free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Papírforma és pucérkodás

Borsa         Címkék: beszámoló, díjkiosztó, filmek, oscar, papírforma 0 hozzászólás

A 81. Oscar-díjkiosztó ünnepség nagyjából hozta a papírformát, bár a műsor némi reformon esett át, és a házigazda is kitett magáért, a hosszúra nyúlt műsoridő idén is megviselte az idegeinket.

Lehet, hogy csak nekünk tűnik úgy, de ezek az Oscar-gálák évről évre egyre hosszabbak és unalmasabbak, hiába hagyják a végére a legfontosabb kategóriákat, a közel négyórás show alatt nem egy holtponton kénytelen átkínlódni magát a néző. Bár azt meg kell hagyni, hogy az idei gála házigazdája, Hugh Jackman jó választásnak bizonyult, igazi szórakoztatóipari alkalmazottként az énekes és táncos betétektől az egyszemélyes paródiaműsorig és a sziporkázó beszólásokig minden jól állt neki, még ha kicsit bárgyú és fárasztó is volt némely felvonás. Szükség is volt Jackman jópofa sármjára, mert bizony az Oscar is csak a hirdetőkből él, és az utóbbi két év alatt drasztikusan csökkent a műsor nézettsége, nem hiába akarta Jackman pucérkodással feldobni a hangulatot. Aki lemaradt az egész gáláról, és most fogja a fejét, azt megnyugtatjuk; természetesen senki sem vált meg a ruháitól a show alatt, még az ötletadó házigazda sem, de a producerek nem is vállalták volna a korhatáros műsor rizikóját, az is tuti.

http://oscars.movies.yahoo.com

A közvetítés nem sokkal - itthoni idő szerint - hajnali 2 órakor kezdődött, a szokásos piros szőnyeges bevonulási ceremóniával. Itt megcsodálhattuk Brad Pitt hetyke kis bajusz-szakáll kombóját, a Loki nevű kutyáját gyászoló Mickey Rourke-ot bizarr fehér öltönyében, vagy az imádnivaló akcentussal nyilatkozó Penélope Cruzt. Aztán végre elkezdődött a tényleges műsor is, itt jegyeznénk meg, hogy a magyar közvetítés milyenségéről nem szeretnénk érdemben nyilatkozni, valószínűleg soha nem fogjuk megérni azt a pillanatot, amikor egy filmes eseményt egy filmhez értő személy kommentál majd, és nem egy csupán az angol nyelvet bíró laikus. Tehát a műsor a már emlegetett jackmanes ökörködéssel kezdődött, és amennyire erőltetett volt az egész, meglepő módon legalább annyira vicces is, Jackmannek már itt a legelején bevéstünk egy hatalmas piros pontot.

http://oscars.movies.yahoo.com

Az este első díja a legjobb női mellékszereplőnek járt, a szobrot a porcelánarcú Tilda Swinton nyújtotta át a hófehérbe bugyolált, és ájulással küszködő Penélope Cruznak, aki Woody Allen Vicky Cristina Barcelonájában alakított hisztérika szerepéért kapta a díjat.

Aztán jött a legjobb eredeti forgatókönyv, amelyet Dustin Lance Black vehetett át, Gus Van Sant Milk című filmjének szerzője, az adaptált forgatókönyv kategóriában pedig megszületett az este folyamán az első Gettó milliomos-díj is, melynek Simon Beaufoy forgatókönyvíró örülhetett. És akkor most le is lőjük a poént, mert ezen az első díjon fölül még további hetet hozott az este Danny Boyle mozijának (korábbi cikkünk), többek között a legjobb eredeti filmzene, legjobb operatőr - Anthony Dod Mantle -, legjobb vágás - Chris Dickens - és a két legfontosabb; legjobb film és legjobb rendezés kategóriákban. Összesen tíz Oscarra jelölték, és ebből nyolcat vitt is, míg a nagy rivális, a Benjamin Button különös élete (cikkünk a filmről itt) csupán három szoborra - legjobb maszk, látvány és vizuális effekt - markolhatott rá a tizenháromból.

http://oscars.movies.yahoo.com

Ez volt a papírforma egyik fele, a másik előre borítékolható nyertes páros Heath Ledger és Kate Winslet volt. Az Akadémia tagjai közül valószínűleg nem sokan voltak, akik nem Ledger posztumusz díjára voksoltak, és nem csak kegyeleti okokból, hanem mert kétség kívül remekül formált Joker karaktert láthattunk tőle, és mert előrevetített színészi teljesítménye pár éven belül kitermelte volna azt az Oscart amúgy is. Emlékezzünk csak, hogy a 2006-os Brokeback Mountain - Túl a barátságon című filmért is kapott jelölést.

A másik garantált nyertes pedig a női főszereplők közül örülhetett, Kate Winslet hatodszorra már csak átvehette ezt az elismerést. Tegyük hozzá, hogy nagyon meg is érdemelte, és nem csak az öt "fejreesése" miatt - a színésznő aposztrofálta így a hoppon maradásait -, hanem mert Kate Winslet a szemünk előtt érett igazi színésznővé. Ha emlékszünk még a Titanic mesterséges szende szűzére, és azt most A felolvasó, vagy akár az általunk is méltatott A szabadság útjai című film női karakterei mellé tennénk, ez utóbbiak bátran röhöghetnék ki az elsőt.

http://oscars.movies.yahoo.com

Meglepetések is születtek ám, ha nem is sok, de például a legjobb idegennyelvű film kategóriában a japán Okuribito (Departures) című alkotás nyert, míg szinte mindenki az izraeli Libanoni keringőt várta a finisbe. Ahogyan a férfi főszereplő kategóriában mi is le mertük volna fogadni, hogy a felismerhetetlenre amortizálódott, ellenben zseniális Mickey Rourke viszi haza a szobrot, és menetrendszerűen maratoni beszédben köszöni meg többek között a megboldogult ebnek is az elismerést - ahogyan ezt a Golden Globe-on meg is tette -, de a díjat mégis Sean Penn vehette át a homoszexuális Harvey Milk megformálásáért. Sean Penn köszönőbeszédében, tőle egyáltalán nem szokatlanul politikai felhangokat pedzegetett, és változatlanul kiállt a melegek jogaiért.

Nem sokkal 6 óra előtt jelentette be Steven Spielberg a főkategória nyertesét, idén a legjobb film az előrejelzéseknek megfelelően a Gettó milliomos lett, nem hiába utazott el a kiosztóra a fél indiai stáb, ők mind fel is tódultak a színpadra, aztán Christian Colson producer a mozi rögös útjáról kezdett el mesélni. Végezetül pedig kaptunk némi előzetest a jövő évi filmtermésből is.

http://oscars.movies.yahoo.com

Ami nekünk kifejezetten szimpatikus volt, hogy az eddigi gyakorlattal szakítva idén elismert színészek álltak fel a dobogóra egyenként méltatni a jelölteket, ez egy roppant szimpatikus gesztus volt, és mivel egyik sem nyúlt túl hosszúra, izgalmas is. Ellenben a terjengős műsoridőt még Jackman lelkes ökörködése sem tudta feldobni, az agyonplasztikázott, páváskodó sztárok pedig nagyjából az első fél óráig voltak érdekesek. De persze már most biztosak vagyunk benne, hogy jövőre is végigkövetjük majd az eseményeket, mert javíthatatlanok vagyunk, és mert így megy ez.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés