free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az óvszer, ha dizájnos

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, kondom, óvszer, szex, tárgy 0 hozzászólás

Jóformán mindennek létezik dizájnerváltozata, miért épp az óvszer volna kivétel? Divatházak, művészek és az óvszergyártók is előálltak néhány sajátos variációval...

Az óvszer funkciója és ebből következően az alakja is igencsak adott. Éppen ezért a tervezők nem elsősorban maga a gumidarab, hanem az azt rejtő tasak, illetve doboz variálásában tudnak igazából kibontakozni, és abban bizony ki is bontakoznak. Persze van, amikor önmagában elég a márkanév is.

Saját márka

A Benetton volt az első világhírű divatház, amely bevállalta a saját márkás kondomot (kép 1). Már egy 1991-es kampányukhoz kapcsolódóan osztogattak - akkor még ingyen - színes kondomokat márkaboltjaikban. Néhány évvel később pedig piacra dobták a Benetton óvszert. Csomagolásán a cégtől megszokott, különböző etnikumú emberfejek láthatók. A pakk a United Colors szlogen jegyében Benetton-színekben pompázó gumióvszereket rejt. A termék egyébként olykor fel-fel bukkan a hazai drogériák polcain is.

http://stylefrizz.com

Mark Jacobs amerikai divattervező is letette a maga voksát a biztonságos szex mellett, amikor tavaly nyáron saját márkás óvszerrel (kép 2) rukkolt elő. A tervező pálcikalányt és pálcikafiút ábrázoló rajzával illetve kézírásával díszített dobozkába élénk színű kondomok kerültek, amelyeknek darabját 1,99 dollárért árusították az eBay-en, limitált szériában.

http://stylefrizz.com, www.properattirecondoms.com

A Porper Attire óvszergyártó cég számára  tavaly ősszel Yigal Azrouel izraeli dizájner tervezett  óvszeres dobozokat (kép 3). A dolog annyira betalált, hogy a vállalat idén felkért egy újabb tervezőt, nevezetesen Alexander Wangot, hogy kreáljon ő is kondomdobozt (kép 4). És lőn, az együttműködés gyümölcsét Valentin-napkor mutatták be.

A közelmúltban zajlott az a jótékonysági kampány, amelyben világcelebek, illetve divattervezők - név szerint Dita Von Teese, Ethan Hawke, Margaret Cho, Dania Ramirez, Marc Ecko, Tera Patrick  és Ashley Judd - a Youth AIDS szervezet felkérésére terveztek egy-egy óvszeres dobozt (kép 5). Elkészült műveikkel egy általános iskolás technikaórán ugyan szégyenben maradtak volna, ám itt ugyebár nem a kivitelezés, hanem a kivitelező személye volt a lényeg, no meg a nemes cél. A dobozok a szervezet javára rendezett jótékonysági aukción épp ezért igencsak jó áron keltek el.  

http://condomunity.com, http://pagesinbrown.com

Ron English amerikai agit-pop művész - akinek fő profilja nem elhanyagolható módon az, hogy alkotásaiban zseniális iróniával figurázza ki a popkultúra ikonjait - 2006-ban egyszer csak előállt egy óvszerkollekcióval (kép 6). Az átlagos méretű és minőségű óvszerek csomagolásában mutatkozott meg az a bizonyos pláne, hiszen azokat a művész sajátos stílusú rajzaival díszítették.

Nézz vissza a tasakról!

Az amerikai Ripnroll azok igényeit igyekszik kielégíteni, akik szívesen látnák viszont tulajdon képmásukat (kép 7) egy óvszerestasakon. A delikvens elküldi a fotóját a cégnek, kiválasztja, hogy milyen színű kondomot szeretne a csomagba, sőt ha akar, még szöveget is írathat a képe mellé. A cég egy héten belül elkészíti, és postázza a személyre szóló produktumot. A 25 darabos kiszerelés 31,25 dollár, a 250 darabos 187,50. A szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államok területén elérhető.  

www.ripnroll.com, http://i7.photobucket.com

Rafael Morgan brazil dizájner munkája a képen (kép 8) látható vicces óvszertartó. Éles helyzetben pánikgomb megnyomására a doboz felnyílik, és máris hozzájuthatunk a betárazott óvszerekhez. A találmánynak egyelőre csak a prototípusa készült el, jelenleg gyártót és forgalmazót keresnek hozzá.

A távol-keleti mangakultúra a helyi óvszerdizájnban is érezteti a hatását. A neves mangaművészek szívesen készítenek illusztrációkat óvszeres dobozokra, így tett többek között Junko Mizuno (kép 9) és Radical Suzuki (kép 10) is. Utóbbi alkotó egy nyilatkozatában elmondta: az óvszeres dobozokon látható lányfigurái a való életben létező nőtípusokat képezik le.

http://condomunity.com, www.compact-impact.com, www.rakuten.co.jp

Még mindig Távol-Kelet, de már nem a művészi, inkább a dilinyós irányvonal. Egy japán vállalat olyan infantilis rajzokkal díszített, tarka dobozokba (kép 11) csomagolja a kondomot, amelyek első ránézésre úgy tűnnek, mintha cukorkát vagy csokoládét rejtenének. Egy másik ázsiai szintén álcáz: ők ugyanis egyértelműen üdítősdoboznak látszó csomagolásba (kép 12) pakolják a gyümölcsízű óvszert.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés