free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ösztöndíjas tervek

Megyeri Nikolett         Címkék: beszámoló, dizájn, kiállítás, múzeum, tárgy 0 hozzászólás

Nagyvárosi nomádoknak készült ruhakollekció, porcelán pendrive, illetve a kertet lakótérként értelmező kerti bútorok is láthatók a dizájnösztöndíjasok kiállításán.

A Moholy-Nagy László formatervezési, illetve a Kozma Lajos Kézműves-ösztöndíj 2008-as nyerteseinek munkáiból nyílt kiállítás az Iparművészeti Múzeumban. Elmentünk, és megnéztük mit hoztak össze az elmúlt évben a szakmai grémiumok által támogatott, fiatal tervezők.

Beszámolókiállítás

A húsz évvel ezelőtt alapított Moholy-Nagy László-ösztöndíjjal az Oktatási Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Szabadalmi Hivatal 35 év alatti, szakirányú végzettséggel rendelkező, formatervezői tevékenységet folytató alkotók munkáját támogatja, fejenként 1,2 millió forinttal évente. A  Kozma Lajos-ösztöndíj - szintén 35. életévét még be nem töltött - kézműves iparművészek kibontakozását segíti, havi bruttó 80 ezer forinttal. A támogatott tervezők kötelesek számot adni arról, hogy mit is alkottak az ösztöndíj éve alatt. Az Iparművészetiben jelenleg látható tárlat tehát ez a "kötelező" beszámolókiállítás, ahol összesen 31 dizájner alkotása látható, a múzeum egyik hátsó termében alaposan eldugva.


A kiállítás képeit a galériában találod

A tervezők közül többen is ruhakollekciókkal rukkoltak elő, amelyek közül a leginnovatívabbnak a Je Suis Belle-es Kiss Tibor férfiingekből összeállított női ruhái (kép 1) mondhatók, amelyek az öltözködés sztereotípiáit értelmezik újjá, inkább művészien, mint hordhatóan. Nagyon is hordhatóak - lennének - viszont Magony Zsuzsanna a nagyvárosi nomád életmódhoz alkalmazkodó, multifunkcionális szabadidőruhái (kép 2), illetve Majzik Erzsébet textiltervező iparművész 42-es méret feletti nőknek készült dizájnöltözékei (kép 3). Mindenképp említést érdemelnek még Huszti Andrea shibori technikával - a batikoláshoz hasonló, japán selyemfestési módszer - készült öltözékkiegészítői (kép 4).

Szintén több olyan ösztöndíjas akadt, aki ékszertervben gondolkodott. Közülük Nádai Andrea Test-lélek ezüstékszereit emelnénk ki. A diszkrét, minimalista stílusú kollekció darabjait különböző testrészek - szív (kép 5), szem (kép 6), gerinc és kéz (kép 7) - ihlette formák díszítik, ami a test és a lélek közt, az ékszerviselés által létrejövő kommunikációt hivatott kifejezni.A kiállított alkotások között találunk olyanokat is, amelyek az egyes gyártó cégek  javasolta témák nyomán születtek. Így például Buzás Andrea formatervező lyukasfánk-alakú, herendi porcelánból készült parfümösüvegei (kép 8), amelyekbe az elképzelés szerint a 14. századi gyökerekkel rendelkező Magyar Királyné Vizének újraélesztett változatát csomagolnák. Szintén a Herendi Porcelánmanufaktúra ajánlására születtek meg Rejka Erika keramikus, a hivatali élet résztvevői számára készült, reprezentatív, porcelán használati tárgyai, többek között névjegytartó, toll, öngyújtó és talán az egész kiállítás legeredetibb alkotása a porcelán pendrive (kép 9).Akadtak persze olyan tervek is, amelyek teljes valójukban nem fértek volna be a múzeumi terembe, ezeket makettek formájában láthatjuk. Az egyik ilyen Koós Daniella a modern kertkultúrához illeszkedő tárgycsoportja (kép 10). A geometrikus formákból álló kerti bútorok és kiegészítők a kertet, mint lakóteret értelmezik. Szintén maketten láthatjuk Szilágyi Szabolcs építész bútorrendszertervét (kép 11). Az építész a hazai tömegközlekedés információs- és kiszolgálórendszerét vizsgálta és kifejlesztette a /on névre keresztelt, betonelemes köztéri bútorokat, amelyek könnyen és gyorsan telepíthetők akárhol, ahol rendelkezésre áll kétszer két méter szabad terület. Az alapkonstrukció felszerelhető esőtetővel ellátott köztéri paddal, szemetessel, kerékpártárolóval, díszfakonténerrel, sőt táskamegőrzővel is.A teljes tárlat megtekintése után örömmel mondhatjuk el, hogy felesleges öncélúskodással itt nem kellett szembesülnünk, egészségesen trendkövető gondolkodásmóddal, a nemzetközi dizájnkultúrához való felzárkózási vággyal viszont annál inkább. Ha tehát a tervezők így folytatják, akkor nem egészen elképzelhetetlen az sem, hogy előbb-utóbb fel is zárkózunk majd. Igaz persze az is, hogy ez nem csupán rajtuk múlik…

A kiállítást 2009. március 29-ig ti is megtekinthetitek az Iparművészeti Múzeumban, hétfő kivételével, keddenként 14–18, szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap 10–18, míg csütörtökön 10–22 óráig.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés