free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Polihisztor testközelben

Borsa         Címkék: géniusz, kiállítás, kritika, leonardodavinci, polihisztor 1 hozzászólás

Az igazi reneszánsz ember életének és munkásságának bemutatása nem kis feladat, könnyen bele is törhet az ember bicskája, ha nem veszi komolyan.

A szóban forgó polihisztor természetesen Leonardo da Vinci, a reneszánsz ember tökéletes és a mai napig élő archetípusa. Eredetileg Leonardo di ser Piero da Vinci néven látta meg a napvilágot, amely szó szerint annyit tesz, hogy 'Leonardo, ser Piero fia Vinciből'. A kis Leonardo ugyanis törvénytelen gyermekként született, így nem járt neki a mai értelemben vett vezetéknév sem. Egy személyben volt: festő, filozófus, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író. Életét titkok egész sora lengi körül, talán nem is véletlen, hogy személyéhez annyi misztikus történet kötődik.

Hosszú élete során - 67 éves korában halt meg, akkoriban az átlagéletkor viszont csak 28 év volt - mintegy huszonnégyezer oldalnyi feljegyzést készített, ezekből csupán hatezer oldal maradt fenn. Megfejtésük pedig igencsak kikezdte a tudósok idegeit, hiszen da Vinci saját fejlesztésű gyors- és tükörírással jegyzetelt, és mindezt egy igen régi firenzei dialektusban tette.

www.science-facts.com, www.davincithegenius.com

Leonardo da Vinci képbe kerülésének több aktualitás is alapot szolgáltat; egyrészt a festőzseni az utóbbi években rendkívüli népszerűségre tett szert Dan Brown írói munkássága kapcsán, aki a 2003-ban megjelent A da Vinci-kód című misztikus regényével egészen hisztérikus közhangulatot generált. Másrészt halálának 490. évfordulója is éppen erre az évre esik, és idén érkezett el hozzánk egy frenetikusnak kikiáltott kiállítás is, amely beharangozója azon túl, hogy hátborzongatóan hatásvadászra sikerült, nem is nagyon váltja be a hozzá fűzött reményeket.

A tárlat Da Vinci – A Géniusz címen fut a VAM Design Centerben, közvetlenül az ízekre bontott emberi preparátumok (Bodies kiállítás) után foglalhatott helyet a pinceszagú falak között. A kiállítás a valaha létező legnagyobb és legátfogóbb utazótárlatként hirdeti magát ebben a témakörben, Bruce Peterson, a kiállítást megálmodó és létrehozó Grande Exhibition alapítója és vezetője szerint a "Da Vinci-kiállítás egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell körbeutaznunk a világot a valaha élt legnagyobb géniusz életművének megismeréséhez". Ebben lehet, hogy igaza van, de az általa egekig magasztalt gyűjtemény legszimpatikusabb hozzáállásunkkal jellemezve is csak a felszínt kapargatja, da Vinci-i viszonylatokban mindenképp.

www.davincithegenius.com

Azt valószínűleg mondanunk sem kell, hogy a kiállítás minden darabja repró, ezt persze könnyen megérti az ember, azt viszont, hogy grafikái, illetve a hervasztóan gyér számú festménye miért ölt vásáros poszter hangulatot, nem értjük. Aztán ott vannak a mester találmányai, amelyek egy részét életnagyságban építették meg eredeti anyagok felhasználásával (fa, bronz, vászon), és ezek egy kisebb halmaza kedvünkre tapogatható is a helyszínen.

Továbbá találhatunk még egy egész teremnyi Mona Lisát egészben és darabokra cincálva is. A titokzatos hölgy virtuális boncolásáért Pascal Cotte rendkívül szimpatikus francia mérnök és műértő felelős, aki évek óta tanulmányozza ezt az egy szál festményt, annak érdekében, hogy minél több titkot fedhessen fel róla. 240 megapixeles fényképezőgéppel bombázta a Louvre-ban kiállított képet, amelynek köszönhetően lehetővé vált a reneszánsz mestermű eredeti színeinek rekonstruálása, és fény derült huszonöt titokra is.

www.davincithegenius.com

Talán ez az egyik legérdekesebb része a tárlatnak, és valószínűleg egy rossz szavunk nem lenne rá, ha a túlfizetett marketingstáb nem végzi ilyen "jól" a munkáját. A kiállítás egy könnyed séta Leonardo da Vinci emlékei között, és derékig érő csemetéinknek talán még újat is tud mondani. A szomorú helyzet az, hogy mi is benyeltük a nagy szavakat, és arra készültünk, hogy valami igazán lenyűgöző dologgal nézhetünk farkasszemet. E helyett technikaórán összetákolt, lakkszagú ketyerék és falra hányt poszterek között bóklászhattunk, egy-egy táblán iskolás könyvekből kimásolt szövegeket csócsálgatva. És talán még ez sem tűnt volna föl, ha nem arra a nagy volumenű csodára készülünk, amelyet a reklámszöveg ígért, az így keletkezett nagy kontraszt ugyanis agyonvágja az egészet.

www.davincithegenius.com

A kiállítás Leonardo da Vinciről szól - aki kétségkívül géniusz volt -, de hogy ez nem reflektál magára az életműre, az tuti. Semmivel sem kapunk többet annál, mint hogyha fellapozunk egy, a mester életéről szóló könyvet, sőt az ár-érték arányról pedig már nem is mondunk semmit, egy hétvégi felnőttjegy ára a 4000 forintot súrolja alulról, ezért pedig már joggal számítunk valami extrára is.

Da Vinci – A Géniusz
VAM Design Center
Megtekinthető: 2009. február 7-től július 19-ig


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés