Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lekváros derelye, azaz barátfüle

Borsa         Címkék: barátfüle, derelye, kaja, lekvár, recept 6 hozzászólás

A név eredete homályos, de mindenki szereti. Unokatestvére a raviolinak, és remek felhasználási módja a maradék téli krumplinak. Főzzünk barátfülét!

Nem sikerült a nyomára bukkanni, hogy vajon ki és miért adta a töltött tésztának a barátfüle nevet. Lehet éppen a jó ismerős hallószerve, de a szerzetesé is, és különböző tájegységeinken többféle ételt illetnek vele, egy azonban közös, hogy mindegyik töltve van valamivel, és háromszöggé van hajtogatva. Klasszikusnak tekinthető a szilvalekváros változat, de létezik túróval, mákkal töltött is, egy azonban bizonyos – és ebből további ötleteket gyűjthetünk –, hogy a ravioli közeli rokona.


Nézd meg hogyan készül a barátfüle!

A tésztája lehet sima gyúrt, metélt tészta, de az igazán finom derelye tésztájába főtt burgonyát is tesznek, pont, mint a szilvás gombócnál. Ez is klasszikusan böjti étel, és azért is érdemes ilyentájt készíteni, mert lassan közeledik az újkrumpli szezonja, fel kell tehát használni a télire elraktározott öreg burgonyákat. Most már jó magas a keményítőtartalmuk, kevés víz van bennük, ilyenkor a legfinomabb a velük készült tészta. És még mielőtt valaki azt mondaná, hogy ez neki sok, ő ilyet úgy sem tud, szeretnénk leszögezni, hogy nemhogy nem nehéz, hanem gyorsan el is készül ez a fajta gyúrt tészta, mert nem kell, sőt nem is szabad pihentetni, mert akkor nagyon meglágyul, ragacsossá, kezelhetetlenné válik.

Most pedig térjünk vissza egy kicsit a raviolis hasonlathoz. A világ minden konyhájában létezik a töltött tészta valamilyen formája, a Távol-Kelettől Latin-Amerikán át Oroszországig. Az, hogy nálunk ez hagyományosan édes falat, nem jelenti azt, hogy nem érdemes egy kicsit kalandozni, próbálkozni. Ugyanezt a tésztát érdemes kipróbálni más töltelékekkel is. A legegyszerűbb nyilván a sajt, de a burgonyás ízhez nagyon jól passzol a juhtúró, a gomba, a simán csak megpirított vöröshagyma vagy akár a káposztás tésztából ismert pirított káposzta is. A húsevők füstölt húsokkal kísérletezhetnek, de az előzőleg kicsit átpárolt, gyömbérrel, korianderrel, hagymával ízesített darált hús nagyon finom, kicsit egzotikus ízvilágot ad.



Visszakanyarodva a tradicionális barátfüléhez, ha valaki nem szereti a pirított morzsában hempergetett tésztaféléket, az szórhatja darált cukros dióval vagy mákkal is, legalább annyira hizlal. A tölteléke lehetőleg valami jó kemény lekvár legyen, mert a főzés során felpuhul, és ha eleve lágy, akkor könnyen kicsorog a tésztából. A tészta vastagságát az ízlésünk határozza meg, van, aki szereti, ha van mit elvágni a villával, van, aki csak épphogy kívánja érezni a tészta jelenlétét, ezért a nyújtásnál a késfok vastagságtól egészen a három-négy milliméteresig választhatjuk meg, hogy milyet szeretnénk. A kifőtt derelyékkel óvatosan bánjunk, mert könnyen szakadnak, miután a morzsába emeltük őket, ne nagyon forgatgassuk, várjunk egy-két percet, és utána burkoljuk be a prézlivel őket. Ha valaki rendelkezik derelyevágóval, azaz rádlival, az a töltésnél úgy járjon el, hogy a kinyújtott tésztalap egyik felére rakosgassa a lekvárhalmokat, majd a tészta másik felét ráhajtva a rádlival vágja fel. A derelyevágó fogazata azt a célt szolgálja, hogy ennél a mozzanatnál nemcsak elvágja, hanem össze is szorítja a tésztaszéleket. Akinek nincs ilyen alkalmatossága, az dolgozzon késsel vagy pizzavágóval, de akkor egyenként kell a tésztacsomagokat lezárni.

Így készül

Negyven deka krumplit héjában teljesen puhára főzünk, leszűrjük, meghámozzuk, és villával vagy krumplinyomóval áttörjük, majd hűlni hagyjuk. Amikor már szobahőmérsékletű, hozzáadunk egy tojást, egy evőkanál vajat, kevés sót és annyi lisztet, amivel rugalmas tésztát kapunk. A tészta először nagyon ragad, de a folyamatos lisztadagolás miatt egy idő után szépen összeáll. Az, hogy mennyi lisztet vesz fel, múlik a liszt minőségén és krumpli víztartalmán. A tésztát nem hagyjuk pihenni, hanem azonnal vékonyra nyújtjuk, és kávéskanálnyi lekvárhalmokat púpozunk rá szép sorban, úgy, hogy egy-egy kupac között legalább két centi távolság legyen. Ha ez megvan, akkor úgy vágjuk fel a tésztalapot, hogy minden négyzet közepébe egy kupac lekvár jusson. A négyzeteket átlósan háromszögekké hajtogatjuk, széleiket szorosan összenyomkodjuk, és forrásban lévő, kicsit sós vízben kifőzzük őket.



Egyszerre csak néhány darabot főzzünk és amikor a vízbe engedjük a derelyéket, azonnal kavarjunk egyet rajtuk, mert szeretnek letapadni a fazék aljára. Amint felúsztak a víz felszínére, máris szűrhetjük, és emelhetjük át az előzőleg megpirított zsemlemorzsába.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »



Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés