free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nem nőuralom

Borsa         Címkék: egyenjogúság, feminizmus, mozgalom, , virginiawoolf 0 hozzászólás

Ha egy nőről kiderül, hogy férfias szakmája van, vagy keményen fogja a gyeplőt, akkor rögtön ráütik a vadfeminista bélyeget, de tudjuk egyáltalán, hogy mit jelent?

Az évek során a feminizmus ártatlan jelentésére olyan képzettársításokat is ráhúztunk, amiknek nemhogy semmi közük az eredeti mozgalomhoz, de erősen negatív felhangot is adnak tárgyuknak. Rengeteg sztereotípia és tévhit övezi a témát a legártatlanabb hülyeségektől kezdve a szinte már nőgyűlölő személyeskedésekig. Az, hogy egy feminista homoszexuális-e, vagy hogy szőrős-e a lába kevéssé hozható összefüggésbe azzal az egyenjogúsági törekvéssel, amely mellett a felvilágosult nők kampányoltak. De akkor honnan jöttek azok a rémképzetek, amelyek ezeket a nőket erőszakosnak és szűklátókörűnek titulálták, olyan ördögi perszónáknak, akik a teljes hatalomátvételre hajtanak, és a férfiakat nyomorba akarják dönteni?

http://s.wsj.net

A történet a XIX. században kezdődik, amikor a társadalmak fokozatos demokratizációja az egyes társadalmi osztályok közötti különbségeket elsatírozta - legalábbis jogi értelemben -, így egyre sürgetőbbé vált a nemi megkülönböztetés kérdése is. A XX. század elején a magukat szüfrazsetteknek nevező aktivisták botrányos polgári engedetlenségi megmozdulásai nagy visszhangot keltettek. Ezek a nők az egyenlő bánásmód, és legfőképpen a szavazójog kivívásáért szálltak síkra. Tehát a feminizmus gyökerei egyértelműen egy tarthatatlan társadalmi helyzet szabályos polgárjogi mozgalmából erednek.

A dolog aztán az első világháború alatt kezdett bonyolódni, a gazdaság ugyanis nem állhatott le azért, mert férfi munkásai a fronton nyírják az ellenséget. A férfiak helyét egyre nagyobb számban vették át a hátramaradt asszonyok, akik egészen jó munkaerőnek bizonyultak, és akik közül sokan a háború után is igyekeztek megtartani munkájukat. De hiába volt már meg ekkor az áhított szavazati jog, a nők hátrányos megkülönböztetése tovább gyűrűzött; ugyanúgy másodrendű polgárként kezelték őket, kevesebb pénzt kaptak ugyanazért a munkáért, képességeiknél alacsonyabb pozíciókba kényszerültek, és az oktatási rendszer is alkalmazta velük szemben a hátrányos megkülönböztetést. Tehát logikus volt, hogy a mozgalom nem állt meg a választójogi célkitűzések elérésénél, bár utána már mind szándék, mind módszerei terén jelentősen módosult.

www.flaglerelections.com, http://en.wikipedia.org

Az igazi töréspont a XX. század derekán következett be a mozgalom életében, amely innentől kezdve egyre inkább filozófiai síkon hódított. 1938-ban megjelent egy esszé Három adomány címmel, a szerző(nő) Virginia Woolf volt, írása pedig egy levélbe burkolt pimasz társadalomkritika. Woolf egy fiktív kérdésre - szó szerint arra, hogy hogyan lehet elkerülni a háborút - írt válaszában ízekre szedi a korabeli társadalmat, a kérdés egyértelműen politikai okairól ravasz módon társadalmi okokra tereli a figyelmet. A nők társadalmi elnyomásán keresztül érvelve oda lukad ki, hogy a férfiak által irányított, hatalomvágytól és erőszaktól szenvedő társadalmak logikus velejárója a háború, majd szemérmesen hozzáteszi, hogy mivel ő csak egy nő, természetesen nem értheti ezt az egészet.

Woolfnak ez a rövidke irománya abban zseniális, hogy rávilágít az elnyomás láthatatlan eszközeire, bár nincs a nők kezén bilincs, mégsem szabadok, mert a társadalmi despotizmus a szavak és tettek mögött rejtőzködik, beépült a gondolatokba és szokásokba mind a két fél részéről.

http://syracuse.com, http://storylinestudio.wordpress.com

Ennél a pontnál a feminizmus korábbi értelmezései elporladnak, és helyükbe lép az új, amely már a tökéletes egyenlőségre törekszik az emberek(!) között, legyen az férfi, nő, fekete, fehér és bármilyen vallású. Vagyis Woolf szerint a háború legfőbb oka, hogy nincsen valódi szabadság és egyenlőség az emberek között, a feminizmus ezért harcol, vagyis már kinőtte a női egyenjogúsági köntöst, és helyette az egész emberiség sorsát vette a nyakába. Woolf eredetileg - pont ezért - magát a szót is elavultnak érezte, hiszen már ennek az értelme is kirekesztő, de mivel az utána jövő generációknak nem jutott jobb eszükbe, így maradtak a feminizmusnál, viszont új jelentéssel ruházták fel.

http://aboutjapan.japansociety.org

A feminizmus tehát egy széleskörű társadalmi programot hirdetett, amely aztán sokfelé szakadt, és olyan irányzatai jelentek meg, mint a szocialista feminizmus, a liberális feminizmus, a kulturális feminizmus, vagy a radikális feminizmus, de ez már egészen messzire visz.

A lényeg, hogy egy igazi feminista a férfiakkal szemben elkövetett igazságtalanságok ellen ugyanúgy felszólal, mint a női elnyomás ellen, és így már talán az sem meglepő, hogy a feministák köreiben szép számmal akadtak férfiak is a történelem folyamán.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés