free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 remek animációs kisfilm

Borsa         Címkék: animációs, kisfilm, lista, öt, remek 3 hozzászólás

Az animációs kisfilmek világa készítői szempontból hálátlan műfaj, nézni viszont igazi gyönyörűség őket. Pár percbe sűrítik az életet, a fájdalmat és a humort.

Régen tudjuk már, hogy az animációs rövidfilmek "piaci" értéke arányaiban meg sem közelíti a beléjük fektetett energiákat, mondhatni igencsak hálátlan műfaj. Pedig gondoljuk csak el, mekkora kihívás szakmai szempontból pár percbe sűríteni a mondandónk lényeget úgy, hogy az tényleg meg is ragadja a mindenkori szemlélőt. Továbbá az animációs műfajok levakarhatatlan sztereotípiái közé tartozik a kizárólag gyerekműfaji besorolás is, ami tulajdonképpen már a kezdetektől nem állta meg a helyét. Mi most 5 különböző stílusú kisfilmet ajánlunk a kedvenceinkből, szigorúan szubjektív lista, lehet ajánlani jobbakat!

Az abszurd

Biztosak vagyunk benne, hogy a tavalyi Anifest-győztes minimalista elmebaj, a KJFG  No. 5 fogja leginkább megosztani a közvéleményt. A Studio Baestarts szárnyai alatt Alexei Alexeev fejéből kipattant egészen abszurd minimozi kultlavinát indított el.


Szereplői erdei állatok, akik éppen zenekari próbát tartanak az erdőben, de hirtelen megjelenik a vadász. Talán az az egészen irracionális szellemessége olyan megkapó, vagy csak éppen jókor talált el minket, mindenesetre nekünk az egyik kedvencünkké vált.

Az első Burton

Mivel ez egy szubjektív lista, képtelenség volt, hogy Tim Burtont kihagyjuk a sorból, mind a stílus, mind a képek mögött húzódó szellemiség nagyon közel áll a szívünkhöz. Egy 1982-es rövidfilmet választottunk a rettenthetetlen kis Vincent Malloy-ról, akinek minden álma, hogy ördögi és zseniális Vincent Price váljék belőle.


Talán kevesen tudják, Burton filmes pályafutását a Disney rajzolójaként kezdte, különös hangulatú képeivel hamar kitűnt a közegből, azonban az első groteszk ötperces kisfilmje - ez volt maga Vincent – után nyilvánvaló volt, hogy a Burton-univerzum nem kompatilibis a Disney-imázzsal.

Az idei Oscar-nyertes

Az idei Oscar-nyertes animációs rövidfilm a La Maison en Petits Cubes című japán munka lett, mely Kunio Kato tehetségét dicséri. Amúgy - ha emlékszünk rá - ő volt az a talpig megrendült fiatalember, aki az Oscar-gálán valami elképesztő köszönőbeszédet produkált.A film maga nagyon megrázó és elgondolkodtató, teljes egészében korunkra reflektál, semmi bonyolult flinc-flanc, csak a tiszta lélek, stílusában egyébként a francia animációs vonalat követi.

Cuki pixaros

Muszáj volt egy Pixar alkotást is becsempészni a listába, hiába kedveljük jobban a művészi vonalat, a populáris alkotások terén a Pixar egyszerűen verhetetlen. Nemcsak technikai háttere, de kellő humorérzéke is van a stúdió dolgozóinak, ennek eredménye a tavalyi Presto című kisfilm, melyben egy agresszív varázsló küzd meg korgó pocakú "bűvészkellékével".


A mindössze 5 perces munka bámulatos arányérzékkel keveri a szálakat, eredetileg a tavalyi nagyprodukciót, a nem kevésbé édes WALL-E című mozit volt hivatott felvezetni.
 
Magyar büszkeség(ek)

Valahogy egyértelmű volt, hogy M. Tóth Géza tucatnyi díjat nyerő - és 2007-ben Oscar-jelölt - munkája, a Maestro is helyet kap a listánkban. Igazi mestermunka öt percbe sűrítve, az ötlet amúgy pofonegyszerű, a végén szellemes csattanó, és természetesen a kidolgozásra sem lehet egy rossz szavunk sem.


Az Oscar ugyan elkerülte, de ez nem von le értékéből, itt jegyeznénk meg amúgy, hogy Legjobb animációs kisfilm kategóriában még 1981-ben Rofusz Ferenc 3 perces alkotása, A légy besöpörte a díjat.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés