free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Terrorizmus Európa szívéből

Borsa         Címkék: mozi, német, premier, terrorizmus, történelem 0 hozzászólás

A német filmgyártás kiemelkedő darabjai a történelmi indíttatású mozik, az eltelt idő sem tudta feledtetni a múlt foltjait. A Baader Meinhof csoport remek példa erre.

Ha a XX. század legkaotikusabb történelmével rendelkező európai országát kéne megneveznünk, akkor valószínűleg kapásból Németországot jelölnénk meg. Szegény germánok nemcsak két világháború főludasai, de kettészakadásuk következményeit - a nyugati kapitalista és a keleti szocialista blokk külön fejlődését - még a mai napig nem heverték ki. Talán nem is véletlen, hogy a legtöbb világháborús és az utáni történelmi mozi a német filmgyárakból kerül ki, de legalábbis német direktorral az élén.

SPI

Uli Edel A Baader Meinhof csoport című munkája a közelmúlt történelmi ingoványában dagonyázik, és nem egy igazán megdöbbentő kérdést is felvet - bár nem mondja ki őket. A történet 1968-ban kezdődik egy elfajuló demonstrációval, ahol egy szélsőséges idealista fejbe lövi a szocialista diákmozgalmak egyik vezetőjét, Rudi Dutschkét. A film direktbe mutatja az eseményeket és a brutalitást, ezzel viszont célja van, hiszen szimpatizáns terrorszervezetünk, a Baader Meinhof csoport fiataljai ezen akció után csúsznak végleg a radikalizmusba, és vetnek mindent alá szélsőséges eszméiknek.

Ők ugyanis úgy gondolták, hogy a gombamód szaporodó tiltakozó csoportoknak csak a szájuk jár, cselekedni senki nem mer. Így Andreas Baader és barátnője, Gudrun Ensslin, valamint Ulrike Meinhof főideológus létrehozta Németország történelmének egyik legvitatottabb terrorszervezetét, a hírhedt Vörös Hadsereg Frakciót (Rote-Armee-Fraktion - RAF). A mozgalomnak tucatnyi politikai gyilkosság, rablás és túszejtési akció írható a számlájára, Uli Edel mégis valami megfoghatatlan rokonszenvvel közelít a csoport prominens tagjai felé.

SPI

A mozi egyébként hűen követi az eseményeket, tulajdonképpen a kimerítő német precizitás jellemző darabja; 150 percben ugyanis korrekt képet kapunk a korról és a szereplők helyzetéről, bár az okok megfejtése helyett csupán tényszerű rekonstrukció az, amit látunk, a kínos kérdések feltevése itt egészében a nézőre marad.

A film szinte szó szerint Stefan Aust könyvét ülteti át a mozgóképre, az úriemberről annyit érdemes tudni, hogy annak idején Meinhof közvetlen kollégája volt a konkret című szélsőbalos magazinnál. Tehát nemcsak hiteles, de mindenképpen elfogult forrásnak is nevezhetjük ezt a művet. A már emlegetett szimpátia nem kimondva érvényesül, hanem a képekbe van kódolva azzal, hogy például olyan részletekbe nem bocsátkozik a rendező, amelyek kellemetlenül érinthetnék a szereplőket, ellenben ábrázolásuk igencsak megnyerő. A laza bőrdzsekiktől a pilótaszemüvegen át a 70-es évek szexszimbólumáig, a méretes pajeszig minden a helyén van. A dögös akciók és a kor szabad szerelmét éltető képsorok, valamint az indíttatás észrevétlenül keltenek jóleső érzést a nézőben is, azonban ne feledjük, hogy mégiscsak egy terrorszervezet radikálisait látjuk a vásznon.

SPI

A német történelem zűrös évtizedeinek képes megformálása nemcsak akciódús jelenetei, de remek színészi gárdája és korhű látványvilága miatt is kifejezetten izgalmas. Mi már csak a kritikai felvetéseket, a szellemi és morális kérdéseket hiányoltuk a moziból, mert azokkal együtt akkorát ütne, mint három másik hollywoodi szuperprodukció.

A Baader Meinhof csoport / Der Baader Meinhof Komplex
Színes, feliratos német-francia-cseh filmdráma, 149 perc, 2008
Rendező: Uli Edel
Író: Stefan Aust
Forgatókönyvíró: Bernd Eichinger
Zeneszerző: Peter Hinderthür, Florian Tessloff
Producer: Bernd Eichinger, Uli Edel
Vágó: Alexander Berner
Szereplők: Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu, Johanna Wokalek, Bruno Ganz, Simon Licht, Jan Josef Liefers
Játékidő: 150 perc
Bemutató dátuma: 2009. március 12.
Forgalmazza: SPI


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés