free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nem tudom végigaludni az éjszakát!

pszichologus@borsa.hu         Címkék: depresszió, nyugdíj, pszichológus, szakértő, tanács 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet a gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Pszichológusnő!
 
58 éves nő vagyok. Nekem nem az elalvással, hanem a nagyon korai ébredéssel van problémám. Minden éjjel 3 órakor kipattan a szemem. Rá sem kell néznem az órára, tudom, hogy 3 óra van. Visszaaludni nem tudok, úgyhogy felkelek. Lefőzöm a reggeli kávét, és lógok a "neten", mert ez nem jár zajjal, és a párom legalább tud aludni. Minden nap elmegyek ebéd után a kutyákkal sétálni egy órát, és természetesen a háztartási munkákból is kiveszem a részem, tehát fizikailag leterhelem magam, ezért este 9 órakor már fáradt és álmos vagyok, sokszor le is fekszem, és ágyból nézem a tévét egy rövid ideig. Mindig is koránkelő voltam: míg nem lettem nyugdíjas, addig is 5 óra körül keltem fel, de az számomra elfogadható időpont volt.

Elképzelhetőnek tartja-e, hogy a szellemi leterhelés hiánya okozza ezt a korai ébredést? Azért gondolok erre, mert egy községi önkormányzat szervezési főmunkatársa voltam, testületi ülések anyagait készítettem, és sokszor az üléseken is részt vettem, a nyugdíjazásomat követően pedig vállaltam, hogy itthon megírom hanganyagról a sokszor 60 oldalas jegyzőkönyveket, és az abban foglaltak alapján megfogalmazom a határozatokat. Ez alatt az időszak alatt nem ébredtem fel ennyire korán. Sajnos azóta betöltötték már a helyemet, és nincs rám szükség, jóllehet térítés nélkül is felajánlottam további segítségemet.

Kérem, szíveskedjék tanácsot adni, hogy hogyan tudnám legalább hajnali 5 óráig végigaludni az éjszakát. A magas vérnyomásom miatt rendszeresen szedek gyógyszert, de altatóra nem szeretnék rászokni. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves 58 éves Nő,

egy orvosi vizsgálatot – nem feltétlenül a gyógyszerszedés érdekében – mindenképpen fontos volna beiktatnia a mindennapi teendők mellé, hogy kizárhassa a testi betegségeket, és egyéb, fizikai problémákat. Az alvással kapcsolatosan akad néhány gyakorlati tanács – például délután már ne fogyasszon kávét, teát; az ágyát csak és kizárólag alvásra és szexre használja, azaz délután ne dőljön le szunyókálni, és soha ne olvasson az ágyban fekve, hadd maradhasson az a tér egyedül az éjszakai alvás tere; sportoljon többet napközben és tanuljon meg relaxálni, hogy a felébredést követően képes legyen visszaaludni; az Ön számára nyomasztó gondolatoknak jelöljön ki egy időintervallumot a nap folyamán, valahogy így: "Rágódhatok még ezeken a dolgokon egy sort, de csakis délután kettő és négy között; lefekvés előtt viszont csak kellemes dolgokra gondolok!" –, magyarán akad néhány, másoknál jól bevált trükk, amivel kiváltható a nyugtatószedés.

Amiről viszont voltaképpen írni akartam, az a korai ébredés és a depresszió kapcsolata. Depressziós betegeknél figyelték meg azt az alvásmintázatot, amelyet Ön nagyon pontosan megfogalmaz a levelében: attól függetlenül, hogy a pácienseknek sikerül viszonylag "emberi időben" ágyba kerülniük, az alvás nem kielégítő, nem pihentető számukra. Épp amiatt, mert szokatlanul korán "kipattan a szemük", és úgy érzik, képtelenek volnának visszaaludni. Abból, amit a levél második felében ír – arról, hogy nyugdíjba vonult, és jelenleg "feleslegessé vált" a korábbi munkahelyén –, elképzelhetőnek tartom, hogy az aktív életforma megváltoztatása, amely mindenkinél komoly krízisállapot, az Ön esetében is felkavaró, a megküzdési kapacitást alaposan próbára tevő élethelyzet. Első lépésként tehát talán nem is az alvásmintázattal mint tünettel volna érdemes foglalkoznia, hanem át kellene gondolnia, mit jelent Önnek az, hogy megszűntek a korábbi, örömet okozó elfoglaltságok – ugyanakkor mi minden van még az életben, amivel szívesen lekötné magát (mondjuk mert a sok gürcölés mellett korábban épp ezekre a hobbikra/érdeklődési körökre nem jutott ideje). Mit jelent Önnek a "nyugdíjazás"; vajon az, hogy az egyik területen nincs többé szükség Önre, azt mutatja-e, hogy Ön az élet egészében "értéktelen", "felesleges", "félreállítható" (kérdezem mindezt azért, mert többnyire ezek a depresszió hátterében meghúzódó, automatikusan felbukkanó negatív gondolatok és torzítások, amelyek hosszú távon a hangulat negatív színezetűvé válásához, étvágytalansághoz és alvásproblémákhoz vezethetnek).

Úgy gondolom, hogy a depresszióról mint a tünetei hátterében álló lehetséges problémáról érdemes volna a háziorvosával és egy pszichológussal is beszélnie. A nagyobb életesemények – és ilyen a nyugdíjba vonulás is! – normatív krízist jelentenek abban az értelemben, hogy mindenki átéli azokat, ugyanakkor sikeres megküzdés, a problémák igazán jó megoldása esetén – például ha valaki nyugdíjasként is teljes, örömökben és újfajta kihívásokban gazdag életet él – az érettség egy magasabb szintjére léphetünk át. Ilyenkor a válságot kísérő depresszió „normál életjelenségnek” tekinthető, hiszen épp arra a lelki munkára utal, amellyel az egyik szakasztól búcsút veszünk, lezárjuk és meggyászoljuk azt, és egyben előkészülünk az új életfeladatokra is, vagyis alkalmazkodunk a megváltozott külső és belső körülményekhez. Mindehhez kitartást és nagyon sok sikert kívánok!

Üdvözlettel: Fiáth Tita


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés