free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Inspiráló hungarikum, ami megihlette Lagerfeldet

Megyeri Nikolett         Címkék: divat, dizájn, hungarikum, rubik-kocka, tárgy 3 hozzászólás

Egy magyar találmány, amely megihlette - többek között - Karl Lagerfeldet, sőt, már önálló művészeti irányzat is kapcsolódik hozzá. A Rubik-kocka, amikor nem játék.

Az alap, hogy a Rubik-kocka világhírű hungarikum, amire - közhely, de hát tényleg - büszkék lehetünk, vagy legalábbis lehetnénk… Rubik Ernő 1977-ben szabadalmaztatott, kultuszteremtő logikai játéka azonban nem csupán mint játék ismert világszerte, hanem mint dizájn is. A Földgolyó legkülönbözőbb pontjain élő tervezőket - a kevésbé ismertektől kezdve a tekintélyes divatdiktátorokig - ihlette meg a bűvös kocka, nyilvánvalóan a retródivat jegyében. A következőkben az ő munkáikból szemezgetünk.

A New York-i Jellio tervezőinek és a holland J. P. Meulendijks-nek a kockából kiindulva egyaránt dohányzóasztalt sikerült alkotniuk. Míg azonban az amerikai változat (kép 1) színvilága megtartja a játékét, lényegében annak egy nagy méretű másolata, addig a holland verzió (kép 2) már rafináltabban dizájnos. Utóbbi ugyanis nem csupán elegánsabb, hűvösebb színvilágú, de úgynevezett reflex akrilból készült, melynek köszönhetően attól függően, hogy hogyan esik rá a fény, változtatja színeit a zöldtől a szürkéken és kékeken át a rózsaszínes-lilás kombinációkig.

www.jellio.com, www.gnr8.biz
A képgalériában még több Rubik-kockát találhatsz

Több webáruház kínálatában találkozhatunk ezzel a Rubik-kockát mintázó digitális órával (kép 3). A tárgy felső harmada az eredeti játékhoz hasonlóan forgatható, méghozzá nem csupán a móka kedvéért, hanem így hívhatók elő belőle a különféle funkciók: a pontos idő- illetve a dátum kijelzés, az ébresztőóra valamint a hőmérő.

www.fredflare.com, www.nonplusultra.nl

A dizájnórákra szakosodott, holland Karlsson tervezőit viszont analóg óra (kép 4) megalkotására inspirálta a bűvös kocka. Igaz, esetükben a klasszikus, 3x3x3-as  beosztás ugyan áldozatául esett a dizájnnak, mégis, a kis, színes kockák - vagy ha más nem, akkor a termékleírás - egyértelművé teszik az ihletforrást.

Eric Pautz brazil tervező egy, a Rubik kockán alapuló innovatív lámpa (kép 5) koncepcióját kreálta meg, amely kétféle verzióban készül: áttetsző színes illetve fehér kockákból. A test belsejében található egy égő, amely körül a kocka negyvenhárom különféle módon forgatható el, változatos, kaleiodoszkópikus fényhatásokat létrehozva.

www.behance.net, http://dvice.com, www.crunchgear.com

Szintén világít, bár az elsődleges funkciója nem lámpa a japán Megahouse termékének. Ez ugyanis egy kihangosító (kép 6), amelyet a számítógéphez vagy akár az mp3 lejátszónkhoz is csatlakoztathatunk. A fényét és a színeit az éppen játszott muzsika ritmusára változtatja.

A német Elac egy mélynyomó hangszórót "öltöztetett" Rubik-kockának (kép 7), igen stílusosan. Bár ez villogással nem kíséri a zenét, de egyezzünk meg abban, hogy talán jobb is.

Az Apacer elektrotechnikai cég dobta piacra ezt az USB hub-ot (kép 8), amelynek nem csupán a kis, színes kockákból álló elemei hajaznak a Rubik-kockára, hanem az is, hogy a kockák 90 illetve 180 fokban fogathatók, így téve kényelmesebbé az elosztó használatát.

www.usbgeek.com, http://dvice.com

Hee Yong Shin koreai dizájner még 2007-ben rukkolt elő a Rubik-kocka alakú mp3 lejátszó (kép 9) koncepciójával. A tervezésnél a színvilágot nem, viszont a játék formáját illetve a forgathatóságot átvette, ez utóbbi praktikus célt is szolgál, hiszen ennek segítségével váltogathatók a lejátszó különféle funkciói.

1. Inspiráló hungarikum, ami megihlette Lagerfeldet
2. Kockadivat és kockaművészetLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés