free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csajbandák II. - Bangles

HT         Címkék: bangles, csajbanda, kultúra, rock, zene 0 hozzászólás

Folytatjuk a csajbandákat elemző sorozatot: most a Bangles van soron. Mindenki tud tőlük kívülről valamit, az biztos. Ja, és még jól is néztek ki.

Annak ellenére, hogy a Föld lakosságának többsége nőnemű, vagy éppen ezért, de sokkal kevesebb a csajzenekar, mint a pasibanda. És most nem az együtt táncolós és éneklős brigádokra gondolok, hanem a hangszeres könnyűzenei együttesekre. Ráadásul az elmúlt hatvan évben csak a Banglesnek sikerült az, ami számos pasibandának megadatott, hogy világsztárok lehettek.

A könnyűzene egyidős a zeneiparral, egyidős a 45-ös vinilekkel, és egyidős a tömegkommunikációs cirkusz és a fogyasztói társadalom csúcsraindításával. A könnyűzene szórakoztatóipari sikerének titka a lázadás, és első vásárlói az ötvenes évek - például szüleik életformája ellen lázadó - tinijei voltak. A generációs ellentétet kiaknázó zenei műfaj megjelenése utáni öt évben megháromszorozódott a zeneipar bevétele az USA-ban. Mit sem változott azóta a könnyűzene üzenete. A zene- és médiamogulok által irányított lázadás jövedelmező iparággá nőtte ki magát, és a könnyűzene a kultúratörténet kihagyhatatlan részévé vált.  

www.thebangles.com

Napjainkra a fogyasztói társadalom csúcsra járatódott, és a rock a demokratikus lázadás lehetősége lett. A lázadás misztikumának fogyasztói álantikrisztusok ezrei közül választhatják ki a kedvükre valót. A zeneipar kiszolgálja az összes műlázadói igényt, és forrongani vágyók milliói áldozhatnak a könnyűzenei bálványkereskedelem oltárán. Viszont a zeneiparnak mindössze egy, azaz egy darab világsztár csajbandát sikerült összehozni az elmúlt hatvan évben.

A modern kor egyetlen világsztár csajbandája a Bangles. Ők a világ egyik leghíresebb, ha nem "A" leghíresebb női zenekara, tehát olyan bandája, hogy a hangszereken is csajok játszanak, és nem csak az énekes nő vagy nők. Például a 4 Non Blondesszal ellentétben a Bangles nem egydalos zenekar. Legalább három olyan világsláger fűződik a nevükhöz, amiket minden karaokebár állandóan műsoron tart. Ennek ellenére háromból két dalt kizárólag pasik írtak a csajoknak, a harmadik világsláger létrejöttéhez meg szövegíróként csatlakozott az énekesnő.

www.susannahoffs.co.uk

A nyolcvanas évek okospop-hercegnőinek elkönyvelt, ennek megfelelően keserédes és  életigenlő dalokkal működő patyolatpop-zenekar 1980 decemberében alakult Los Angelesben, amikor is az igen kis termetű, de annál dekoratívabb Susanna Hoffs összejött a Peterson nővérekkel, azaz Vickivel és Debbievel. A triójuk először a Colours nevet kapta a keresztségben, majd Supersonic Bangs néven illették magukat, ami nemsokára Bangsre rövidült. 1982-ben, már Bangles néven, rögzítették első dalukat The real world címmel, ami nem hozta meg az áttörést. A világsikert címe ellenére, All over the place, az 1984-es debütáló nagylemez sem hozta meg, viszont csak két évet kellett várni a csajoknak, mert 1986-ban a Manic Monday című dal beütött.

http://media.herald-dispatch.com

A Manic Monday ronggyá játszott világslágere a médiatörténelemnek. Ez az a dal, amely egészen biztosan elhangzik egy hétfői napon a Föld valamelyik rádiócsatornáján. Egyébként Prince-szerzemény, 1983-ból. A szextörpe - Christopher álnéven - már a nyolcvanas évek elején is aktívan producerkedett, és hozta össze élete első  csajénektrióját Vanity 6 néven, ami befuccsolt ugyan, de Prince nem adta fel, és rá néhány évre egy Apollonia 6 nevű énektriót gründolt, megint csak csajokból, és megírta nekik a Manic Mondayt, amit később a Banglesnak adott. A dal beütött világszerte, ahol meg nem volt listavezető, ott maximum a szintén Prince-szerzemény Kiss előzte meg. A nagy érdeklődésnek köszönhetően 1986 elején kijött a Bangles Different light című második nagylemeze. Csupa kislemezről kimásolt rádiósingle-lel. Az első dal természetesen a már jól megfuttatott mániákus hétfő, a négyes track viszont a Walk like an egyptian pedig garantált világsláger, és szintén pasiszerzemény.

Az Eternal flame minden idők egyik legnagyobb szerelmes dala 1989-ből. Örökmécses, örök szenvedély, soha ki nem hunyó láng, és egészen biztos, hogy viszonylag sokan lassúzták szerelembe magukat erre a dalra annak idején és napjainkban is. A dalszöveget Susanna Hoffs írta, a zenéért itt is pasik feleltek. Az egyik szerző, Billy Steinberg, kora könnyűzenei iparának jeles zeneszerzője, aki a mai napig aktív. Ő követte el például a madonnás Like a virgint, vagy a jojós Too little too late-t. A másik zeneszerző Tom Kelly, aki Steinberg állandó alkotótársa.

www.thebangles.com

A Bangles a csúcson hagyta abba. 1989-ben szétmentek, Susanna Hoffs szólózni kezdett, aztán meg hat évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy csinálnak egy vadiúj albumot, csupa új dallal, de a biztonság kedvéért azért még leretrózták a fél világot, és turnéztak egyet Európában, és Japánban is egy kicsikét. Azóta sem történik velük semmi. A csajok még mindig szociálisan érzékenyek, általában jótékonysági rendezvényeken lépnek fel, például Az orvosok határok nélkül nevű szervezetnek kampányolnak, vagy éppen árverezik el a használt gönceiket. Március közepén pedig egy kizárólag csajoknak gitárt gyártó cég koncertjén teszik tiszteletüket.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés