free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nem fapados fapadok

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, pad, tárgy, tervező, trend 1 hozzászólás

Fatörzs széktámlákkal, hintaszék és pad, illetve talicska- és padhibridek. No meg egy-egy ideális ülőalkalmatosság tisztaságmániásoknak és mizantrópoknak.

Amikor azt mondjuk valamire, hogy fapados, az, lássuk be, sem az adott dologra, sem pedig magukra a fapadokra vonatkozólag nem túl hízelgő jelző. Pláne, hogy manapság már nem minden fapad fapados. A dizájnerek gondoskodtak erről is. Nekünk tetszik, ezért megmutatjuk.  

Székek, deszkák, spagetti

Erdei kirándulóhelyeken mindannyian találkoztunk már padként funkcionáló, fekvő fatörzzsel. A holland Jurgen Bey ezt a fajta ülőalkalmatosságot fejlesztette tovább (kép 1) annyival, hogy azon formás, bronzból készült széktámlákat helyezett el.  Ez pedig elég volt ahhoz, hogy egy szimpla, kivágott fatörzsből 11 000 eurót érő dizájnpad váljék.

www.vividvormgeving.nl
Nézegess dizájnos fapadokat!

A tokiói Schemata tervezői különféle formájú és színű székeket kapcsoltak össze paddá egy hosszú deszka segítségével (kép 2). Szintén a székforma és a deszka szolgált alapul az Yvonne Fehling és Jennie Peiz alkotta dizájner duó képen látható munkájához (kép 3), ám ők a japán dizájnerekénél bonyolultabb kompozíciót hoztak létre, amely ideális a közösségben klikkesdős ücsörgéshez.

www.dezeen.com, www.kraud.de

Kenan Wang távol-keleti tervező az egyszerű, deszkákból álló pad dizájnjába csempészett némi csavart (kép 4). Szó szerint. A csavart pad amellett, hogy vizuálisan izgalmas megoldás, még komfortos is, ugyanis használói számára a legváltozatosabb támaszkodási, forgolódási lehetőségeket kínálja.

www.workshopped.com.au, http://cwgdesign.com

A spanyol Pablo Reinoso művészi felfogásban alkotta újra a fapadot. Az általa spagettipadnak nevezett ülőalkalmatosságok deszkái ugyanis spagettiszerű faszobrokban folytatódnak (kép 5), illetve kapcsolódnak össze egy másik paddal (kép 6).

Hibrid, mizantróp, tekerős

A norvég Heidi Winge Strøm a hintaszékkel keresztezte a deszkapadot (kép 7). Az így létrejött hintapad nem csupán azért említésre méltó, mert hintázni lehet rajta, hanem azért is, mert praktikus: mindkét lapja használható ugyanis mind ülőkeként, mind támlaként, így - például a napsütés irányának függvényében - eldönthetjük, hogy melyik oldalról akarunk ráülni.

www.designboom.com, http://bloesem.blogs.com

A holland Rogier Martens szintén egy hibridet hozott létre, méghozzá a fapad és a talicska keresztezésével (kép 8). A mobil pad ideális kerti használatra, de akár egy sétára is magunkkal tolhatjuk, bár elég feltűnőek leszünk vele, az is biztos.

Akik ki nem állhatják, ha mások csak úgy letelepednek melléjük az általuk már elfoglalt padra, azok figyelmébe ajánljuk a francia Hortense Leluc egyszemélyes padját (kép 9). A dizájn zseniálisan ironikus, ugyanis a háttámlája ugyanolyan széles, mint egy hagyományos padé, ám ülőhely már csak egy akad rajta. Mizantrópok előnyben.

http://imageshack.us, www.yankodesign.com

Hat koreai dizájner - név szerint Sungwoo Park, Yoonha Paick, Jongdeuk Son, Banseok Yoon, Eunbi Cho and Minjung Sim - közös munkájának eredménye a kurblis pad (kép 10), amely részleges megoldást jelenthet a vizes/koszos utcai padok problematikájára. Az alkalmatosság ülőfelülete ugyanis az oldalán található kar segítségével tovább tekerhető, tehát ha a pad teteje például vizes, akkor tovább tekerhetjük addig, míg alulról felülre nem kerül a száraz rész. Azonban, mivel se öntisztító, se gyorsszárító funkcióval nincs felszerelve a pad, mindez csak egészen addig működik, míg a teljes forgatható felülete el nem ázik vagy össze nem koszolják.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés