free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rémület, érintésre

pszichologus@borsa.hu         Címkék: alvás, probléma, pszichológus, szakértő, tanács 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet a gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Tisztelt Hölgyem,
 
gondolom, nagyon sok levelet kap millió kérdéssel, és most jön még egy! 31 éves vagyok, és kapcsolatban élek. A problémám, hogy ha éjszaka álmomban a párom hozzám nyúl, megpuszil vagy meglök véletlenül, mindig megijedek, és a szívem majd kiugrik az ijedtségtől. Szerinte orvoshoz kéne hogy menjek, és gyógyszert kellene szednem. Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mi az oka a rémületnek, és mitől alakult ez ki. Nagyon régóta viselkedek így sajnos.

Előre is köszönöm a válaszát.
 
Tisztelettel: Ibolya

Kedves Ibolya,

a levele sajnos nem csupán szűkszavú, hanem félreérthető is (nem világos, hogy azt álmodja, hogy a párja Önhöz nyúl, vagy miközben alszik, a valóságban zajlanak ezek az érintések, és emiatt kap heves szívdobogást). A mondatszerkesztés inkább az utóbbi eshetőséget valószínűsíti, ezért ezzel próbálok foglalkozni az alábbiakban.

A párja szerint "orvoshoz kellene fordulnia" a tünetek miatt – feltételezem, hogy ezt a reakciói intenzitása és gyakorisága alapján jelentette ki, vagyis sokszor tör Önre a megmagyarázhatatlan, és erős testi tünetekkel járó félelemérzet. Mivel sem a kapcsolatról, sem az élete egyéb mozzanatairól nem ír többet, ezért csak tapogatózni tudok a kérdéseimmel:

Próbálja meg végiggondolni, hogy napközben pontosan mikor és milyen helyzetekben él át hasonlót (előfordulnak vagy előfordultak-e valaha pánikszerű tünetek az életében)? Mennyire jellemző Önre az "ijedősség", vagyis a meglepetésszerű, váratlan helyzetekben adott vegetatív reakciók (szapora szívverés, légszomj, kipirulás stb.)? Jelentkeznek-e ezek más szituációban is, vagy kimondottan a párjához köthetők? A korábbi társaival való együttlétek/együttalvások során történt-e már ilyesmi? Az élettársával kapcsolatban voltak-e hasonló félelmei nappal? Hogyan reagál az érintésére egyébként? Milyen a párkapcsolatuk – különös tekintettel a szexualitásra, a szerelemre és a gyengédségre? Mekkora és milyen hangsúllyal szerepel a testiség a kapcsolatukban? Hogyan érzi magát a társa mellett: mennyire teljesedhet ki és lehet őszinte a szerelemben? Van-e bármilyen titkolnivalója előtte, illetve felvállalhatja-e önmagát a maga teljességében (a levélben való "rejtőzködése" azt sugallja, hogy alapvetően zárkózott, aki inkább együtt él a mások előtt vállalni nem kívánt titkaival és gyengeségeivel, mintsem hogy megossza őket a többiekkel)?

Igyekeztem az egyéb félelmek, illetve a párkapcsolat nehézségei, az élettársához való viszonya felől megközelíteni a tüneteket. Ha úgy érzi, hogy valóban problémát jelent Ön számára az éjszakai felriadás – különösen, ha a levélben írottaktól függetlenül sejti, hogy mi mindennel állhat a szívdobogás összefüggésben, és szeretné is letenni magáról a terheket, vagy megoldani a problémákat –, akkor érdemes szakemberhez fordulnia. Ha egyéb, életviteli nehézségeket okozó tünetet nem észlel magán, akkor azt javasolnám, hogy első lépésként pszichológus vagy pszichoterapeuta segítségét kérje. A gyógyszerszedés önmagában hosszabb távon nem jelent megoldást, és a függőség veszélyét is magában rejti (például mert kialakulhat egy olyan hiedelem, hogy "A piruláim nélkül már képtelen vagyok átaludni az éjszakát").

Remélem, az óvatos tapogatózással is sikerült némi fényt gyújtanom a sötétben. A megoldás megtalálásához kitartást és sok sikert kívánok!

Üdvözlettel: Fiáth Tita


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés