free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A nők ünnepe

Borsa         Címkék: eredet, nemzetközi, nők, nőnap, ünnep 1 hozzászólás

A legtöbb ünneppel az a baj, hogy egy idő után elveszíti jelentőségét, üzletté csúful, és az eredeti szándékból nem marad semmi. A nőnap is hasonló cipőben jár.

A nemzetközi nőnap eredete nem teljesen tisztázott, annyi azonban bizonyos, hogy a mindenkori nők csodájának állít emléket. Annak a csodának, amelyet írók és költők tucatjai próbáltak megfejteni az évszázadok során, és amelyet nem kevesebb művész vizuálisan is megjelenített. Ez a csoda az erőről, a kitartásról, a gondoskodásról és a szépségről szól, mára azonban kevesen tudják, hogy honnan is indult a nők ünnepe.

www.theage.com.au

A mostanában divatos mailes képeslapok és illegális hóvirágcsokrok kíséretében múló nőnap a kezdetekben egy kemény, munkásmozgalmi eredetű, demonstratív megemlékezésnek indult, amely a hendikepes pozícióban lévő gyengébbik nem egyenjogúsági és munkavállalási törekvéseit támogatta. A nők évszázadokon át harcoltak azért, hogy a társadalom egyenlő jogokkal és lehetőségekkel ismerje el őket is. 1866-ban az I. Internacionálé határozatban fogadta el a nők hivatásszerű munkavégzését, egy egész világ addigi sztereotipikus gondolkodásmódját döntve romba ezzel.

Aztán az 1800-as évek végére már egyre többször kerültek napirendre a nőket illető kérdések, a II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin, német nőjogi aktivista és szocialista politikus - akinek arcképe egyébként az NDK 10 márkás bankjegyére is rákerült - felszólalásában a nők munkához való maradéktalan jogát hirdette, továbbá az anyák és gyermekek védelmére hívta fel a figyelmet.

http://en.wikipedia.org

Végül a II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910-ben megszavazták a nők ünnepének életre hívását, ezzel is támogatva, hogy a nők választójogot kaphassanak. Dátum azonban nem született a határozathoz, így sokáig világszerte más-más napokon ülték, a március 8-i időpont eredetéről is megoszlanak a vélemények.

Az egyik variáció szerint ez a nap az amerikai munkásnők sztrájkjához köthető, akik 1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelve vonultak végig New York utcáin. A másik eshetőség viszont az oroszoktól jött, itt 1917-ben tüntettek a szentpétervári lányok és asszonyok a kenyérért és a békéért, ez a nap náluk február 23-ára esett - a Gergely-naptár szerint ez a dátum pont március 8. Az esemény után négy nappal II. Miklós cár lemondott - az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem közvetlenül a tüntetés miatt -, és helyét egy polgári kormány vette át, amely aztán szavazójogot biztosított a nőknek is.

www.whenourmotherswenttowar.com

Elsőként az USA tartott Nemzeti Nőnapot pont 100 éve, 1909-ben, amit akkor február utolsó vasárnapjára, 28-ra időzítettek. Később, a '20-as évek derekára kezdett eltunyulni a nőnap az Újvilágban, míg a Szovjetunióban 1921-től vált az egyik legfontosabb ünneppé, méghozzá annyira, hogy 1965-től munkaszüneti napként tartották számon, köszönhetően erős szocialista vonulatainak.

A fordulat aztán 1975-ben következett be, amikor az ENSZ '75-öt a Nők Nemzetközi Évének nyilvánította, két évre rá pedig határozat született arról, hogy a tagállamok minden évben - tetszőleges időpontban - rendezzenek nőnapot, a legnépszerűbb dátum maradt a március 8., de ezt sosem tették kötelező érvényűvé.

Nálunk 1913-ban történt az első nőnapi próbálkozás, ami akkor mindössze az Országos Nőszervező Bizottság röplapjaiban merült ki. Később az ünnep országossá vált, és 1948 óta ünnepeljük mi is március 8-án.Mivel a nőnap politikai múltja miatt sokak fejében kellemetlen képzettársításokat kelt, ezért az utóbbi időkben a szolidan elhanyagolható ünnepek sorába került. Természetesen nem azt mondjuk, hogy ilyenkor mirtuszkoszorút és rózsaszirom szőnyeget kell minden nő lába elé teríteni - bár megérdemelnék -, de legalább a tisztelet is lapuljon ott valahol a szokásos nőnapi frázisok között.

Ez a röpke másfél évszázadnyi történelem is bizonyítja, hogy a nők nagy utat jártak be harcos amazonokként, és mindettől függetlenül meg tudtak maradni szerető társnak és gondoskodó anyának is, na, ez a teljesítmény, ezért jár a respekt, és természetesen nem csak március 8-án! Ha ez megvan, a virágot nyugodtan el is lehet hagyni.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés