free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csajbandák II. - Bangles

HT         Címkék: bangles, csajbanda, kultúra, rock, zene 0 hozzászólás

Folytatjuk a csajbandákat elemző sorozatot: most a Bangles van soron. Mindenki tud tőlük kívülről valamit, az biztos. Ja, és még jól is néztek ki.

Annak ellenére, hogy a Föld lakosságának többsége nőnemű, vagy éppen ezért, de sokkal kevesebb a csajzenekar, mint a pasibanda. És most nem az együtt táncolós és éneklős brigádokra gondolok, hanem a hangszeres könnyűzenei együttesekre. Ráadásul az elmúlt hatvan évben csak a Banglesnek sikerült az, ami számos pasibandának megadatott, hogy világsztárok lehettek.

A könnyűzene egyidős a zeneiparral, egyidős a 45-ös vinilekkel, és egyidős a tömegkommunikációs cirkusz és a fogyasztói társadalom csúcsraindításával. A könnyűzene szórakoztatóipari sikerének titka a lázadás, és első vásárlói az ötvenes évek - például szüleik életformája ellen lázadó - tinijei voltak. A generációs ellentétet kiaknázó zenei műfaj megjelenése utáni öt évben megháromszorozódott a zeneipar bevétele az USA-ban. Mit sem változott azóta a könnyűzene üzenete. A zene- és médiamogulok által irányított lázadás jövedelmező iparággá nőtte ki magát, és a könnyűzene a kultúratörténet kihagyhatatlan részévé vált.  

www.thebangles.com

Napjainkra a fogyasztói társadalom csúcsra járatódott, és a rock a demokratikus lázadás lehetősége lett. A lázadás misztikumának fogyasztói álantikrisztusok ezrei közül választhatják ki a kedvükre valót. A zeneipar kiszolgálja az összes műlázadói igényt, és forrongani vágyók milliói áldozhatnak a könnyűzenei bálványkereskedelem oltárán. Viszont a zeneiparnak mindössze egy, azaz egy darab világsztár csajbandát sikerült összehozni az elmúlt hatvan évben.

A modern kor egyetlen világsztár csajbandája a Bangles. Ők a világ egyik leghíresebb, ha nem "A" leghíresebb női zenekara, tehát olyan bandája, hogy a hangszereken is csajok játszanak, és nem csak az énekes nő vagy nők. Például a 4 Non Blondesszal ellentétben a Bangles nem egydalos zenekar. Legalább három olyan világsláger fűződik a nevükhöz, amiket minden karaokebár állandóan műsoron tart. Ennek ellenére háromból két dalt kizárólag pasik írtak a csajoknak, a harmadik világsláger létrejöttéhez meg szövegíróként csatlakozott az énekesnő.

www.susannahoffs.co.uk

A nyolcvanas évek okospop-hercegnőinek elkönyvelt, ennek megfelelően keserédes és  életigenlő dalokkal működő patyolatpop-zenekar 1980 decemberében alakult Los Angelesben, amikor is az igen kis termetű, de annál dekoratívabb Susanna Hoffs összejött a Peterson nővérekkel, azaz Vickivel és Debbievel. A triójuk először a Colours nevet kapta a keresztségben, majd Supersonic Bangs néven illették magukat, ami nemsokára Bangsre rövidült. 1982-ben, már Bangles néven, rögzítették első dalukat The real world címmel, ami nem hozta meg az áttörést. A világsikert címe ellenére, All over the place, az 1984-es debütáló nagylemez sem hozta meg, viszont csak két évet kellett várni a csajoknak, mert 1986-ban a Manic Monday című dal beütött.

http://media.herald-dispatch.com

A Manic Monday ronggyá játszott világslágere a médiatörténelemnek. Ez az a dal, amely egészen biztosan elhangzik egy hétfői napon a Föld valamelyik rádiócsatornáján. Egyébként Prince-szerzemény, 1983-ból. A szextörpe - Christopher álnéven - már a nyolcvanas évek elején is aktívan producerkedett, és hozta össze élete első  csajénektrióját Vanity 6 néven, ami befuccsolt ugyan, de Prince nem adta fel, és rá néhány évre egy Apollonia 6 nevű énektriót gründolt, megint csak csajokból, és megírta nekik a Manic Mondayt, amit később a Banglesnak adott. A dal beütött világszerte, ahol meg nem volt listavezető, ott maximum a szintén Prince-szerzemény Kiss előzte meg. A nagy érdeklődésnek köszönhetően 1986 elején kijött a Bangles Different light című második nagylemeze. Csupa kislemezről kimásolt rádiósingle-lel. Az első dal természetesen a már jól megfuttatott mániákus hétfő, a négyes track viszont a Walk like an egyptian pedig garantált világsláger, és szintén pasiszerzemény.

Az Eternal flame minden idők egyik legnagyobb szerelmes dala 1989-ből. Örökmécses, örök szenvedély, soha ki nem hunyó láng, és egészen biztos, hogy viszonylag sokan lassúzták szerelembe magukat erre a dalra annak idején és napjainkban is. A dalszöveget Susanna Hoffs írta, a zenéért itt is pasik feleltek. Az egyik szerző, Billy Steinberg, kora könnyűzenei iparának jeles zeneszerzője, aki a mai napig aktív. Ő követte el például a madonnás Like a virgint, vagy a jojós Too little too late-t. A másik zeneszerző Tom Kelly, aki Steinberg állandó alkotótársa.

www.thebangles.com

A Bangles a csúcson hagyta abba. 1989-ben szétmentek, Susanna Hoffs szólózni kezdett, aztán meg hat évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy csinálnak egy vadiúj albumot, csupa új dallal, de a biztonság kedvéért azért még leretrózták a fél világot, és turnéztak egyet Európában, és Japánban is egy kicsikét. Azóta sem történik velük semmi. A csajok még mindig szociálisan érzékenyek, általában jótékonysági rendezvényeken lépnek fel, például Az orvosok határok nélkül nevű szervezetnek kampányolnak, vagy éppen árverezik el a használt gönceiket. Március közepén pedig egy kizárólag csajoknak gitárt gyártó cég koncertjén teszik tiszteletüket.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés