free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nagyon csokis, narancsos muffin

Borsa         Címkék: csoki, édesség, kaja, muffin, recept 6 hozzászólás

Amíg két-három éve hazánkban a muffin újdonságnak számított, addig ma már ezerféle verzióját ismerjük és sütjük országszerte. Itt egy újabb: narancsos, csokis.

Néhány év alatt nálunk is elképesztő karriert futott be a muffin, az apró egyszemélyes tortácska. Angolszász területeken rég ismert, alapvetően teasütemény, amit az alaptészta variálgatásával végtelen számú módon lehet elkészíteni. A háziasszonyok azért szeretik, mert a kis tömeg miatt nagyon gyorsan megsül és kihűl, másrészről az eredeti receptek cup-ban (csészében) számolnak, így aztán még mérlegre sincs szükség, pillanatok alatt elkészíthető. A sütőforma és az anyag kimérés módja miatt cupcake-nek is nevezik, de vannak, akik ez utóbbit a muffin minősítetten finomabb formájaként emlegetik. Az igazi cupcake-en ugyanis bevonat is van, ami eredetileg fondant, esetleg színezett fondant máz (mint amilyen a klasszikus rózsaszínű puncstortán van) – ezt cukorjégnek is nevezik, innen az iced cupcake elnevezés. Aztán – feltehetően az amerikaiak – tovább gondolták a dolgot és tömény vajas vagy krémsajtos mázzal kezdték megpakolni a cupcake-et. New Yorkban létezik olyan cukrászda, ami elsősorban cupcakekre szakosodott, elképesztő sorok állnak minden nap a bejárat előtt az európaiak számára egyébként ehetetlenül tömény, ám annál szebb és díszesebb – mondjuk ki muffinokért.



Az alábbi töményen csokoládés narancsos süteményt Borsamunkatárs egy házibuliban kóstolta nem olyan rég és azonnal elkérte a receptjét. Megkapta, de aki készítette egy barátnőjét jelölte meg a recept forrásaként. Pontosan ezért lehetséges, hogy valaki felismerni véli, ebben az esetben természetesen megjelöljük forrásként. Borsamunkatárs annyit változtatott csak rajta, hogy kávé helyett vizet használt folyadékként, mert nem szereti különösebben a kávé-csoki párost, valamint, hogy készített egy kis krémsajtos-narancsos mázat a tetejére. A megadott mennyiséget megduplázva remek csokoládétortát készíthetünk, nem is kell más töltelék bele, csak egy kis édesítetlen tejszínhab – kollégánk már ezt is kipróbálta, és nagy sikere volt vele.



Ennek a tésztának nagy előnye, hogy semmilyen tejterméket nem tartalmaz – még vajat sem – ezért a tejallergiások (máz nélkül) is nyugodtan fogyaszthatják. Amire még érdemes figyelni, az az, hogy akkor finom igazán a sütemény, ha a közepe ragacsos marad. Ezért a tűpróbát itt használjuk ellenkező értelemben. Azaz, a tű beleszúrásával azt ellenőrizzük, hogy ragad-e a sütemény legvastagabb része. Nem szabad folynia, de hagyjon látható nyomot a beleszúrt eszközön, ekkor tekintsük késznek, és vegyük ki a sütőből. A gyakorlottabb muffinkészítők ne csodálkozzanak, a tészta a klasszikus receptekhez képest jóval hígabb, semmi baj, meg fog sülni! És még valami. 12 darab süteményhez kétdecis pohár legyen a mérőeszközünk, lehetőleg egyenesfalú, mert ha keskenyedik (öblösödik), a félpohárnyi mennyiség kimérése nem lesz pontos. (Persze akinek van igazi cup-ja, azzal mérjen.)

Így készül

Három egész tojást alaposan kikeverünk fél pohár olajjal (ne olíva, hanem semleges ízű legyen), fél pohár feketekávéval, vagy vízzel és egy csipet sóval. Hozzáadunk egy pohár cukrot, egy pohár lisztet, amiben elkevertünk fél csomag sütőport, és ezzel is jól eldolgozzuk. Beleadunk még egy fél pohár jó minőségű kakaót (a tapasztalat azt mutatja, hogy két púpos evőkanál is elég), ezzel is jól elkeverjük. Ekkor belereszeljük egy nagy és alaposan megmosott narancs héját, valamint hozzáadunk egy tábla apró darabokra tört legalább 50%-os (de inkább több) csokoládét. (Az a legegyszerűbb módszer, hogy a kicsomagolatlan táblát alaposan megdolgozzuk a húsklopfolóval, lehetőleg felállítva az éleknél kezdve.)



Az ízesítőket is jól elkeverjük a masszában, majd muffintepsibe adagolva (nem kell bele a környezetszennyező papírbélés, ráadásul ha alufóliával béleljük könnyebben lehúzható a kész tésztáról) 180 fokon addig sütjük, amíg a közepe ragacsos lesz, de egyébként átsül a sütemény. Ha kihűlt, a narancsos krémet a tetejére kanalazzuk.

Krém: 10 deka natúr krémsajtot elkeverünk két evőkanál vaníliás porcukorral és a héjtalanított narancs levével. Hozzáadunk egy evőkanál hidegen kikeverhető vaníliás pudingport és egy deci tejszínt. Habosra-krémesre keverjük.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés