free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Aranyba burkolt üdvözlet

Borsa         Címkék: arany, idegenek, lemez, űr, üzenet 0 hozzászólás

Évtizedekkel ezelőtt több üzenetet, amolyan csillagközi levelezőlapot is küldtünk az űrbe. Bár még céljukat nem érték el, de nekünk értékes információkkal szolgálnak.

A világegyetem méreteiből fakadóan a legtöbb embernek egyszerűen elképzelhetetlen az a lehetőség, hogy egyedül nálunk, a Földön alakult ki az élet. A tudósok többsége is biztos benne, hogy léteznek még rajtunk kívül intelligens lények az univerzumban, persze amíg erre nincs kézzel fogható bizonyíték, addig leginkább a misztikum és a szkepticizmus égisze alatt emlegetjük az ufókat vagy hazai séma szerint idegeneket.

De tegyük föl, hogy létezik élet odakinn a sötét világűrben, illetve azon túl, ha lehetőségünk lenne kommunikációra az élet egy egészen más - vagy akár nagyon is hasonlatos - formájával, akkor mit mondanánk, mit üzennénk, mit akarnánk feltétlenül tudatni magunkról, vagy megtudni tőlük? Természetesen nem egy mai problémáról van szó, amikor az első rakéta képes volt elhagyni a Föld légterét onnantól szabad volt az út az űr felé. Először szolidan tapogatóztunk csak a mi "kis" Naprendszerünkben, de nem sokkal később már azon is túl akartunk jutni.

http://hu.wikipedia.org

Egy amerikai csillagász, Carl Sagan volt az, aki először bedobta, hogy ha már úgyis űrszondákat lövöldözünk fel kutatási célokból, akkor miért nem helyezünk el rajta üzeneteket is. Az ő ötletére került rá 4 űrszondára is - a Naprendszer óriásbolygóit és a külső részeinél vizsgálódó, majd a külső csillagközi térbe jutó Pioneer-10 és 11 és a Voyager-1 és 2 - egy üzenet, amely komplex képet kíván adni a Földről és az emberiségről. A Pioneerok még a hetvenes évek elején indultak, az ő üzeneteik a szondák külső részén elhelyezett arannyal bevont alumíniumlap volt, tulajdonképpen egy nem túl szép kis plakett. Azonban itt az esztétikumnál a funkció sokkal fontosabb volt, a krikszkrakszokból álló üzenet minden kis vonása információt hordoz.

http://en.wikipedia.org

Az ábrák központjában egy pucér, üdvözlésre emelt kezű férfi és egy nő látható, nem túl barátságos arckifejezéssel. A rajzot egyébként Sagan felesége, Linda készítette, aki az emberi arcokon ötvözte a különféle rasszok jellegzetes külső jegyeit. A képen felfedezhető még az űrszondák vázlatrajza, a Naprendszer ábrája, egy csillag alakú pulzártérkép, amelyet Frank Drake amerikai rádiócsillagász készített a mi Tejútrendszerünkben található 14 pulzár távolság, irány és rezgésszám ábrázolására. Akik értenek ehhez a dologhoz, még azt is ki tudják számítani belőle, hogy mikor és honnan indult útnak a Pioneer. Találunk még egy súlyzó alakú ábrát is a képen, ez a hidrogénatomot és annak állapotait hivatott jelképezni.

http://en.wikipedia.org

A Voyager űrszondák majd 10 évvel később startoltak csak, így ezekre már egy lemezt is operáltak a tudósok, méghozzá szintén arany burkolatban. Ez az információhordozó már jóval több lehetőséget rejt magában, persze logikusan felmerül a probléma, hogy a lemez csak akkor ér bármit is, ha le lehet játszani, így a kutatók a lemez borítójába belevéstek egy lemezlejátszó építésére vonatkozó használati utasítást, továbbá mellékeltek pár nélkülözhetetlen alkatrészt. A lemez egyébként nagyon szépen is néz ki, természetesen az alapinformációk ezen is megtalálhatóak a stilizált hidrogéntől a pulzártérképig.

De vannak rajta üzenetek is, a világ 55 különböző nyelvén születtek köszöntők - közöttük magyarul is -, amelyeket mind rápakoltak a lemezre, olyan alaphangokkal együtt, mint például a szél süvítése, delfinek hangja, traktormotor dübörgése és állítólag még egy csók neszei is hallhatóak. Továbbá a művészetet képviselendő rákerült Beethoven, Mozart, Sztravinszkij valamint népzenei és dzsesszművek.

www.supernova.hu

A világmindenség civilizációi így pár ezer év múlva már akár információkhoz is juthatnak rólunk, hacsak nem járnak erre ők hamarabb. Mindenesetre fura egyszerű, laikus szemmel vizsgálni ezeket a képeket és üzeneteket, és elgondolkodni azon, hogy vajon mi mit is üzennénk olyanoknak, akikről azt sem tudjuk, hogy léteznek-e? Ez persze már történelem, de azért izgalmasnak izgalmas.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés