free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Melegfront

Borsa         Címkék: dráma, homoszexualitás, milk, mozi, premier 0 hozzászólás

Pár nappal az Oscar-díjak kiosztása után mit is ajánlhatnánk mást, mint egy nyertes filmet. Gus Van Sant alkotása a melegkérdést boncolgatja életrajzi moziba burkolva.

Gus Van Sant rendező nem éppen a konvencionális hollywoodi sémáiról ismert, eddigi - igencsak hullámzó - munkássága alatt olyan művek köthetők a nevéhez, mint az Otthonom, Idaho, az 1998-as Psycho-remake vagy a többszörös cannes-i nyertes Elefánt című ifitársadalmi rémdráma. De talán mégiscsak a populárisabb vonal egyik méltán híres remekéről, a Good Will Hunting című moziról asszociálunk a nevére leginkább. A kiapadhatatlan kísérletező kedv ezúttal San Francisco melegjogi aktivistájának, Harvey Milknek az életébe rángatta bele, és az így elkészült életrajzi drámáért a filmes stábja idén két Oscart is elkönyvelhetett magának.

Budapest Film

A forma már-már ijesztően hagyományos, semmi cicoma, semmi digitális tuning, semmi flancolás, a mozi mégis képes a hatásra. Harvey Milk a 70-es évek Amerikájában homoszexualitását nyíltan vállalva a San Fransiscó-i városi tanács tagja lett. Politikai karrierjét a melegek jogainak érvényesítésére tette fel. Egy szakadt kis fotóboltból indult, amely a város legendás Castro negyedében a helyi melegmozgalom központjává és Harvey kampányirodájává vált. Tüntetéseket, felvonulásokat szervezett a szemléletbeli reformokért, és többszöri sikertelen kísérlet után mégiscsak révbe ért, városi tanácstag lett.

Harvey Milk kampányának köszönhetően 1978-ban a népszavazás elvetette a Proposition 6-ot, amely rendelkezés szerint a meleg tanárok nem taníthattak volna közoktatási intézményekben, hiszen pedofíliára hajlamosak, és amúgy is rossz példával szolgálnának az ifjabb generációknak. Milk hatalmas sikerét tragikus és az akkori korviszonyoknak megfelelő törvényszerű esemény zárta rövidre...

Budapest Film

Egészen költői aktualitást ad a filmnek, hogy Milk halálának 30. évfordulóján a kaliforniai népszavazások eredménye a Proposition 8 elfogadása lett, amely rendelet éppen a melegek házassághoz való jogait korlátozza. A körülmények szülte aktuálpolitikai rezgések természetesen ráerősítenek arra a bizonyos hatásra, de csöppnyi patetikus ragaccsal is körbekerítik a mozit. Ez persze idővel elvész majd, és akkor élvezhetjük azt, ami igazából, vagyis egy egészen korrekt és minimalista életrajzi drámát, amelyben nemcsak a főszereplő alakja tündököl fényesen, de a korrajz és a helyi szubkultúra bemutatása is igencsak elismerésre méltó.  

A kamera nem furakszik az események közvetlen közelébe, vagy még inkább nem akar azok mögé nézni, csupán dokumentarista közönnyel figyeli Milk csupa szív figuráját, és a körülötte bonyolódó viszonyokat. Gus Van Sant archív felvételek beékelésével is igyekszik tompítani a szubjektív hangvételt, és a száraz tárgyilagosság felé terelgetni moziját. Ettől azonban még nem lesz unalmas a film, csak sajátos zamatot kap, de ha a ziccert keressük, az bizony nem itt van, hanem a főhősben, vagyis az őt mesterien megformáló Sean Pennben. Ahogyan egy lázongó hippiből felelős politikussá érve harcol az élet értelmetlen igazságtalanságai ellen, egyszerre erős, hiteles és emberien esendő, egyik korábbi Sean Penn-karakterhez sem hasonlítható.

Budapest Film

A rendező tárgyilagossága és visszafogottsága finom arányérzékről és intelligenciáról tanúskodik, Gus Van Sant, akárcsak maga Harvey Milk őszinte és nagy szavak nélküli kampányt folytat egy olyan ügyért, ahol még mindig a szűklátókörűség a leghangosabb felszólaló. Ez pedig bravúr!

Milk
Színes, feliratos amerikai életrajzi dráma, 2008
Rendező: Gus Van Sant
Forgatókönyvíró: Dustin Lance Black
Zeneszerző: Danny Elfman
Operatőr: Harris Savides
Jelmeztervező: Danny Glicker
Producer: Bruce Cohen, Dan Jinks, Michael London
Vágó: Elliot Graham
Szereplők: Sean Penn, Emile Hirsch, Josh Brolin, Diego Luna, James Franco, Alison Pill, Victor Garber, Denis O'Hare
Játékidő: 128 perc
Bemutató dátuma: 2009. február 26.
Forgalmazza: Budapest Film


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés