free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Aki nemzetközivé tette Amerika népzenéjét

HT         Címkék: country, emlékezés, johnnycash, kultúra, zene 0 hozzászólás

Johnny Cash 2009. február 26-án lenne 77 éves, így Hímtagunk is megemlékezik róla. Csajbandák után Amerika hagyományőrző úttörője, Hímtag kedvence.

Aki nem ismeri Johnny Casht, annak talán segít az a tény, hogy ő volt korunk egyetlen olyan amerikai dalszerző előadóművésze, aki amíg élt, minden koncertjén azt mondta bele a mikrofonba első megszólaláskor, hogy Hello, Johnny Cash vagyok. A mester az egyetemes kultúrtörténet megkerülhetetlen alakja, és ő volt az egyik nagy úttörője annak a mozgalomnak, ami nemzetközivé tette az USA népzenéjét, és ő az, aki kellőképpen hagyományőrző és piacképes ahhoz, hogy legális antikrisztusa legyen az ördögi rock and rollnak. Johnny Cash akkora világsztár, hogy hálivúdi mozit dobtak a piacra az életéről, amit meg szintén hálivúdiak kifiguráztak. A mester 2009. február 26-án lenne 77 éves.

www.dipity.com

Ennek örömére már egy hónapja kapható az a remixalbum, amit a John Carter Cash, aki nem mellesleg a mester fia és egyik örököse is, gründolt a piacra. John fiú olyan neveket nyert meg az ügyének, mint például Snoop Dogg vagy a Warner. Rendben van az egész lemez. Szeretjük. Tiszteljük. A remixelés fura műfaj, a szó maga egyébként újrakeverést jelent. Olyan, mint amikor a csajok újraszabják és/vagy -varrják a konfekciógöncöket. Mint amikor egy csaj a készruhából csak a számára legkedvesebb részt tartja meg és belevarrja egy egyedi készítésűbe. Ennek ellenére azoknak, akik fanyalognak a zenei újrahasznosítások miatt következzen a remixlemezen hallható Johnny Cash-szerzemények közül négy kedvencemnek az eredetije, plusz egy ráadás.

www.dailymail.co.uk, www.countrymusicstop.com

A Walk the line-t száznál is többen feldolgozták. Ez a tévéfelvétel a legendás kaliforniai állami börtönben készült. A mester 1969-ben játszott a San Quentinben, és abban az évben ő adta el világszerte a legtöbb lemezt, a Beatlest is megelőzve, havonta 250 ezret. A mester, bár maga sohasem ízlelte meg  az USA büntetés-végrehajtási intézményeinek keserű kenyerét, nemcsak kényszerű marketingkötelességből koncertezett börtönökben, hanem kattja is volt az ott élő célcsoport. Olyannyira, hogy a 1983. április 25-én még Magyarországon a BS-ben is fellépett a feleségével.

Egy felvétel a VH1-en futó Storytellerből 1998-ból, amikor Willie Nelsonnal, a másik nagy USA-népzenésszel tolják a Country boyt. Ugyanabban az évben nyerte el a mester a legjobb kantrilemez-Grammyt, a Rick Rubin zenei gondozásában megjelent Unchained című bedugatlan albumért. A dal meg egy szegény vidéki srácról szól, aki kemény munkával gürcöli az amerikai álmot.

www.kweevak.com

Johnny Cash 1955-ben az első zenéléssel megkeresett két dollár negyvenegy centjét fekteti bele abba, hogy rögzítse a Folsom prison bluest, azaz az első börtönslágerét. A dal beüt, és egyébként meg szerepel a Sun Records első kiadott nagylemezén, ami szintén a mester nevéhez fűződik. A fenti felvételen 1959-et írunk, amikor is Cash és zenekara a Town Hall Party nevezetű rádiós és televíziós shown szerepel.

A Straight a’s in love-ban arról énekel egyes szám első személyben a mester, hogy lehet, hogy bukdácsolt ilyen olyan tárgyakból az iskolában, de szerelemből mindig ötöse volt.

www.geocities.com

Plusz a ráadás, a God’s gonna cut you down vagy Run on, ami nem Johnny Cash-szerzemény, hanem egy hagyományos USA-népdal, és a mester utolsó megjelent lemezére énekelte fel. A videoklipje, amit Tony Kaye rendezett, tavaly Grammyt kapott. A casting elég erősre sikerült, a szereposztás a megjelenés sorrendjében: Iggy Pop, Kanye West, Chris Martin, Kris Kristofferson, Patti Smith, Terrence Howard, Flea, Q-Tip, Adam Levine, Chris Rock, Justin Timberlake, Kate Moss, Sir Peter Blake, Sheryl Crow, Dennis Hopper, Woody Harrelson, Amy Lee, Tommy Lee, the Dixie Chicks, Mick Jones, Sharon Stone, Bono, Shelby Lynne, Anthony Kiedis, Travis Barker, Lisa Marie Presley, Kid Rock, Jay-Z, Keith Richards, Billy Gibbons, Corinne Bailey Rae, Johnny Depp, Graham Nash, Brian Wilson, Rick Rubin és Owen Wilson.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés