free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Jótett a halál után

Borsa         Címkék: egészség, halál, szervdonor, transzplantáció, vallás 1 hozzászólás

Jóra cserélni a nem működő szerveket régi vágya az embernek, de sok feltételnek kellett teljesülnie, hogy megvalósítható is legyen. Mára már bárki lehet szervdonor.

Szervtranszplantáció

Ajánló

Szervátültetések száma Magyarországon 2008-ban

Veseátültetések: 238
Májátültetések: 36
Kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetések: 5
Hasnyálmirigy szigetsejt átültetések: 0
Szívátültetések: 22
Tüdőátültetések, magyar donorból, Bécsben: 35

Forrás: Szervkoordinációs Iroda

Manapság már csak akkor hír egy sikeres szervátültetés, ha valamilyen extra körülmény adódik – mondjuk beteg gyermek kapja az új májat, szívet. Mindennapossá vált, hogy azok, akiknek gyógyíthatatlan szervi bajuk van, megfelelő donor esetén lecserélt szervvel élhetnek tovább. Az, hogy a rossz, beteg testtájat/szervet működőre cseréljék, természetesen nagyon régi vágya a betegeknek és az orvosoknak egyaránt, olyannyira, hogy már az ókorban kísérleteztek vele. Aztán a középkorban is voltak kísérletek, de az első sikeresnek mondható próbálkozásra 1902-ig kellett várni, amikor Ullmann Imre veseátültetést hajtott végre egy kutyán. No persze ez még nem volt az igazi, hiszen az erek varrására még nem volt technika, ezt pár évvel később dolgozta ki Alexis Carrel, akit 1912-ben Nobel-díjjal tüntettek ki ezért. Innentől kezdve azért még várni kellett pár évet, az első sikeres veseátültetést Párizsban végezték, a fiatal beteg még három hétig élt a műtét után.

Miután megszerkesztették az első művesegépeket – amikkel a károsodott vesét tartósan helyettesíteni lehet –, majd feltalálták azokat a gyógyszereket, amelyek a beültetett szervet óvják a beültetés utáni kilökődéstől, valamint 1962-ben felfedezték a fehérvértest antigéneket, már egyre nagyobb biztonsággal lehetett transzplantációs műtéteket végezni. A hatvanas évek folyamán megtörtént az első máj-, tüdő-, majd Christian Barnard által az első szívátültetés is. Azóta gyakorlatilag folyamatosan végeznek transzplantációs műtéteket, és bár Magyarország az elején kicsit lemaradt, de a hetvenes évek óta nálunk is folyamatosan emelkedik a szervátültetések száma.

Az első természetes gondolatunk az, hogy ha valakinek az élete megmenthető, életminősége jelentősen javítható azáltal, hogy akár egy ismeretlen halott, akár egy hozzátartozója szervét megkapja, akkor ezt természetesen meg kell tenni. Ha azonban jobban belegondolunk, már nem ennyire egyértelmű a kép, az orvostudományi kérdéseken felül számos etikai, világnézeti kérdést is felvet. Pontosan ezért van a világon mindenhol nagyon szigorúan, törvény által szabályozva a szervtranszplantáció. Lássuk, hogyan.

Egyrészt létezik az a szituáció, amikor valaki önként kínálja fel egyik szervét, vagy szervrészét valaki más számára, ilyenkor a törvény szerint az adományozó rokona, vagy közeli hozzátartozója kell, hogy legyen a recipiensnek (befogadónak). Ez az a helyzet, amikor valaki felajánlja a testvére számára fél veséjét vagy a májának egy részét. Ilyenkor a donor (adományozó) további egészséges életvitele nem sérülhet, tehát halála vagy maradandó károsodása nem származhat az adományozásból.

http://science.nationalgeographic.com

Másrészt az a filmekből ismert helyzet, amikor halott ember szervét, szövetét kapja egy beteg. Na, ez már kellően bonyolult. Ma hazánkban ugyanis nem arról kell nyilatkozni, hogy halálunk esetén felhasználhatják szerveinket, hanem az ellenkezőjéről, vagyis úgynevezett tiltó nyilatkozatot kell tennünk, ha nem szeretnénk donorrá válni. A tiltakozó nyilatkozat okiratnak számít, ezért ha ilyet kívánunk fogalmazni, akkor vagy két tanú láttamozásával, vagy saját kezűleg írva és aláírva tehetjük meg.

Igen ám, de ki számít halottnak, és ki lesz donor? Az orvostudomány megfogalmazása alapján halott az, akinek nincs elektromosan kimutatható agykérgi tevékenysége. Ez az úgynevezett agyhalál. Transzplantációs céllal többnyire Magyarországon is halottak, agyhalottak szerveit távolítják el.

www.irishhealth.com

Agyhalál elsődleges és másodlagos agykárosodás következtében alakul ki. Leggyakrabban agyi érkatasztrófa, vagyis agyvérzés miatt károsodik az agy visszafordíthatatlanul, ami agyhalált okoz. A hazai agyhalott donorok kb. 60 százaléka agyi érkatasztrófa miatt lett agyhalott, míg alig több mint 30 százalékban fordul elő koponyasérülés. Ezért fontos tisztázni, hogy a halott donorok többsége nem (közúti) baleset áldozata, hanem agyvérzett. További kis részt képvisel még a másodlagos agykárosodás lehetősége, amely 2008-ban az esetek mindössze 7 százalékát adta. Ide tartoznak a hosszú oxigénhiányos állapotok, például a fulladás, újraélesztések után, amikor a szív működését sikerül helyreállítani, de az agy gyógyíthatatlan mértékben és végérvényesen károsodott. Mivel az agyhalál jeleinek észleléséhez kórházi körülmények szükségesek, így a szervdonációs riadó a kórházból érkező donorjelentéssel kezdődik, amit a potenciális donor kezelőorvosa kezdeményez a Szervkoordinációs Iroda donorjelentő zöldszámán.

www.mcall.com

Ilyenkor az orvos először meggyőződik arról, hogy a halottnak van e tiltó nyilatkozata. Amennyiben nincs, úgy akár a hozzátartozók értesítése nélkül is dönthet a donáció megkezdéséről. (Ez természetesen csak nagykorúakra vonatkozik. Halott gyermek esetén természetesen a szülők hozzájárulása szükséges.) Azt is vizsgálják, hogy nincs-e egészségügyi kizáró ok, hiszen például daganatos betegség, még akkor is, ha a halál oka ezzel nem volt összefüggésben, kizárja a donorságot. Mindez azért fontos, mert az orvosnak viszonylag rövid idő áll a rendelkezésére ahhoz, hogy a donorriadót megindítsa, hiszen a szerveknek meghatározott időn belül kivételre, illetve beültetésre kell kerülniük.

A koordinációs iroda a beérkező adatok alapján a recipiens listáról kiválasztja a minden szempontból megfelelő befogadót, értesíti annak kezelőorvosát és megkezdődhet a beültetés.

1. Jótett a halál után
2. Világnézeti kérdésekLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés