free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A melldilemma

Borsa         Címkék: kérdés, kultúra, mell, nők, történet 6 hozzászólás

Mellkérdésben talán soha nem fogunk kibékülni magunkkal. De vajon az összes testrész közül miért pont ez vívta ki magának a kivételezett pozíciót?

A női test jellegzetes domborai közül kétségkívül a mell viszi a pálmát, nemcsak a férfi fantáziák dobogósai, de a nők is ezen testrészük milyenségével képesek a legtöbbet foglalkozni. A századok alatt formálódó mellkultusz az allegorikus anyai gondoskodás tiszta formájából egy, a testarányokhoz képest jóval nagyobb és természetellenesen kerek szexista szimbólumot kreált. Ebből persze logikusan következnek a nők saját természetes formáikkal szemben fennálló komplexusai és a plasztikai sebészet virágzása. De nézzük, hogy honnan is indult ez a dolog!

ttp://hu.wikipedia.org, www.edu.pe.ca

A mellekhez elsődleges szimbolikus síkon értelemszerűen az anyaság és szoptatás, a gondoskodás és az életben tartás képzetei társultak. Csaknem minden vallás ismeri a mellével tápláló anyaistennőt, aki hol Istár, Inanna, Astarte, Irisz, Gaia, Nut vagy éppen Mária képében testesül meg. De gondolhatunk éppen a legősibb termékenységi szobrocskákra is, amelyeken az egész - eltúlzottan nőies - test az anyaság jegyeit hordozza. A tudósok sokkal inkább szeretik ezeket a szobrokat mitikus alapoknak tekinteni, mintsem korai erotikus ábrázolásoknak. Persze kérdés, hogy barlanglakó őseink mennyire tartották fontosnak különválasztani a termékenységi szimbólumokat az erotikustól. Valószínűleg semennyire!

Századunkban azonban ez már egészen máshogy működik, a mell végképp profanizálódott, az ősjelentések rétege lekopott róla, az archetipikus és érzéki formák olyan messzire kúsztak egymástól, hogy csak igen különleges esetekben kereszteződhetnek útjaik. Gondoljunk csak Frida Kahlo egyik klasszikus festményére, ahol egy ijesztően tipizált anyaalak szoptat egy nem kevésbé szürreális csecsemőt - aki maga Kahlo -, a lényeg itt az aktuson van és a melleken, amelyek táplálnak, de erőteljesen naturalisztikus formájuk miatt sokkal inkább ijesztőek, mintsem biztonságos vagy megnyugtató érzéseket adnak.

http://oligopoly.wordpress.com

A mell mára egyértelműen a dekoráció vagy még rosszabb esetben a "játékszer" szintjéig degradálódott. Ez Pascal Bruckner francia író-filozófus szerint a mozi, majd a pornómozi premier plán technikája miatt alakulhatott ki, amely szinte le tudta választani a testről a mellet, és mint külön objektumot, fétistárgyat éltette. A testegység megtörése például a speciális fehérneműk elsődleges funkciója is.

A formai és méretkérdésben azonban még mindig kapcsolunk hozzájuk meglepő asszociációkat; hiába a kor méretbeli fixációja, a kis mell esztétikájával való szimpatizálás mélyen az európai tradícióba ragadt. Az aprócska keblekhez több száz éve olyan képzettársítások kötődnek, mint az ártatlanság, a lelki tisztaság, az elegancia, az előkelőség, vagy akár az intelligencia. Míg a testesebb példányok gazdái erotikusan kihívóbbak ugyan, de gazdájukhoz a közönségesség, nem nemesi származás, egyszerűség, ledérség köthető.

www.1st-art-gallery.com, www.topofart.com

Az elegancia és a kecsesség eleve nem összeegyeztethető a széles mellbőséggel - vallották a reneszánsz nagyjai, akik révén aztán a nyugati képzőművészetben a kis mell kánonjogot nyert, méghozzá annyira, hogy kevés kivételektől eltekintve a húsos barokk asszonyságok hatalmas fehérlő testén is egészen formás kis melleket fedezhetünk fel, gondoljunk például Cornelius van Haarlem nőalakjaira. De figyeljük csak meg az haute couture modelleket, a többsége lapos, a többiek pedig még laposabbak, ez ugyanis az elegancia aranyszabályává nőtte ki magát. Valahogy úgy, hogy ha nagy a mell, akkor egy pusztán pornográf képről van szó, ha pedig kicsi, akkor szégyenlős és tartózkodó művészetről. 

http://en.wikipedia.org

Ez persze a XX. századra változott, de kellett hozzá a realizmus és természetesen az avantgárd. Ami viszont megdöbbentő, hogy egy felmérés szerint a férfiak a mai napig mellbőség alapján döntenek, ha egy nő intelligenciáját kell megtippelniük csupán egy kép alapján. Ez a szőkéknek egy jó hír, a kis mellűeknek pedig valamelyest vigasz, hiszen egyértelműen ők kerültek az előkelőbb pozícióba. Ellenben ha erotikus vonzerőről beszélünk, akkor a férfiak többsége egyértelműen az átlagosnál nagyobb mellekért rajong. Van ebben valami ellentmondás, ugyanakkor érthető struktúra is. Tulajdonképpen az évszázados kör bezárult, az eredetileg túlesztétizált willendorfi forma tért vissza, csak egy nem létező testarányokkal rendelkező nőideál képében.

Mindenesetre ennyiből már jól látszik, hogy a mellkérdésben a legtöbb tévhit a kulturális örökségünkből ered, a mellről alkotott képzeteink gyökereiben. A megoldást megint csak a fejekben lehet keresni, és nem egy szike alá fekve, bármilyen "típust" preferálunk is jobban.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés