free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 finom magyar sajt

Borsa         Címkék: finom, kaja, lista, magyar, sajt 9 hozzászólás

Nem vagyunk szakértők, de nagyon szeretjük a sajtokat, és hisszük, hogy készül még Magyarországon ehető, sőt finom sajt. Ki is választottunk ötöt.

Szögezzük le a legelején, hogy nem vagyunk sajtszakértők. A sajtok készítésének módszereivel, a különböző fajták minőségi megítélésével meglehetősen bizonytalan talajra tévedünk. Tisztában vagyunk vele, hogy a gasztronómia ezen területe is legalább akkora felkészültséget és tapasztalatot kíván, mint a borokban való jártasság. Azonban szeretjük a sajtokat, kíváncsian kóstoljuk őket, és nincs olyan külföldi utazás, hogy ne lapuljon sajtféle a táskánk alján a határ hazafelé irányú átlépésénél. És mint oly sokakat, minket is a dühroham kerülget, hogy nem lehet – vagy csak igen ritkán – elérhető árú, tisztességesen elkészített sajtféléket kapni a közértekben. Növényi alapú, keserű mellékízű trappisták, mű füstölt Karavánok és lyuk nélküli Pannóniák közül kell napról napra előkerestetni a pultossal valamit, ami nem csak a tubusos majonéz ízével elnyomva válik ehetővé. Összeszedtünk azért öt, itthon készülő és fogyaszthatónak ítélt sajtot. Olyanokat, amik nem egy kisebb vagyonba kerülnek.

Mizo - Anikó

Eredetileg friss, hófehér, lukacsos sajt volt, jellegzetes sós ízzel és apró lyukakkal. Savanykás volt, a túrón túl, de még a sokáig érlelt sajtaromán innen - szerettük. A fellelt példány ugyan fehér, sós és savanykás, de gumiszerű, nem morzsolható, valamint egy darab lik sem tátongott a tízdekás darabon. Ehető, ehető, de hajdani fényének nyoma sincs. Reménykedünk, hogy csak egy rossz eresztést fogtunk ki, és valahol fellelhetjük a régi idők Anikó sajtját, nehogy már ez is belezuhanjon az igénytelenség feneketlen kútjába.

Ilmiczi csemege

Az egyik legkarakteresebb magyar sajtféle, zsíros, apró lyukú. A színe halványsárga, természetesen kialakuló, halvány héja van. Nem csak az íze, de az illata is jellegzetes, ami, mint minden sajtnál, szobahőmérsékleten érvényesül igazán. Kenyérfélét, ropit, egyéb száraz falatokat érdemes fogyasztani hozzá, nem érdemli meg, hogy a párizsi fölé faragjuk, inkább egy korty vörösbor, kevés édeskés hagyma az igazi párja.


Natúr kecskesajt

Reméltük, hogy nem fogunk mellé, mert a pultban még a sajttömbre sem volt ráírva, hogy hol készült, csak annyit sikerült kideríteni, hogy magyar (egy Match üzletben vettük). Közepes érlelésű, jó állagú sajt, illata és íze is jellegzetesen kecskés, de nem tolakodóan. Nem érezzük zsírosnak, sőt egy kissé talán száraznak is tűnik. Ideális választás azoknak, akik most ismerkednek a kecskesajttal, vagy eddig tartottak az ízétől. Érdemes mellé gyümölcsöt harapni, mondjuk friss fügét, esetleg áfonyát, de grillezésre is alkalmasnak tűnik.

Lajta sajt

Erről is csak szépet és jót tudunk mondani. Egyenletesen hozza a színvonalat hosszú évek óta. Akárcsak az Ilmiczi, ez is karakteres, aromás, jellegzetes illatú zsíros sajt. A felülete szép apró lukacsokkal teli, íze meglehetősen tömény. A sárgás-sötét héj szintén természetes. Ideális reszelt sajtnak, ha jó erős sajt ízt szeretnénk elérni akár pirítóson, akár tésztafélén. Magában kevés barna kenyérrel, nehéz vörösborral párosítva a legfinomabb.

Mizo - Márvány

Hát nem roquefort, nem is tudjuk, hogy szabad-e kék sajtnak nevezni, nem vagyunk tisztában a névvédettséggel, de egész finom. Gazdag kékes penészerezet, morzsolódó textúra, az ujjhegyen elkenődő, zsíros, jellegzetesen ammónia illatú. Kóstolásra sincs semmi gond vele, remekül csúszik magában, vagy egy korty vörösborral, de vajjal kikeverve egy kevés fehérbors remekül kiemeli az ízét. Abszolút vállalható és az ára is barátibb, mint import rokonainak.
Nézd meg a finom magyar sajtokat!


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés