free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vissza a barlangba!

Megyeri Nikolett         Címkék: barlang, dizájn, építészet, lakás, otthon 1 hozzászólás

A XXI. században is vannak olyan emberek, akik önszántukból barlanglakásban élnek. A kortárs barlangokban persze egyáltalán nem kőkorszakiak a körülmények.

A barlanglakások, illetve sziklalakások az emberiség legősibb hajlékai, ám a mai napig is vannak olyanok, akiknek barlang az otthonuk. Ők igen élesen két csoportra oszthatók: az egyikbe azok tartoznak, akiket a nyomor, a szükség visz rá, hogy egy barlangban húzzák meg magukat. A másik csoportot viszont azok a trendkövetők alkotják, akik önként választják - átmenetileg vagy tartósan - ezt a lakhatási formát, illetve ennek modern kori, kényelmes, sok esetben luxusszínvonalú változatát.

Modern kuriózum

A dél-olaszországi Matera városának barlanglakás-labirintusa a múlt század közepéig Itália egyik legnagyobb nyomornegyedének számított. Miután a több száz éves barlangokból a város modernebb részeibe telepítették a lakókat, a barlangnegyedek pusztulásnak indultak. Megmentésükre a nyolcvanas években indított programot az olasz kormány, 1993-ban pedig az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a történelmi barlangnegyedeket. A történelmi városrész ma Olaszország legnagyobb szabadtéri múzeuma.

www.residencesanpietrobarisano.it

A város az elmúlt másfél évtizedben a különleges lakóhelyet keresők és a turisták célpontjává vált. A barlanglabirintusok egy részét a mai kor igényei szerint átalakították: komfortos lakások, üzlethelyiségek, irodák és persze hotelek létesültek a felturbózott barlangokban.

A Törökországban található Kappadókia tufába vájt, föld alatti városai az I. századtól az ókeresztényeknek szolgáltattak búvóhelyet, később szerzetesközösségek lakták, de a XIX. században az egyiptomi sereg elől menekülő törökök is menedékre leltek az üregekben. A terület ma felkapott turistalátványosságnak számít, és ennek megfelelően hasznosítják is. A föld alatti városok egyes részeiben - hasonlóan a materai barlangokhoz - minden igényt kielégítő lakások és még inkább hotelek létesültek.

www.gamirasu.com

Ezek közül az egyik legmenőbb a fennsík szívében, Ayvaliban található, négycsillagos Gamirasu barlanghotel. A szálloda kialakítása mesterien eklektikus, hiszen az évezredes kamrákat felszerelték egyrészt a modern kor minden elvárható vívmányával a vezetékes víztől a vezeték nélküli internetig, az enteriőr viszont romantikus, antik-keleti stílusú.

www.altipla.com

Szintén évezredes múlttal rendelkeznek a spanyolországi Guadix barlanglakásai. A település tömegturizmus szempontjából kevésbé frekventált, mint a fentebb említett városok, ezért inkább kuriózumnak számító nyaralóövezetként funkcionál. Az agyagba vájt hajlékokat itt felső kategóriás hotelekké, illetve luxusnyaralókká építik át, erre van ugyanis kereslet az angol, skandináv és amerikai újgazdagok részéről.

Saját barlang

Persze nem csupán az említett – illetve az ezekhez hasonló –, megfelelő tradíciókkal rendelkező helyszíneken alakítanak ki kortárs barlanglakásokat, hanem korábban lakatlan vagy egészen más célra használt barlangokban is. Az amerikai Sleeper család például öt évvel ezelőtt, az eBay-en vásárolt magának egy barlangot a Missouri állambeli Festus településen. A barlangban korábban bányászat folyt, majd az ötvenes évektől koncertteremként használták: fellépett itt többek között Ted Nugent és Tina Turner is. Sleeperék viszont úgy döntöttek, a barlangban építik fel az otthonukat. Nagyrészt saját kezük munkájával alakították a 15 000 (!) négyzetméter területű barlangot lakótérré: hatalmas hálószobákkal, teremnyi nappalival, 400 négyzetméteres konyhával, fürdőszobákkal, konditeremmel, privát tóval, illetve 80 négyzetméteres partyszobával. Mindeközben viszont a família pénzügyileg a tönk szélére került, ezért most 300 000 dollárért megpróbálják eladni a barlangházat ott, ahol vették: az eBay-en.

www.trendhunter.com

A kanadai Doug Butt és felesége, Carol 1996-ban, egy idős asszonytól vásároltak egy barlangot Mallorcán. Felbéreltek egy mérnököt és egy, a helyi hagyományos építészetben jártas építőmestert, majd hozzáfogtak az elöl ház-hátul barlang luxusotthon felépíttetéséhez. Az épület azért sem mindennapi, mert nagyrészt natúr, újrahasznosított, illetve antik anyagokat építettek bele, így például a házfalakat egy lebontott palmai palota téglából húzták fel, a nappaliba leselejtezett templomi padok és gyertyatartók kerültek, a konyhába pedig antik konyhabútorok, míg egy szállodai kulcsos szekrény fürdőszobaszekrényként született újjá. A barlang-nappali mennyezetét kifúrták, így azon keresztül természetes fény jut a helyiségbe. Az objektumban öt hálószoba, két vendégszoba, valamint zene- és könyvtárszoba is található, de nem maradt ki a szauna, a jacuzzi és az úszómedence sem.

www.telegraph.co.uk

Felvetődhet persze bárkiben a kérdés, hogy a kuriózum jellegen túl vajon vannak-e érdemben előnyös tulajdonságai a barlanglakásoknak? Nos, vannak. A legfontosabb, hogy környezetbarát építmények, amelyek nagyon könnyen kombinálhatók alternatív, illetve megújuló energiaforrásokkal. Természetes szigetelésüknek köszönhetően nyáron kellemesen hűvösek, míg télen benntartják a meleget, emellett pedig a zajoktól is kiválóan védenek. Beépítéskor rengeteg anyag megspórolható, így például téglák, szigetelőanyagok. Kihívást jelent viszont megoldani a szellőzést és a megfelelő mennyiségű fény bejuttatását. Ami azonban bizonyos – és ez szintén nagyon vonzó tulajdonságuk –, hogy a barlanglakásokból nincs két egyforma, hiszen a barlangok egyéni adottságait alapul véve építik ki őket. Lehetőség van teremnyi helyiségek kialakítására, szokatlan formák követésére, egészen személyes, természetközelien esztétikus lakóterek létrehozására.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés