free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fáj a szépség

Borsa         Címkék: divat, egészség, magassarkú, szépség, tanga 6 hozzászólás

A szépségért szenvedni kell, de az egészségkárosítás már más kategóriába tartozik. Mégis számos, hosszú távon betegségeket okozó ruhadarabtól remélünk csáberőt.

A magas sarkú cipő népszerűsége teljesen érthető. A XX–XXI. század szépségideáljának egyik legfontosabb jellemzője a sudár termet: a kifutók sovány manökenjei 175 cm alatt bizony nem számíthatnak szárnyaló karrierre, akkor sem, ha egyetlen fej salátát osztanak be maguknak a hétre. Ám nem csak erről van szó! A magam 183 cm-ével például nem célom a testem hosszanti bővítése, sőt, miután épp eléggé kilógok a sorból magas sarkú nélkül is, egyenesen megtiltottam magamnak viselését. Titkon mégis áhítozom legalább három centi tűsarok után! Miért is?Valljuk be: valami elképesztő, hogy egy magas sarkú mit tesz az ember lábával, sőt a tartásával is! Nem elég, hogy hosszítja testünk csípő alatti részét, még a vádlit is formásabbá teszi. Már bőven elmúltam húsz, amikor egyszer, csak mert annyira megtetszett a színe-formája, egy üzletben felpróbáltam egy ezüst szandált. Megvallom, azóta is a szekrényemben van – nem tudtam ellenállni a hatásnak: ezt az eleganciát, kecsességet, formáltságot bizony nem tudja visszaadni egy szörfös szandi vagy vietnámi papucs! Persze nem hordom, mert egyrészt nem akarok 190 cm-es lenni (a cipőboltban nem állt mellettem egyetlen átlagos magasságú nő sem, de később, mikor az új szerzeménnyel a lábamon lehajoltam, hogy puszit adjak kosaras barátomnak, már elgondolkoztam), másrészt kinőttem már abból, hogy nekiálljak megtanulni, hogyan kell egy ilyen micsodában tipegni. "Lábujjhegyen, a lábujjhegyeden kell járni!" – próbált okítani barátnőm, míg rá nem vicsorogtam, és le nem csatoltam, ahogyan akkor fogalmaztam: "ezt a modern kori kínzóeszközt".Az utolsó ultranőcis megjelenésemet gyászoló könnycseppet azonban csak akkor sikerült kitörölni a szememből, mikor végighallgattam egy irigylésre méltóan jó karban lévő és tuti cuccokban járó, ötvenes évei felé közeledő kolléganőm magyarázkodását arra vonatkozólag, hogy miért visel gyógycipőt vagyont érő kiskosztümjéhez és színben nem kevéssé, ám stílusban a gyógydolgoktól merőben eltérő táskájához. Nem mintha rákérdeztem volna, de ő azonnal elcsípte lábfejére tévedő tekintetem – látszott rajta, hogy zavarja a diszharmónia. "Hiába – mondta –, mikor annyi idős voltam, mint te, kizárólag tűsarkút viseltem. Az még hagyján, hogy egy idő után már nem is bírtam sarok nélküli cipőt viselni! Az igazi gond akkor kezdődött – úgy negyvenéves korom táján –, amikor kedvenc, és addig kényelmes tűsarkúimban is iszonyú érzés lett járni. Ezenkívül tropára ment a térdem, és a derekam is kínozni kezdett."

Amiről pedig kolléganőm beszélt – mint ortopédus ismerősömtől megtudtam –, nem egyedi tragédia. A tűsarkú cipő – és azt mondják, nem csupán a tízcentis sarok, de a háromcentis is – iszonyú káros az egészségre. Egyrészt összenyomja a lábujjakat, másrészt megbontja a lábboltozat normális teherviselő képességét, és ha ez még nem volna elég, hordásának hatására bőrkeményedések, csontkinövések keletkezhetnek a lábfejen és a talpon. Mindezek hatására fokozatosan megváltozhat a testtartás, és a láb kisízületeinek sérülésein túl a térdízület, valamint a gerinccsigolyák is túlzott terhelés alá kerülnek. Szóval jobb lenne csak alkalomadtán viselni. Itt azonban a huszonkettes csapdájában találhatjuk magunkat – azt ugyanis tanúsíthatom, hogy aki csak alkalomadtán kívánja kopogósra venni a figurát, az 1.: nagyon idétlenül fog járni benne, 2.: fájni fog a lába mindaddig, míg ki nem bújik a lába formájától eltérő, cipőnek nevezett dologból.A tűsarkú-jelenség elgondolkodtatott arról, hogy egyrészt igaz a közhely, hogy az ember minden rosszat képes megszokni, másrészt vajon mi mindent teszünk manapság – a fűzőket és egyéb kínzóeszközöket büszkén magunk mögött tudva – az egészségünk ellenében, vélt vagy valós szépségünk érdekében.

Nem sokat kellett gondolkoznom, mert a metróra várva legalább három lány került a látóterembe, akiknek sapkájuk, sáluk, kesztyűjük bár pihe-puhának tűnt, ám derekuk csupaszon, vagy csupán egy pólóval takarva villant ki a csípőnaci és a rövid dzseki végződése között. Engem egy kiadós vesemedence-gyulladás tett megfontolt asszonysággá ebben a kérdésben. Azóta, ha bármely vizsgálat során megkérdi az orvos, volt-e komolyabb betegségem, végigfut a hátamon a hideg, úgy mondom: "Igen. Egyszer vesemedence-gyulladásom volt." Állati rosszul éreztem magam: három héten keresztül egyszerre hasogatott a fejem, a derekam, fájt a pisilés, és magas lázzal küzdöttem. Viszont megúsztam! A vesénk épségét azért nem jó móka kockáztatni, mert ha megfázik, és rosszabbul járunk mint én annak idején, a húgyúti szervek gyulladásos körfolyamata alakulhat ki. A derékkínzó divat emellett reumatikus megbetegedésekhez is vezethet! Szomszédasszonyom ha százszor nem, hát egyszer sem mesélte el: első derékfájdalma akkor jelentkezett, amikor pár évig Moszkvában dolgozó "urára" várva az állomáson megcsapta a hideg.A harmadik csábos mumus a női ruhatárban a tanga. Vannak persze jó minőségűek is, amik nem irritálják a bőrt, meg semmi egyebet, de azért ezeket sem jó kizárólagosan viselni, pláne télen. Tangában ugyanis – kiváltképp ha derékig érő dzsekivel párosítjuk - könnyebben felfázhatunk. A csíknyi fehérnemű a fertőzésektől sem óv olyan mértékben, mint a többi anyagból készült rokona.

A Borsa persze nem szeretne senkit lebeszélni egészségkárosító ruhadarabjáról, elvégre mindenkinek joga van megkötni a maga üzletét Luciferrel, és a későbbi szenvedésekből majd sok mindent lehet tanulni. De azért szerintünk érdemes néha magunkra is gondolni, úgy istenigazából.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés