free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

És lőn dizájnosság!

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, tárgy, tervező, újrahasznosítás, villanykörte 0 hozzászólás

Folyhat a csapból, figyelhet a cipőnk sarkában vagy az ajtókilincs helyén, lehet belőle talpas pohár vagy akár miniatűr üvegház. A villanykörte mint dizájntárgy.

A villanykörte is azok közé a hétköznapi, természetesnek vett tárgyak közé tartozik, amelyeknek a jelentőségét akkor konstatáljuk csak igazán, amikor éppen felmondják  a szolgálatot. A tervezők viszont nem csak akkor. Éppen ezért következzen most néhány dizájntárgy, amelyeknek létezése talán Edison bácsit sem forgatja meg a sírjában. Sőt elképzelhető, hogy még örülne is nekik.  

A sziámi ikrektől a hibridekig

A japán 100% dizájnstúdió terméke a sziámiiker-villanykörte (kép 1), amelynek lényege, hogy két nyaka van: az egyiket a foglalatba csavarjuk, míg a másik díszeleg. A körte - szabványrokonaihoz hasonlóan - becsavarható bármely, méretben stimmelő, normál foglalatba. A legjobban persze olyan, egyszerű foglalatban mutat, ahol nem takarja semmi, és a maga valójában érvényesülni tud.

www.tokyomango.com, http://technabob.com

Pio és Tito Toso dizájner testvérpár a Studio Italia számára tervezte ezt az óriás villanykörtébe zárt asztali lámpát (kép 2). A dizájn vagány és valóban innovatív ötlet. Az pedig külön említést érdemel, ahogy a bezárt lámpaernyő mozgathatóságát megoldották: az abból kiálló pálca végén ugyanis egy mágnes található, amellyel összekapcsolódik az üvegbúra külső oldalán található mágnes, aminek segítségével tetszőlegesen irányítható a lámpa fénye.

Christina Ferraz Rigo spanyol tervezőnő (de)light dizájnkoncepciójában többszörös a csavar. Látunk ugyanis egy villanykörte testű talpas poharat (kép 3), amelyből akár inni is lehetne, de mégsem erre a célra készült. Ebbe ugyanis fluoreszkáló folyadékot öntenek, így tulajdonképpen eredeti, világítótest funkcióját látja el, csak épp nem a megszokott módon.

www.yankodesign.com, www.oooms.nl

A holland Oooms dizájnstúdió tervezői viszont nem a villanykörtéből csináltak poharat, hanem éppen fordítva (kép 4). Ha kiégnek, a csatlakozó eltávolítható belőlük, és a továbbiakban használhatók boros pohárként.

Jeong Sun Park koreai tervező a villanykörtét és az ajtókilincset keresztezte egymással (kép 5). A végeredmény nem csupán stílusos, de még praktikus is. A kilincskörtébe egyébként kicsiny generátort építettek, nincs tehát szükség arra, hogy elektromos vezetéket vezessünk az ajtóba, melyen használni szeretnénk.

www.yankodesign.com, www.neatorama.com

Rafael Morgan dizájner szintén hibridet hozott létre: villanykörtéből és vízcsapból (kép 6). A produktum az előzőnél persze kevésbé praktikus, a stílusosság viszont abszolút kipipálható. Pláne, ha hozzátesszük, hogy a lámpát úgy lehet be- és kikapcsolni, hogy megnyitjuk, illetve elzárjuk a csapot.

Sarok, lebegés, újrahasznosítás

A Chanel 2008-as őszi kollekciójában bukkant fel a villanykörtesarkú platformszandál (kép 7).  A körte ráadásul nem csupán mint forma van jelen, de ha a sarokba épített kapcsolót megnyomjuk, még világít is. A lábbelit potom 2200 (azaz közel 550 000 forintnak megfelelő összegért) dollárért vesztegették.

www.chanel.com, www.gearfuse.com

A 2007-es, barcelonai Sonar fesztiválon mutatták be Jeff Lieberman képzőművész-feltaláló lebegő villanykörte szobrát (kép 8). Manipuláció nincs, a villanykörte az alkotásban valóban lebeg, mi több, még világít is. Hogy ez hogyan lehetséges, annak viszonylag bonyolult fizikai magyarázata van, amelynek lényege, hogy elektromágneses, lézeres és vezeték nélküli energiaátvivő technológiákat kombináltak egymással.

A Bulbs Unlimited kiégett villanykörték kreatív újrahasznosítására szakosodott, amelybe ráadásul a vásárlóikat is aktívan bevonják. A cég ugyanis villanykörtékből álló dizájnlámpákat (kép 9) árul, de nem készen. A nyugdíjas körtékre speciális kapcsokat szerelnek, majd az adott modellnek megfelelő számú körtét, foglalatot és adaptert szépen dobozba csomagolják, és postázzák a megrendelőnek, aki aztán a mellékelt leírás alapján maga állíthatja össze a kiválasztott asztali lámpát vagy a csillárt. Azok számára, akik ennél kreatívabbak, olyan szetteket is árulnak, amelyekből nem a cég dizájnerei által megtervezett modellek rakhatók össze, hanem a felhasználó saját maga tervezhet és kivitelezhet az elképzelésének megfelelő világítótestet.

www.bulbs-unlimited.com, www.walyou.com

Szintén villanykörte-újrahasznosítás, bár ez nem világít, viszont annál bájosabb: a Deviantart weboldalon Summon-The-Wolves nicknéven szereplő ausztrál alkotó egy kiürített villanykörtébe élő növénykéket ültetett (kép 10), így a körte gyakorlatilag miniatűr üvegházként született újjá. Imádni való, kész.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés