free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 jó amerikai regény

Borsa         Címkék: ajánló, könyv, kultúra, lista, regény 1 hozzászólás

Amerikai regényeket ajánlunk, javarészt a múlt századból. Nem a vidámság a kötőszövete ennek a listának, de a kultikus státusz szinte mindegyiknek védjegye.

Na, ember legyen a talpán, aki ki tud választani ötöt Amerikából. Ezért kedvenceket, fontosakat gyűjtögettünk, mindenki mondhatott egyet-kettőt, aztán a húszas listát húztuk meg valahogy ötre. Az igazságtalanság nyilvánvaló. Viszont nyitva van a topik: a cél, hogy egymásnak adogatva a kilincset alant újabb és újabb, további jobbnál jobb amerikai regénykedvencekről essen szó, szóval tessék szépen bemásolni, hogy kinek melyik szívszerelmét hagytuk le a múlt századból. A mi listásaink azonban kétségtelenül megegyeznek abban, hogy az amerikai álom árnyékosabb oldaláról értekeznek, jut fájdalomból és brutalitásból is bőséggel – kacajból annál kevesebb, de az olyan is.

www.europakiado.huSylvia Plath: Az üvegbura (1963)

Az első amerikai kiadás csak szerény másodhegedűsnek tekintette az írónő egyetlen regényét a verseihez képest. Aztán az idő alapművé érlelte. Lehetnénk olcsók, és a viszonylag fiatalon öngyilkosságba menekülő Plath (sütőbe dugta a fejét) tragikus halálát is a népszerűségi számlához írhatnánk, de ha valaki elolvassa az önéletrajzi elemekkel vastagon tűzdelt regényt, ez már rég nem lesz kérdés. Kamaszkorban szinte életveszélyes olvasni, idősebb korban meg már nem ugyanaz. Depressziósoknak csak félve ajándékozzuk, másfelől meg, mit csinosítsuk: van, hogy lassú öngyilkossággá érik egy nyár, és a szüzesség pallosként lebeg felettünk.

www.libri.huHunter S. Thomson: Félelem és reszketés Las Vegasban (1971)

Több kiadást is megért már magyarul, nem véletlenül. Igazi amerikai kultregényről beszélünk, többmázsányi droggal és nyomasztó, véget nem érő hallucinációkkal. A hetvenes évek eleji kiábrándultság alapregénye a mű, mikor a hatvanasok virágba borult derűs lendülete fáradt cinizmussá aljasul, és a kábítószeres, hurráoptimista mámormítoszok is lemásznak a piedesztálról. Terry Gilliam azonos című filmje szintén kultbabérokra tör, Johnny Depp és Benicio Del Toro életük egyik legemlékezetesebbjét alakítják benne. A cím önmagáért beszél.

Kurt Vonnegut: Börleszk, avagy nincs többé magány (1976)

"Akármit írok még életemben, önéletrajzhoz ez hasonlít a leginkább. Azért adtam neki a Börleszk címet, mert groteszk helyzetpoétikum" – mondja a 2007-ben elhunyt írókedvenc. A vénség, a testi és lelki hanyatlás utópisztikus amerikai csúcsregénye a mű, a főszerepben az utolsó amerikai elnökkel, halálos kórral, apróra zsugorított kínaiakkal és annyi szójátékkal, amennyi éppen csak segít átlendíteni azon a szomorúságon, ami a könyvet becsukva ránk telepszik. Vonnegutra hatványozottan érvényes: minden regényét ki kell végezni. Kis mértékben gyógyszer...

www.kultusz.comCharles Bukowski: Nők (1978)

Mocskos szájú, teli szájjal röhögő, kiábrándult vén kujon, aki néhány keresetlen életigazságért és csípős bölcsességért garantáltan nem megy a szomszédba. Valami efféle, mítoszépítő és ‑romboló munkás egyszerre a mi írónk – az alfahímről alkotott fogalmaink újraalapozása pedig garantáltan csak a hasznunkra lehet. A konkrét ajánló pedig igazából színtiszta álca csupán: értelemszerűen a Bukowski-összes kötelező olvasmány, ami a Cartaphilus kiadónak hála, lassan magyarul is hiánytalanul hozzáférhető lesz.

www.libri.hu Bret Easton Ellis: Holdpark (2005)

Tudtuk már jó előre, hogy nem az Amerikai pszichót szándékszunk itt direktbe ajánlani, annak minden sora szállóige lett, nem szorul a cégérre. Hanem azonban a Glamoráma és a Holdpark olyan szoros versenyben voltak, hogy belátón itt mindkettőre ikszelünk. Utóbbi azért is csemege, mert a szereplőgárda és az ún. cselekmény is rá-rákacsint a pszichóklasszikusra. Mozaikos, összevissza hömpölygő szöveg, igazi ellises műremek. Ördögűzős, misztikus horror, magánymítosz és amerikai hidegrázás egyszerre. Kötelező.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés