free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Diéta, stabilan

Borsa         Címkék: diéta, kaja, kilencvennapos, pite, recept 0 hozzászólás

Még mindig kilencvennapos diéta, most a szénhidrátokra fókuszálunk, és a reggeli hasznosságát is újragondoljuk. A recept ezúttal sem marad el. Negyedik rész.

Az elkövetkező hetekben péntekenként itt az Íz-i rovatban valós idejű és életszerű beszámolót olvashattok kollégánk kilencvennapos diétájáról. Nyilvánvalóan őrjítő szenvedéseiről, hihetetlen bátorságáról fog tanúbizonyságot tenni ez a sorozat. Minden apró részletet kegyetlen őszinteséggel tár majd elétek, hogy eldönthessétek csatlakoztok-e hozzá a tavaszi nagy megújulás jegyében. Természetesen vannak receptek is, hiszen Borsamunkatárs kénytelen ételeket kigondolni, hogy egy kicsit változatossá tegye saját maga számára is a fogyókúra monotóniáját.



Ötnapos kényszerszünet után, megkönnyebbülve álltam vissza a diétára. Egyrészt persze lelkiismeret-furdalásom is volt, hogy jaj, most majd visszahízom, másrészt tényleg jobban esik ez a fajta táplálkozás. Nem számolom a napokat, hogy mennyi van még hátra, még az is lehet, hogy örökre így maradok. A tapasztalatok meg csak gyűlnek. A legfontosabb talán az, hogy reggelizni tényleg kell. Én úgy 17 éves korom óta kizárólag kávét és cigarettát reggelizem – igen, ismerem az összes káros hatását –, de soha nem szoktam éhes lenni délelőtt. Ráadásul azon kevesek közé tartozom, aki alapvetően akkor eszik, ha éhes. Nem vagyok nassolós, ha jelez a gyomrom, eszem. Viszont létezik az a nézet, hogy reggel azért kell enni, hogy "felébresszük", és munkára fogjuk az emésztőrendszerünket. Kezdem úgy érezni, hogy van ebben igazság. A reggeli gyümölcs, amit szigorúan betartok, pedig tényleg kibírnám ebédig, érezhetően beindítja a gyomor-bél tevékenységemet, és ez jó.

A másik tapasztalat, hogy bár ebédidőben lehetne enni egy kisebb szeletet, nekem nem hiányzik a kenyér. Amióta tart a diéta – az öt kiesett napot nem számítva – egyáltalán nem ettem kenyeret, a maximum kétszer fél kifli volt, amikor a gyümölcsnapokon nagyon megrendült a gyomrom. Szerintem már ez tiszta haszon. És ha már felmerült a kenyér- és szénhidrátkérdés. Internetes fórumokon vita van abból, hogy hogyan lehetséges, hogy keményítőnapon a zöldségek mellett engedélyezett a krumpli és a rizs, hiszen azok szénhidrátok. Borsaszerkesztő, aki nagy kilencvennapos-hívő, diéta közben sosem eszik rizst és krumplit. Pedig lehet, és tényleg a keményítőnapra való.



Ugyanis a keményítő is szénhidrát. A kilencvennapos diéta pedig nem szénhidrátszegény, hanem ugye elválasztásalapú. Többféle szénhidrát létezik, hogy ezek most mono-, di- vagy poliszaharidok éppen, abba ne menjünk bele, tehát az egyszerűség kedvéért vannak keményítő jellegű szénhidrátok meg cukor jellegű szénhidrátok. Ezért, ha akarnánk, hívhatnánk az egyik napot szénhidrát1, a másikat meg szénhidrát2 napnak, a dolog lényege, hogy csak az egyik fajtát fogyasszuk az adott  napon. Ha elfogadjuk azt az elméletet – és miért ne tennénk, hiszen mégiscsak nekiálltunk a diétának –, hogy a kilencvennapos során a szervezet semmiben nem szenved majd hiányt, és úgy is megszabadulunk a felesleges súlytól, akkor nincs értelme ilyen pluszmegszorításokkal sanyargatni magunkat.

És akkor még egy kis szénhidrát. Ez az a nap, amikor nagyon kell agyalnom, hogy mit egyek. Mármint valami rendeset, ne pogácsát meg muffint. Gyakorlatilag mindig van a hűtőmben előre vásárolt leveles tészta, mert nagyon jól felhasználható, sokáig eláll, és igazán jó minőségben lehet készen kapni, ellenben az otthoni készítés nagyon macerás. Most paradicsomos pitét sütöttem belőle, és elmondhatom, hogy finom lett.

Így készül

Egy kis fej hagymát apróra vágva pirítani kezdünk, amikor már üveges, ráöntünk egy 500 grammos passzírozott paradicsomot. Erősen fűszerezzük bazsalikommal, rozmaringgal, oregánóval, sózzuk, és borsozzuk. Beleaprítunk egy nagy gerezd fokhagymát, majd közepes lángon addig főzzük félrebillentett fedő alatt, amíg a felére besűrűsödik. Néha érdemes megkevergetni. Ezalatt a savasságának java részét is elveszíti, így kicsit édeskés lesz a mártás.


Így készül a paradicsomos pite

Előrevásárolt leveles tésztával kibélelünk egy 15 x 15 cm-es, kb. 5 cm oldalmagasságú sütőformát úgy, hogy az oldalakon bőségesen túlnyúljon a tészta. Ha a paradicsom elkészült, belekanalazzuk a formába, és a kinyúló tésztavégeket csinosan visszahajtogatjuk a tetejére. Hegyes késsel néhány lyukat szúrunk a pite tetejére, és 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Tálalás előtt pihentessük egy kicsit, mert tűzforró a belseje! Ez egy komplett, kiadós ebédadag egy személynek, és abszolút vállalható szénhidrátnapon.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés