free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Betű Antikvárium

Borsa         Címkék: ajánló, antikvárium, könyv, kultúra, tipp 1 hozzászólás

Antikváriumi sorozatunk második részében a Betű Antikváriumot vettük górcső alá. Az első blikknél jóval nagyobb kínálat és szimpatikusabb kiszolgálás az eredmény.

A Katona József utca és a Váci út sarkától nagyjából ötven métert kell sétálni ahhoz, hogy beléphessünk a Betű Antikváriumba. Szóval a Nyugati téri forgóórától maximum öt percet.

Aki szeret olvasni, az már nyilván elgondolkozott azon, hogy nincs is annál jobb, mint amikor erre van egy külön szobája tele könyvekkel, témák szerint ábécében elrendezve. De egy ilyen szobához nyilván nem elég egy belvárosi garzon (illetve elég, ha az egy olvasólakás, és van egy másik is, amiben élünk), hanem egy óriási kégli kell, benne egy külön, erre a célra leválasztott szobával. Azt a szobát pedig nagyjából pont úgy képzelhetjük el, ahogyan a Betű Antikvárium kinéz, leszámítva azt, hogy az üzletben néhány zacskóban is könyvek állnak, az olvasószobában pedig nyilván csak a polcokon sorakozna a nagybetűs kultúra.Az üzlet maga nem több tizenöt négyzetméternél, az eladó hölgyet pedig alig látni, mert (mily meglepő) egy halom könyv mögött ül egy íróasztalnál. Első benyomás alapján nem a kedves fajtából való, de azt már a Szőnyi Antikváriumnál is megjegyeztük, hogy nem feladata a nyájas kiszolgálás, a dolga mindössze annyi, hogy képben legyen a kínálattal. Még annyit sem bök az ember felé, hogy segíthet-e valamiben, és ez adhatna okot arra, hogy simán kimenjünk, de a korrektül rendszerezett egysoros polcokon megragad a szemünk. Nyilván itt is a világirodalom az erős, bár J. D. Salinger Zabhegyezője éppen nincsen, I. B. Singertől a Lublini mágus szintén, és Vonnegut Macskabölcsője sincs raktáron, de ahogy belemerülünk a beszélgetésbe az eladóval, a kezdeti mísz és kedvetlen viselkedés az elmúlt néhány perc ködébe vész – amint írók kerülnek szóba, kedves lesz és előzékeny.Az is kiderül, hogy a kínálat persze nagyobb, mint amit az üzletben láthatunk, és természetesen be tud szerezni bármit, a három említett könyvet például egy héten belül, viszont ha drágább holmira vágyunk, akkor megegyezés szerinti előleget kell otthagynunk a könyvre. Ezzel semmi probléma egy ilyen kis antikvárium esetében, a Betű ránézésre nem az a bolt, amelyik árverések közepette milliókat forgat a könyvbizniszben. Egy fölső polcon kibökök egy Kosztolányit, de nem érem el, felajánl egy létrát. Szóval nem ő mászik fel, és ennek egy felfuvalkodott vevő nyilván nem örül, pedig logikus, hogy miért én mászok.

Tovább nézelődhetek, így a létrán állva elmúlt teljesen az a hülye érzés, hogy vásárló vagyok, túl sokat nézelődöm, biztos unják már, és különben is itt kéne hagynom egy csomó lóvét az itt töltött idő arányában. Nyugi van, lehet kutatni a polcokon. A Kosztolányik olcsók, kifogástalan állapotban vannak, az egyik a Színházi esték (két kötet 900 Ft), a másik a Verses drámafordítások (szintén két kötet 500 Ft), butaság lett volna otthagyni bármelyiket is. A világirodalmi kötetek 300 és 1000 forint között mozognak, állapotuktól függően, csak a maximum ötéves kiadások vannak 1000 Ft fölött.Mindent összevetve kijelenthetjük, hogy másodszorra is egy olyan antikváriumban jártunk, amely élhető árakon dolgozik, jó érzés bemenni, ott lenni, szóval a Betűben is pont úgy tartják, mint a Szőnyiben: olvasni szórakozás. Azaz a könyv nem luxuscikk. (És addig jó, amíg ezt a mondatot folyamatosan csak ismételhetjük, ismételhetjük, és ismételjük is...)

Kínálat: 10/7, de nyilván csak a helyhiány miatt
Szakértelem: 10/9

Betű Antikvárium
1137 Budapest, Katona József utca 5.
Nyitva csak hétköznap:
10:00–19:00h
Web: saját oldal nincs, de a Bookline szerződéses partnere


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés