free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 Oscar "leg"

Borsa         Címkék: díj, leg, lista, oscar, öt 0 hozzászólás

Most már csak párat kell aludni, hogy kiderüljön, idén kik a legmenőbbek az Amerikai Filmakadémia szerint. Ennek örömére összegyűjtöttük az eddigi legeket. Ötöt.

Ha már legek, akkor talán kezdjük azzal, hogy a mindössze 33 cm magas és 4 kg súlyú aranyba borult kis figura a világ legáhítottabb tárgyai közé tartozik. 1929 óta kísérti a filmes szakmát, és hiába a támadások és intrikák tömkelege, a reputációja a mai napig töretlen. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 24 kategóriában oszt ki díjat, idén már a 81. díjátadót izgulhatjuk végig, és még az is lehet, hogy újabb Oscar-történeti "leg" is születik majd. Nézzünk párat az eddigiekből!

www.classicmoviekids.comLegfiatalabb nyertes

Hollywood mindig is imádta a gyerekeket, persze csak ha kellően aranyosak és talpraesettek voltak, hogy elvigyenek a hátukon egy mozit. Azonban viszonylag kevésszer fordult elő - nem is véletlenül -, hogy kiskorúak is taroltak volna a díjátadókon. Tatum O'Neal esete azonban kivételes, a kishölgy mindössze 10 évesen vehette át a Papírhold című film női mellékszereplőjeként a díjat 1973-ban. Azóta viszonylag keveset hallani róla, bár ismétlődő drogügyletei és alkoholizmusa miatt a bulvármédia még mindig szívesen szerepelteti a címlapokon.

www.newsday.comLegidősebb nyertes

Minden idők legidősebb jelöltje Jessica Tandy volt, aki a Miss Daisy sofőrje című filmben nyújtott alakításáért 1989-ben, csaknem 81 évesen vehette át az Oscar-díjat. Ebben a moziban egyébként egy 72 éves nő szerepét játszotta el, aki a 40-es évek Amerikájában különös barátságba keveredik egy fekete bőrű férfival (Morgan Freeman). Fiatalon láthattuk Hitchcock legendás thrillerében, a Madarakban (1963) is, valamint '92-ben kapott még egy jelölést a legjobb női mellékszereplő kategóriában a Sült zöld paradicsom című filmdrámában nyújtott alakításáért.

www.allmoviephoto.comLegtöbb jelölés - film

A legtöbb jelölést begyűjtő film talán sokak számára nem is meglepetés, hiszen a közelmúltról van szó, méghozzá az 1998-ban taroló Titanic című moziról. Összesen 14 kategóriában jelölték, és ebből 11-et váltott díjra. Igaz, hogy a Mindent Éváért című film (All About Eve, 1950) is 14 jelölést kapott anno, de ezekből csak 6 szobrot tudott elcsípni az 1951-es Oscar-gálán. Arányaiban figyelemreméltó még az 1946-os Elfújta a szél című mozi is, amely 13 jelöléséből 10 Oscart vihetett, vagy a másik klasszikus kedvenc, a Ben Hur (1959), amely 12-ből 11-es végeredménnyel zárt. De akkor már a taroló Gyűrűk Ura - A király visszatér (2004) című megaprodukcióról se feledkezzünk meg, ez ugyanis a 11 jelöléséből mindhez szerzett szobrocskát is. (Idén David Fincher Benjamin Buttonja múlhatja felül az eddigieket, ha elég ügyes.)

www.jackmitchellphotographer.comLegtöbb jelölés - színész

A legtöbbször, szám szerint 14-szer Meryl Streepet jelölték az ominózus díjra, kétszer sikerült is nyernie; 1980-ban Kramer kontra Kramer című film legjobb női mellékszereplőjének járó szobrot vihette haza, három évvel később pedig a Sophie választásáért vehette át immár a legjobb színésznő díját. Idén kapott egy újabb jelölést a Kétely című filmben nyújtott alakításáért, így akár díjak terén behozhatja a férfirekordert is, aki nem más, mint Jack Nicholson. Ő összesen 3 díjjal büszkélkedhet, akárcsak Ingrid Bergman vagy Walter Brennan, a nyertes listát viszont a gyönyörű és törékeny Katharine Hepburn vezeti, aki eddig egyedüliként állhatott négyszer is a képzeletbeli dobogóra.

http://artofmanliness.comAbszolút csúcstartó

Abszolút csúcstartóként Mickey és Donald szülőatyját, a rajzfilmek császárát, Walt Disney-t nevezhetjük meg, és valószínűleg nem is nagyon fogja lekörözni senki a közeljövőben. Az amerikai filmrendező, producer, forgatókönyvíró, szinkronszínész és rajzfilmgyáros ugyanis különféle kategóriákban összesen 59-szer volt Oscar-jelölt, és 26-szor be is jött neki. Az elsőt 1931-ben Mickey Mouse megalkotásáért vehette kézbe, majd utána szinte minden évben nyert egyet a rajzfilmek, rövidfilmek és dokumentumfilmek terén végzett munkásságáért, és természetesen életműdíjjal is jutalmazta az Akadémia. Összetettben kétségtelenül ő viszi a pálmát.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés