free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Túrómorzsa

Borsa         Címkék: császármorzsa, finom, kaja, recept, túrómorzsa 0 hozzászólás

Íme egy változat a császármorzsára, amit kis szemhunyással a nagyböjti étrendbe is beemelhetünk. Sőt a legelvetemültebbek megpróbálhatják sósan is, úgyis finom.

Szívünk szerint a császármorzsát levédetnénk hungarikumként, ha az osztrákok éppen nem néznek oda, s mivel ennyire szeretjük, már kétszer is írtunk róla itt az Íz-iben. Most pedig nekifutunk harmadszorra is, kicsit máshogy, mert ez az étel is morzsa, de nem császár. Kollégánk eddig csak egy szakácskönyvben találkozott a túrómorzsával, és igazából nem nagyon tudta elképzelni, hogy a liszttel megtámogatott túrókrémből vajon hogyan lesz szilárd állagú morzsa. Így aztán húzta, halasztotta, hogy kipróbálja, de most végre sor került rá. Egészen konkrét indok csak annyi volt, hogy benne járunk a nagyböjtben, amikor a hagyomány szerint minden húsféle kerülendő.


Így kell túrómorzsát készíteni

Ahol szigorúan tartják a böjtöt, ilyenkor elpakolják az egész évben használt "zsíros" edényeket, és előveszik a csak böjtre tartogatott fazekakat, tálakat, hogy hús és zsír még nyomokba se kerüljön az asztalra. Ilyentájt vajjal, tejjel készülnek az ételek és hivatalosan – az önmegtartóztatás és megtisztulás jegyében – süteményt sem fogyasztanak. Voltaképpen a túrómorzsa egész jól beválhat böjti kajaként, aki szigorúan veszi, az egye cukor nélküli szilvalekvárral, aki csak operettböjtöt tart, az szórja nyugodtan a porcukrot laza csuklóval. Sőt mondunk egy talán perverznek tűnő ötletet. Mivel a tésztában eredetileg nincsen cukor – valószínűleg a sütésnél jól odaégne, ha lenne – a végeredmény kicsit savanykás, de elég neutrális ahhoz, hogy aki nem édesszájú, az mondjuk valami sós-tejfölös, esetleg snidlinges öntettel locsolja a tetejét.

Ha valaki jártas a császármorzsa készítésben, az megrémülhet a massza állaga láttán, valamint a sülési időn, de nem kell ijedezni, egy ponton ez a tészta is felveszi a morzsás állagot. A kezdő morzsázók se adják fel, amikor a serpenyőben nagyon reménytelennek tűnő, nyúlós állagú tésztával vacakolnak, lesz ebből még morzsa!



Összességében a klasszikus császármorzsánál valamivel puhább állagú tészta lesz a végeredmény, ami nehezebben is szárad ki, de ez is csak frissen jó igazán. Ezenkívül, ha valaki nem cukrozza, hanem sósan fogyasztja lényegesen kevesebb kalóriát tartalmaz, mint akár a liszttel, akár a darával készült császármorzsa, tehát este is nyugodtabban fogyasztható.

Idáig csak dicsérő szóval illettük ezt az ételt, és akárhogyan is gondolkodunk nem tudunk negatívumot találni. Érdemes kipróbálni és nem vacillálni olyan sokáig, mint Borsamunkatárs.

Így készül két személyre

Két tojást szétválasztunk, és a fehérjét egy csipet sóval nagyon kemény habbá verjük. Negyed kiló túrót villával teljesen szétnyomkodunk, vagy krumplinyomón áttörjük. A túróhoz dolgozzuk a tojások sárgáját és annyi tejfölt (úgy két deci), amennyivel puha, lágy krémet kapunk. Ha édesen szeretnénk fogyasztani, ezen a ponton hozzáreszelhetjük egy fél citrom héját.



A túrós masszához kanalanként annyi finomlisztet keverünk, hogy ragacsos, tésztaszerű állagot vegyen fel, ez a liszt minőségétől függően három-öt evőkanál. Ekkor a tojáshabot kíméletesen a masszához keverjük. Ha ez is megvan, egy evőkanál vajat megforrósítunk, a tésztát ráöntjük, és pirítani kezdjük. Amikor már többé-kevésbé összeállt a massza, akkor kétszáz fokos sütőbe tesszük, időnként favillával átkeverjük-morzsolgatjuk, amíg szép pirosas, morzsás állagú lesz.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés