free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mozgó építmények

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, építészet, épület, ház, tervező 0 hozzászólás

Az esetek többségében nem jelent túl jót, ha mozog egy épület. Kivételt képeznek ezalól azok a házak, amelyeket direkt így terveztek. Ezekből mutatunk párat.

Ha egy épület mozog, az az esetek többségében nem jelent jót. Kivéve persze, ha direkt úgy tervezték, hogy mozogjon. A huszadik század első felében még a napraforgó volt a minta, megspékelve némi filozófiával. Nemsokára viszont a Jetson család látványvilága sem lesz többé fikció... Dinamikus építészet a múltból, a jelenből és a jövőből.

Követni a Napot

Bár a mozgó ház mint elképzelés minimum kortársnak vagy még inkább futurisztikusnak tűnhet, valójában nem az. Angelo Invernizzi olasz építészmérnök ugyanis már a huszadik század első felében tervezett mozgó házat. A Villa Girasole, vagyis a Napraforgó Villa 1929 és 1935 között épült fel a Veronához közeli Marcellise településen. Az épület elnevezése nem véletlen, ugyanis az alapötlet éppen ez volt: építeni egy házat, amely úgy képes követni a Nap égi útját, akár a napraforgó.

www.treehugger.com

Az L alakú épületet mindössze két darab - összesen három lóerős - motor forgatja egy 44 méteres átmérőjű körben futó sínen, amelyen így másodpercenként négy millimétert halad, és kilenc óra húsz perc alatt ér teljesen körbe. A Napraforgó Villa nem csupán egy korát megelőző építészeti bravúr, de filozófiai oldalról közelítve akár időgépként is felfogható, hiszen azzal, hogy követi a Nap vándorlását, voltaképpen sajátos módon ellentmond a napszakok váltakozásának és így az idő múlásának is.

Ez a filozófia persze áll a jelenkor forgó házaira is, bár manapság az ilyen épületek tervezőit illetve lakóit praktikusabb szempontok vezérlik. Még 2002-ben az ausztrál Everingham-házaspár szomszédai frissen elkészült házukkal kapcsolatban jegyezték meg, hogy ha újrakezdhetnék az építkezést, az egész épületet 15 fokkal északabbra tájolnák. Erre fel ugrott be Deb Everinghamnek az ötlet, hogy miért ne lehetne akkor már eleve forgatható házat építeni?! A házaspár hamarosan bele is fogott 87 éves házuk épületté való átalakításába. A tervek és a szükséges anyagiak 2003 végére álltak rendelkezésre, a ház 2006-ra készült el.

www.everinghamrotatinghouse.com.au

Az Everingham-ház egy 24 méteres alapon, elektromos motor segítségével forgó, nyolcszög alakú épület, tetején egy három méter átmérőjű, körpanorámás verandával. A ház 360 fokban forgatható az adott napszaknak, évszaknak vagy épp a lakók kénye-kedvének legmegfelelőbb módon. Az épületnek saját honlapja is van, amelyen a tulajdonosok részletesen ecsetelik a mozgó ház előnyeit. Persze nem csupán önzetlen jó szándékból, hanem azért, mert az Everingham-ház koncepcióját  értékesíteni szeretnék.

Az előzőhöz hasonló sztori az amerikai Al és Janet Johnstone-é, akik a kaliforniai Mount Helix magaslatán tudhatnak magukénak egy forgó luxusotthont. Bár az épület már alapból is olyan panorámával rendelkezik, amelyet legtöbben egy mozdulatlan házból, de még egy leterített pokrócról is elégedetten csodálnának, Johnstone-ék nem elégedtek meg ennyivel.

http://unusuallife.com, http://rotatinghome.com

A korábban többek között mérnökként, illetve építési vállalkozóként dolgozó Al és dekoratőr felesége maguk tervezték a kör alakú, kívül csupa üveg, belül dizájnbútorokkal berendezett házat, amely szabályozható sebességgel képes forogni: folyamatos mozgás mellett leggyorsabban 30 perc, leglassabb tempóban 24 óra alatt ér körbe. A Johnstone-ház szintén rendelkezik saját honlappal.

Nem minden

Persze minden forgó ház mozgó ház, de nem minden mozgó ház forgó ház. Az angliai Cotswoldsben épülő, tóparti Orchidea Ház például forogni, azt nem fog, ugyanis a Sarah Featherstone által tervezett camouflage-épületnek a belső terei lesznek flexibilisek. Csupán a központi mag fix, körülötte a falak a legkülönfélébb irányokba mozgathatók, így változtathatóvá válik a szobák mérete és elrendezése is.

www.lmearchitecture.com

Az Orchidea Ház nem elhanyagolható módon ökoépület, ami megújuló energiaforrásokból nyeri majd a működéséhez szükséges energiát. Várhatóan 2011-re épül fel, de gazdája már van: tavaly rekordáron, 7,2 millió fontért (azaz közel 2,5 milliárd forintnak megfelelő összegért) vette meg egy titokzatos vevő, akiről valószínűsítik, hogy egy világceleb lehet, hiszen korábban többek között Kylie Minogue és Brad Pitt is érdeklodött az ingatlan után.

1. Mozgó építmények
2. Merészebb tervekLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés