free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Drog helyett az élet üt

Borsa         Címkék: bollywood, dannyboyle, kritika, mozi, premier 1 hozzászólás

Danny Boyle legutóbbi félresikerült űrkalandja – a Napfény – után most a mesés Kelet felé fordult, és bollywoodi mintára forgatott egy filmet. Kritika.

A rendező neve legtöbbünknek a Trainspotting (1996) című kultikus státuszba emelt drogeposzhoz köthető. Danny Boyle azonban már előtte is csillantott tehetségéből, méghozzá a debütmunkaként 1994-ben kiadott Sekély sírhant című tragikomikus társadalmi thrillerben. Aztán némi tévés kikacsintás és egy botrányosan tré sci-fi után tavaly belesűrítette egyetlen filmbe az élet szinte összes igazságtalanságát.

A Gettó milliomos című mozi nemcsak brutális tanulmány az életről, de India eddig túlmisztifikált és színes-szagos világából is becsempészi a tutit, a csupasz valóságot a csillogó felszín mögül. Az autentikus bollywoodi filmek pont ezt a valóságot szeretnék elkendőzni, töménytelen mennyiségű táncos és énekes betétekkel tompítják az elviselhetetlen nyomort és a kilátástalanságot, amely a legtöbb indiai életét meghatározza, és amelyből csak a tévé és a mozik világa adhat virtuális kiutat.

Fórum Hungary

Főhősünk, Jamal Malik is ebben a cipőben jár, pályafutását árva utcagyerekként kezdte, majd teahordóvá fejlődött, az ő életébe azonban beköszön a csoda. Történetünk elején éppen a mennyország kapuján készül átlépni, a fiatalember ugyanis mumbai-i nyomornegyedéből hirtelen a reflektorok izzó fényében találja magát, egyetlen helyes válaszra a 20 millió rúpiás főnyereménytől az Indiát sem kímélő Legyen Ön is milliomos! tévés vetélkedőben. Hiába a - mi Vágó Istvánunkat is leköröző - műsorvezetői rosszindulat és cikizés, Jamal eljut a végjátékba, de természetesen senki nem hiszi el neki, hogy nem csalt. Letartóztatják, és emberjogi szervezetek által tolerálhatatlan körülmények között kezdik faggatni arról, honnan is tudhatta volna egy ilyen kis tanulatlan nyomornegyedi purdé a csont nélkül válaszokat egy műveltségi show-ban.

Fórum Hungary

Ez a vallatás adja a sztori keretét, elmesélései alapján ismerkedünk meg ugyanis a fiú életével, ami teli van szenvedéssel, fájdalommal, árulással és hazugságokkal, no meg persze az eleve elrendelt szerelemmel. Az élettörténet világít rá, hogy Jamal és a helyes válaszok együtt nőttek fel, vagyis a fiú tanítómestere maga a lelketlen valóság volt.

Fórum Hungary

Danny Boyle egy annyira korrekt álbollywoodi mozit dobott össze, hogy csak pislogunk. A tipikus hollywoodi forgatókönyvet és az életszagú színészi játékot elegyítette az indiai filmek nagy szemű lányaival, színes-lobogós száriaival, népes családi kapcsolataival, és népmesei toposzokkal, amelyek többnyire a legkisebb fiúról, vagy becsületes szegénylegényről és az égben fogant szerelmekről szólnak. És persze, ha már Boyle, akkor nem maradhat ki a fekete humor és a kritikai borúlátás sem; a Gettó milliomosban ott van India kevésbé szimpatikus arca is: a vallási ellentétek, a nyomor és szegénység, a gyerekmunka, -bántalmazás és -prostitúció, a szociális feszültségek, a maffiamunka és a kilátástalanság, amelyre a mai napig élő kasztrendszer is ráerősít. Mi is lehetne más lehetőség a kitörésre, mint egy csillogó tévéshow, ahol az ember milliókat nyerhet a sorsnak köszönhetően?

Az erkölcsi parabolán és társadalmi fricskán túl a Gettó milliomos a képek szintjén sem okozott csalódást; csodálatos, festői víziói - Anthony Dod Mantle operatőr vezénylete alatt - szép ellenpontját adják a nyomornegyedek világának, ahogyan a steril és minimál stúdiókörülményeknek is.

Fórum Hungary

Danny Boyle végre saját magát idézi, egyszerre tragikus, szellemes, cinikus és pazar, megtekintését viszont csak erős idegzetűeknek ajánljuk, mert nem egy jelenet van benne, amely képes durván falhoz vágni az embert, hiába, a kendőzetlen valóság már csak ilyen, főként, ha Indiában igyekszünk kilesni.

Gettó milliomos / Slumdog Millionaire
Színes, feliratos angol-amerikai krimi, 2008
Rendező: Danny Boyle
Forgatókönyvíró: Simon Beaufoy
Zeneszerző: A. R. Rahman
Operatőr: Anthony Dod Mantle
Producer: Christian Colson
Vágó: Chris Dickens
Szereplők: Dev Patel, Saurabh Shukla, Anil Kapoor, Freida Pinto, Madhur Mittal, Ankur Vikal, Ajit Pandey, Rajendranath Zutshi
Játékidő: 120 perc
Bemutató dátuma: 2009. február 20.
Forgalmazza: Fórum Hungary


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés