free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lebbencsleves

Borsa         Címkék: kaja, lebbencsleves, recept, szalonna, tészta 1 hozzászólás

Eljött az idő, hogy megpróbáljuk rehabilitálni a talán leginkább undorító menzai kaját, a lebbencslevest. Otthon készítve, minőségi alapanyagokból, egészen más.

Tisztában vagyunk vele, hogy most minden olvasó – nagy tisztelet a kivételnek – így kiált fel: fúúúj! Aki ezt teszi, valószínűleg menzás volt, aki nem fújol, nyilván sosem tette be a lábát a közétkeztetés templomaiba. Szeretnénk leszögezni, hogy nekünk löttyintettek a tányérunkba konyhásnénik pirosas vizet úszó tokaszalonna-kockákkal, pontosan ezért még soha életünkben nem jutott eszünkbe, hogy ez egy létező étel, és nemcsak a szerencsétlen diákok eltömítésére szolgáló moslék. Most azonban a szerkesztőség egyhangú döntést hozott: ki kell próbálni, ehető-e a lebbencs, ha otthon készül. Így aztán Borsamunkatárs nekilátott.


Így készül a lebbencsleves

Az már iskoláskorában is egyértelmű volt a számára, hogy a lebbencs valószínűleg a slambuc rokona lehet. Ez utóbbi étel általában bográcsban készül, és lebbencstésztát, krumplit, szalonnát tartalmaz, csak éppen egészen sűrűre főzik, sőt le is pirítják. Illetve azzal is tisztában volt, hogy az igazi lebbencstészta az, amit gyúrás és nyújtás után szárítanak – legalább egy rövid ideig –, és felhasználás előtt szabálytalan formájúra tördelik-szakítják, pont, mint az igazi csuszatésztát. Azonban még soha sem keresett a közértben ilyet, ezért nem is tudta, hogy létezik-e egyáltalán, vagy neki magának kell elkészítenie.

Végül némi internetes és közértes kutakodás után kiderült számára, hogy egyrészről lebbencstésztát lehet készen, lapokban szárítva kapni, másrészről a menzai lebbencslevesből nem spóroltak ki semmilyen hozzávalót, valóban csak krumpli, tészta, szalonna az összetevője, valamint persze a fűszerek. A feladat az volt tehát, hogy próbáljon meg jobbat készíteni, mint amit eddig megszokhattunk. Szerencsére elmondhatjuk, hogy ez sikerült, a lebbencsleves ehető étel, ha néhány szabályt betartunk.Az a tapasztalat, hogy a konyhások ott követik el a legnagyobb hibát, hogy túlságosan felhígítják, és alapból spórolnak a hozzávalókkal. Márpedig ez a leves kifejezetten sűrűn finom, laktató téli étel egyébként. Másrészről fontos (itt is) a hozzávalók minősége. Ha zsírszalonnán indítják a főzést, kicsit fagyott krumplival és pirítatlan tésztát tesznek hozzá, az eredmény ehetetlen lesz. Ha azonban lisztes krumplit, kolozsvári szalonnát vagy jó húsos császárhúst használunk, valamint tisztes mennyiségű hagymát és pirospaprikát teszünk az ételbe, a végeredmény több mint vállalható. Az összköltsége egy négytagú család számára kifejezetten hónap végi ételnek predesztinálja, az igazi nehézség az, hogy a család valaha menzán étkezett kisebb-nagyobb tagjait hosszasan kell győzködni az ehető mivoltáról.

Így készül

Tizenöt deka kolozsvári szalonnát vagy császárhúst kis kockákra vágunk, egy nagyobb fej hagymát is apróra darabolunk. Meghámozunk harminc deka krumplit, és azt is kockákra vágjuk. Kevés olajon a szalonnakockákat lassan pirítani kezdjük, amikor kiolvadt a zsírja és egy kicsit már rózsaszínedik, szűrőkanállal kivesszük a fazékból, és félretesszük. A kiolvadt zsíron pirítani kezdjük a hagymát, majd rátördelünk tízdekányi (fél zacskó) lebbencstésztát. A tésztát és a hagymát addig pirítjuk kevergetve, amíg a hagyma megüvegesedik, és a tészta nagyobb része rózsaszínre pirul.Ekkor megszórjuk egy kávéskanál édesnemes és egy kávéskanál csípős paprikával, azt is pirítjuk egy kicsit óvatosan, és mellé karikázunk egy kisebb paprikát is. Ekkor felöntjük bőven vízzel, beletesszük a krumplit és a szalonnakockákat. Ízesítjük két gerezd apróra vágott fokhagymával, egy egész paradicsommal, sóval és borssal, majd lefedve puhára főzzük az egészet. Ha a krumpli és a tészta is megpuhult, tálalhatjuk. Bár piros leves, a sok tészta miatt nem igényel pluszkenyeret a kínálásnál.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés