free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szellemfi és a nők

Borsa         Címkék: frankmiller, kritika, mozi, premier, spirit 0 hozzászólás

Az utóbbi hónapok legjobban várt filmje, Frank Miller Spiritje nemhogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeinket, de Will Esiner klasszikusából is bohócot csinált.

Frank Miller az utóbbi években bombabiztos támasztékokkal dúcolta alá a nevét, a hozzá köthető 300 című spártai opusz és a Sin City elvitathatatlan zsenialitása, illetve ezen munkák sikere valószínűleg Miller fejébe szállt. Legújabb képregény-adaptációja ugyanis egy retró hőst rángat elő a hazai nézők számára ismeretlen félhomályból, és előbb felpofozza, majd jól ki is röhögi a megszeppent Will Eisner-klasszikust.

Budapest Film

Miller eddigi munkái az alapokat adták, író, forgatókönyvíró és ötletguruként vett rész az azóta kultikussá nemesült mozik munkálataiban, a Spirit - A sikító város az első teljesen önálló rendezése, és mint ilyen, több sebből is vérzik szegény. Kezdjük azzal, hogy egy adaptációról van szó, a filmtörténelem igen kevés feldolgozás-remekműve mondhatja el magáról, hogy sikeresen túlszárnyalta eredetijét, azonban a legtöbben nem merészkedtek el a megcsúfolásig. Miller viszont fogta Will Eisner 1940-ben készült képregényét, és tulajdonképpen szemtelenül kiparodizálta azt.

A sztori főhőse Danny Colt, egy egyszerű rendőr, aki a bűn üldözése közben szenvedett sebeibe belehal, aztán feltámad és Spiritként tér vissza immáron sérthetetlenül. Továbbra is a rendőrség kötelékében maradva kergeti a rosszfiúkat, és menti meg imádott városát, Central City-t a gonoszoktól, különösen a leggonoszabbtól, az őrült zseni Octopus-tól. Útját persze mindenfelé gyönyörű nők szegélyzik, akik vagy adoniszi testét vagy a halálát kívánják, esetleg átfedésben ezt is, azt is.

Budapest Film

A történet bugyuta, végtelenül egyszerű, unalmas és egysíkú, amolyan gyermeteg mesemozi, az elpárolgó macskák és repkedő bordacsontok miatt azonban valami groteszk horrorparódia is lehetne, de annak meg nem elég groteszk és nem elég horror, leginkább vegyesműfaj, amelyben az arányok véletlenül sem stimmelnek sehol. Mondhatnánk persze, hogy a 300 esetében sem a történeten volt a hangsúly, hanem a képalkotás zsenialitásán, a látványvilág lenyűgöző egységén, a Spiritnél azonban ez is bukik. A fekete-fehér kontrasztja és világító vérvörös dögös együtt, de már lerágott csont, annyi egyediség sincs benne, mint a főhős kísértetiesen Robert Downey Jr. korai fizimiskáját idéző üres gesztusaiban.

Will Esiner Spiritje egyéniség volt, a Frank Miller-i változatról a macskák iránti rajongás az egyetlen pozitívum, amit el tudunk mondani. A bukott helyzetet valamennyire menthetnék a hasonlóan hangsúlyos női karakterek, illetve a főgonosz figurája, de míg előbbiek üres és érzelemmentes csücsörítő fruskák, addig az utóbbi önmaga paródiájának csapnivaló bohócklónja. Hiába törte magát Samuel L. Jackson, ebből a szerepből ennél többet nem lehetett kihozni.

Budapest Film

Sok mindent mondanánk még, de a többi inkább néma csend, Frank Millernek meg egyértelmű sárgalap, reméljük, nem jut el a kiállításig.

Spirit - A sikító város / The Spirit
Színes, fekete-fehér feliratos amerikai akciófilm, 2009
Rendező: Frank Miller
Forgatókönyvíró: Frank Miller, Will Eisner
Operatőr: Bill Pope
Producer: Deborah Del Prete, Gigi Pritzker, Michael E. Uslan
Szereplők: Gabriel Macht, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Eva Mendes, Jaime King, Paz Vega, Sarah Paulson, Stana Katic
Játékidő: 108 perc
Bemutató dátuma: 2009. március 19.
Forgalmazza: Budapest Film


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés