free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ködös tavasz vagy közös tavasz

Borsa         Címkék: békés, március15., megemlékezés, tavasz, ünnep 0 hozzászólás

Hogy az idei tavasz "közös" avagy ködös lesz-e, még nem tudhatjuk, mindenesetre ne hagyjuk eltántorítani magunkat. Március 15-re büszkének lenni nem ciki!

Március 15-e jelkép, a szabadság és függetlenség, a tenni akarás és hazaszeretet mementója. Évekig igazi családi ünnep volt, elsősorban történelmi hozadéka és eszméje miatt, de az sem elhanyagolható szempont, hogy ez az év első napos-madárfüttyös kültéri megmozdulása. Igaz, hogy idén pont vasárnapra esik, így a munkaszüneti nap jellege nem sok plusz mosolyt csal a munkában megfáradt hazafiak arcára, de lépjünk egy kicsit túl a felszínes konvenciókon, és a tisztelet mellett merjünk örülni is a múltunknak.

Idén is rengeteg programon vehetünk részt, a szokásos hivatalos állami megemlékezéseken - lobogó felvonás, beszédek és díjátadók - túl színházi, interaktív, felvonulós és gyermek projektekig. A rendezvénysorozat az idei évben "Március 15. - Közös tavaszunk" programcímen fut, és mindenképpen az ünnep családi arculatát hivatott visszacsempészni a macskakő-dobálós és símaszkos állami ünnepek színterére.

www.magyarorszag.hu

Reggel 9 órától pantomimesek lepik el a Múzeum körutat, és élő szoborcsoport képében elevenítik meg azt a pillanatot, amely a Nemzeti dal kinyomtatásának történelmi jelentőségű mozzanatára koncentrál. 11 órától a Nemzeti Múzeumé a főszerep, ennek kertjében kerül megrendezésre az immár hagyományos szabadtéri táncos-zenés előadás. Idén Fullajtár Andreát, Dobó Katát, Fekete Ernőt, Simon Kornélt, Nyári Oszkárt és Egyházi Gézát láthatjuk a főbb szerepekben.

Az előadás sztorija öt saját útját kereső fiatal belső vívódásain, mindennapi problémáin és örömein keresztül, saját életükből előhívott ünnepi emlékképekkel eleveníti meg 1848 hangulatát. A szereplők egyéni vágyai egyszerre szembesülnek a mai Magyarország hétköznapjaival és az ünnep hőseinek, Petőfinek és kortársainak eszméivel és célkitűzéseivel. Az alkotók alapötlete az volt, hogy a gondterhelt hétköznapok szorításából kiszakítsa a nézőket, és ráébressze arra, hogy a szeretet, szabadság és a közösséghez tartozás élménye képes felülírni az elkeseredést és a kilátástalanságot. Merész ötlet, de mindenképpen díjazandó!

www.szabadsagszerelemafilm.hu

Idén előtérbe kerül a forradalom női vonala is, amelyről lehet, hogy sokan nem is tudták, hogy létezett. A március 15-i ünnepségek történetében először hangzik el az 1848 márciusában született Magyar Nők Kiáltványa, amelyet a Szabadság, szerelem című filmben harcias oldaláról is megismert Dobó Kata fog prezentálni majd. De a már ismert férfialakok mellett a forradalom hősnői is bemutatkoznak: Szendrey Júlia, Teleki Blanka, Leővey Klára és azok a lányok, asszonyok, akik egyenruhába öltözve csatlakoztak a honvédsereghez.

A mondandón túl a zene és a látvány is központi szerephez jut; az előadás keresve sem találhatna megfelelőbb díszletet a Nemzeti Múzeum patinás oszlopainál, amelyek az alkalomra mozgatható színes molinókba bújnak majd. A megszokott klasszikus és népzenei hangzáson túl a rock és a jazz világa is képviselteti magát, és a feledés homályából újra színre lép a kor legkedveltebb Nemzeti dal feldolgozása Kálózdi János cigányprímás megzenésítésével.

Természetesen lesz huszárfelvonulás is a Honvédelmi Minisztérium katonazenekara kíséretében, valamint a Győri Balett szólistái is lejtenek egy táncot az ünnep tiszteletére. A Lánchíd 10 órától délután 6 óráig a "Forradalom hídjává" válik, amelyen átkelve a Roosevelt térig 12 interaktív állomáson keresztül A szabadság 12 pontja elevenedik meg, felidézve a forradalmi nap eseményeit.

www.magyarhuszar.hu

A Roosevelt tér pedig ideiglenesen hadi táborrá alakul, ahol óránként huszárok masíroznak át, és természetesen a vállalkozó kedvű gyerekek is beszállhatnak a játékba. A Magyar Huszár Hagyományőrző Szövetség eleveníti fel az akkori tábori körülményeket az 1849-es tavaszi hadjárat 160. évfordulója alkalmából. Nemcsak a látvány, de az izgalmas programok - kézműves-foglalkozások, szituációs játékok, próbatételek, vetélkedők - is segítenek elképzelni, hogy milyen lehetett akkoriban a katonasors és egyáltalán a korviszonyok. Talán mondanunk sem kell, hogy egy ilyen interaktív séta során a gyerekek - de a felnőttek is - jóval tisztább képet kapnak az eseményekről és a szellemiségről, mint bármely történelemkönyvből.  

Arra a kérdésre, hogy érdemes-e egyáltalán az orrunkat is kidugni a lakásból ezen a napon, vagy még inkább, hogy gyerekkel merjünk-e nekivágni a történelmi helyszínek szemlézésének, nincs jó válasz. Viszont március 15-e mindenkié, nem csak a radikális műbalhézóké, politikai indíttatástól teljesen függetlenül nem hisszük, hogy van olyan épeszű ember, aki autók felgyújtásában és közterületi tereptárgyak lerombolásában látja a világrengető változások kezdetét. De március 15-e nem is erről szól...


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés