free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Új generációs boldogságkeresés

Borsa         Címkék: boldogság, film, kritika, premier, szingli 0 hozzászólás

A könyökünkön jönnek már ki az idealizált szinglimozik, amelyekben a szereplők messze a valóságtól keresik a boldogságot. Lehet ezt életszagúan is prezentálni.

Az utóbbi évek divatirányzataiban előkelő helyet töltöttek be az úgynevezett szinglimozik, amelyek többnyire sablonos egyszerűséggel ecsetelték az élet zord körülményeit és az egyedüllét kínkeserves poklát. A túlemancipált főhősnők álmai gyémántgyűrűk és habos-babos fehér ruhák körül forogtak, míg lelki életük sivársága kellőképpen elbagatellizálta magát a tárgyat.

SPI

Bár maga Mike Leigh biztosan nem aposztrofálná így saját moziját, a Hajrá boldogság!-ot, de ez bizony egy újvonalas szinglieposz, amelyben végre a dolgok háttere is fókuszba kerül, nem csak a csillogó felszín. A rendező egyébként ezzel a filmmel feladta addigi keményvonalas lélektani drámáinak sorát, és jóval könnyedebb vizek felé vette az irányt, de ettől függetlenül a történet még így is megejtően tragikus.

Leigh eddig olyan filmeket rendezett, mint például a Mezítelenül, a Titkok és hazugságok, a Két angol lány vagy a Vera Drake, amelyek mindegyike nemcsak erős kritikával fűszerezett korlenyomat, de kétségbeejtő viszonyokat képviselő családi és/vagy társadalmi dráma is. Főszereplői mindig egyszerű, hétköznapi emberek, a konfliktusok szintén a szürke mindennapokból táplálkoznak, amelyeknél Leigh nagyfokú szociális érzékenységgel és megértéssel közelít hőseihez.

SPI

A Hajrá boldogság! esetében is hasonló a szitu, csak itt a kortárs dráma színezete jóval derűsebb tónusra vált, a fő ragyogási pont pedig maga a hősnő, akit valami elképesztő életörömmel ruházott fel a sors. Poppy egy londoni tanítónő, 30-as, egyedülálló, és ijesztően vivid, infantilis gesztusokban megnyilvánuló optimizmusa - valljuk be - nem csak a savanyú lelkületűeknek irritáló. De Poppy személyisége mégis nagyon szerethető, kifelé sugárzó energiái ellenére nagyon is esendő, és a manapság oly népszerű rosszindulat és kombinálósdi messziről elkerüli motivációit. A film tulajdonképpen az ő és szűk környezete portréja, történetet nem sokat kapunk, de már ezt is megszokhattuk a rendező korábbi filmjeinél.

Poppy vidámsága és attitűdje egészen a film végéig kitart, bár frusztrált környezete bukni látná legszívesebben a boldogságot boldogan kereső nőt, aki nem kis pofonokat is beszerez a közel kétórás filmidő alatt. Valószínűleg a rendező menet közben beleszeretett hősnője megmagyarázhatatlan életkedvébe, és megóvta őt a bukástól, ettől azonban csöppet statikus maradt az egész történet.

SPI

A nagy leighi fordulat elmaradásával azonban nemcsak egy könnyedebb vonalú és átélhetőbb kortárs tragikomédiát kaptunk, de ez minden eddigi közül a legoptimistább Leigh-film is. Ha a világ szinglijei előtt Poppy példája lebegne, nem lenne ennyi sebzett lelkű ember.

Hajrá boldogság!/Happy-Go-Lucky
Színes, feliratos angol vígjáték, 118 perc, 2008
Rendező: Mike Leigh
Forgatókönyvíró: Mike Leigh
Zeneszerző: Gary Yershon
Operatőr: Dick Pope
Vágó: Jim Clark
Szereplők: Sally Hawkins, Alexis Zegerman, Andrea Riseborough, Sinead Matthews, Eddie Marsan
Bemutató dátuma: 2009. március 5.
Forgalmazza: SPI


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés