free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tavaszi kultúrzsongás

Borsa         Címkék: ajánló, fesztivál, kultúra, programok, tavasz 1 hozzászólás

A Budapesti Tavaszi Fesztivál nemcsak erős programfelhozatala miatt öröm a szívünknek, de azt is jelenti, hogy hosszú hónapok után végre itt a tavasz.

Ma indul a főváros kultúréletének egyik legprominensebb, immáron 29 éve futó fesztiválja, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely a névben rejlő hamisítatlan fesztiválhangulaton és kulturális feltöltődésen túl még a tavasz igazi kezdetét is jelöli nekünk. Bár egyelőre fokokban nem ugrottunk nagyot, de reggelente már visszafogott madárfüttyre ébredhetünk, holnaptól pedig kézzelfogható bizonyítékunk is lesz arra, hogy most jó darabig a nappali fények uralkodnak majd az éjszakai sötétek felett.

http://btf.hu

Az ünneplésre tehát minden okunk megvan, a Tavaszi Fesztiválnak köszönhetően pedig lehetőségünk is lesz rá. Az idei happening két zseniális zeneszerző, Haydn és Mendelssohn előtt tiszteleg, valamint Csehországot – az Európai Unió idén soros elnökét – díszvendégként köszönti. De megemlékezik a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok kezdetének 140. évfordulójáról is, valamint az extravagáns Fringe Fesztivált is a szárnyai alá veszi.  

Mától (március 20.) egészen április 5-ig a fővárosban császkálva nagy eséllyel futhatunk bele a fesztivál rendezvényeibe ad hoc is, mert közel 50 helyszín, több mint 100 program kecsegtet kellemes és hasznos időtöltéssel ez alatt a 2 hét alatt. Mivel a zenei világ mostanában ünnepli a világhírű osztrák zeneszerző, Joseph Haydn halálának 200. évfordulóját, ezért a fesztivál műsorkínálata is felvillantja a zseniális komponista életművének legemlékezetesebb korszakait; a különféle Haydn-szimfóniáktól a csellóversenyein és szakrális művein túl egészen a különleges átiratokig. Az igazi nagy dobás viszont Haydn két operájának, a Philemon és Baucis valamint az Orfeusz és Euridiké, avagy a filozófus lelke című műveinek színrevitele.

http://haydn2009.files.wordpress.com, http://robertarood.files.wordpress.com

Felix Mendelssohn szintén évfordulós, a német zenei géniusz, ha még élne, pont 200 éves lenne idén. Tiszteletére Szabadi Vilmos, a Bartók Vonósnégyes és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes is csodás előadással készül. Mozart Don Giovannija pedig igazi kuriózumnak ígérkezik a Bécsi Állami Opera előadásában Fischer Ádám vezényletével.

De nem csak a komolyzene szerelmesei találhatnak szemükre/fülükre valót a fesztivál alatt, hanem a kortárs műfajok, népzene, színház és táncművészet csodálói is. A Nemzetközi Színházi Fesztivál külön blokkot kapott a programban, ennek kereteiben megnézhetjük a szentpétervári Maly Drama Theatre – Theatre of Europe vendégjátékát:
Shakespeare Lear királyát, a "Prijut Komedianta" – szentpétervári Állami Dráma Színházának Nem Hamlet című előadását, amely a zseniális orosz író, Vlagyimir Szorokin Diszmorfománia című műve alapján született. Vagy éppen végigküzdhetjük magunk Karl Marx A tőke - 1. kötet - című munkájának izgalmas feldolgozásán, amelyet a Düsseldorfer Schauspielhaus és a dokumentarista eszközökkel operáló Rimini Protokoll interpretációjában láthatunk.

http://btf.hu

Mint említettük, Csehország idén kiemelt helyet kap a programban, találkozhatunk például a Prágai Nemzeti Színház Balettegyüttesével, vagy akár Alfons Mucha szecessziós művészetének legszebb "nőivel" is a Szépművészeti Múzeum falai között - a fesztivál a kiállítások terén idén amúgy is igen erős. Japán pedig a Thália Színházba költözik be egy egész hétvégére, egyedülálló gazdagságú kulturális örökségéből nem csak színházi és zenei produkciókon keresztül kaphatunk ízelítőt, de szó szerint a felkelő nap országában találhatjuk magunkat.

Az idei év talán minden eddiginél sokszínűbb és izgalmasabb felhozatallal büszkélkedhet, természetesen mi csak a töredékét tudtuk megemlíteni, a részletes programot a fesztivál honlapján lehet elérni. Próbálkozhatunk mindenféle tavaszi fáradtság elleni kúrával és praktikával, de egy jól megérdemelt és intenzív kultúrfröccs minden csodaszernél többet ér, nem a levegőbe beszélünk!  

Budapesti Tavaszi Fesztivál
2009. március 21 – április 5.
www.btf.hu


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés