free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gyökerek

Borsa         Címkék: fehérrépa, finom, kaja, recept, zeller 0 hozzászólás

Néha egészen furcsa pillanatokban születnek új ételek. Borsamunkatárs elalvás előtt képzelte el, hogyan lehetne hasznosítani a nemszeretem gyökérféléket.

Nem tudjuk ki hogy van vele, de nekünk már üres a piac. Az abszolút nulla felé tartunk, amikor már csak a kivárás segít, a tavaszra, a Napra és a lassanként megjelenő primőrökre várakozás. Igen, mi is látjuk, hogy halmokban áll a paradicsom, a brokkoli, az apró cukkini, de mindegyiken ott a pecsét, hogy messziről, nagyon messziről érkezett. Ki tudja mivel kezelték, hogyan érlelték – nekünk nem az igazi, na. Ilyenkor van a nyár végén elvermelt gyökérfélék, káposzták, a hó alól szedett spenót ideje, ha szeretnénk valami rostot és talán még némi vitamint is az asztalra tenni. Ízbolygó már remek sütiket készített a gyökerekből, Borsamunkatárs pedig két köretet eszelt ki, van esély, hogy ezt is megeszik azok, akik egyébként levesben utálják a zellert és a fehérrépát.


Így kell gyökerekből finom köreteket készíteni

Mert mindig ez a két szegény vetemény szorul a levesestányér peremére. Valami miatt sokan tényleg csak ízfokozóként könyvelik el, talán azért, mert simán megfőzve nem túl szép látványt nyújtanak. Szürkések, sárgásak, így tél vége felé meg szálkásak, fásak is. Pedig ha valaki, aki eddig elutasította megkóstolná a zellert vagy a fehérrépát nyersen – elég egy pici falat –, rájönne, hogy bizony nagyon is karakteresek, saját ízvilággal rendelkeznek. Ezt azoknak is mondjuk, akik azt állítják, hogy ők a zellerkrémlevest sem eszik, mert undorodnak az ízétől. Érdemes tehát gondolkodni rajta, hogy hogyan használhatnánk őket a már megszokott módokon túl. Ezt tette Borsamunkatárs is, amikor egyik este elalvás előtt morfondírozott. (Ez nem azt jelenti, hogy receptekkel kel és fekszik.) Köretként képzelgett róluk, a zeller vad ízének megzabolázására és a fehérrépa határozott földimogyoró aromájának kiemelésére helyezte magában a hangsúlyt.

Miközben a fehérrépa körül forogtak a gondolatai, egy hosszabb asszociáción keresztül az indonéz konyha felé kanyarodott – ahol előszeretettel használják a földimogyorót ízesítésre –, majd leesett neki a tantusz, mi lenne, ha azt a bizonyos mogyoróízt további mogyoró hozzáadásával erősítené. A zeller kapcsán meg úgy okoskodott, hogy tejszín mindenképpen szükséges hozzá, de hogy hogyan az csak másnap a konyhában dőlt el.



Mivel az elkészült ételeket Borsafotós fenségesnek titulálta, Borsaférj pedig álltó helyben bezabálta, elmondhatjuk, hogy a kísérlet jól sikerült. Tapasztalatként a következőket szűrhetjük le: a zellerhabot nem lehet keverőgéppel előállítani, mert nem töri szét a  zöldséget, mindenképpen botmixert használjunk. A mogyoróvajas fehérrépa nem feltétlenül igényel sütést, nyugodtan asztalra adhatjuk anélkül is, ekkor krémesebb, míg megsütve egy kicsit tömörebb állagú lesz. Ez utóbbi tetejét Borsafotós kérésére megszórtuk csilipaprikával, ami nagyon jól illik hozzá, de el is hagyható, ha valaki nem szereti a csípőset. A zellerhab leginkább erőteljes ízű húsok mellé – marhaszelet, sültkolbász – passzol, míg a mogyorós fehérrépát inkább fehér húsok – csirkemell, hal – mellé érdemes kínálni.

Így készülnek két személyre

Tejszínes zellerhab:
Egy közepes zellert meghámozunk, nagyon fás részeit kivágjuk, és felkockázzuk. Sós vízben, mintha krumplit főznénk, feltesszük puhulni, és hozzászeletelünk egy kövér gerezd fokhagymát is. Amikor már teljesen megpuhult, keverőtálba szűrjük, hozzáadunk egy evőkanál vajat, megszórjuk fehérborssal és egy kevés őrölt szerecsendióval.



Hozzáöntünk egy deci tejszínt, és villával egy kissé szétnyomogatjuk a zöldséget. Ezután addig keverjük botmixerrel, amíg könnyű, habos állaga lesz. Krumplipüré helyett kiváló.

Mogyoróvajas fehérrépa:
Két nagyobb petrezselyemgyökeret megtisztítunk, és uborkagyalun vagy éles késsel nagyon vékony szeletekre vágjuk. Egy egészen kevés hagymát (egy pici fej fele) szintén nagyon vékonyra szeletelünk. Egy nagy evőkanál mogyoróvajat – nyugodtan lehet darabos fajta – lábosban felolvasztunk, rádobjuk a hagymát, majd a gyökeret, átkeverjük. Fűszerezzük curryporral és egy kevés reszelt gyömbérrel, borssal, megsózzuk, majd kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk a zöldséget.



Egy nagyon kevés víz mindig legyen alatta, különben leég a mogyoróvaj! Amikor már puha a zöldség, annyi tejszínt öntünk rá (kb. egy deci), amennyivel a sűrű mártás keletkezik a répa körül. Ekkor már tálalható is, de sütőedénybe is simíthatjuk, és 200 fokon negyedórát sütve szeletelhetővé, kissé tömörebbé válik. Aki szereti a csípőset, az megszórhatja, vagy főzhet bele kevés csilipaprikát is.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés