free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A csalás művészete

Borsa         Címkék: csaló, hamisítás, igazi, művészet, zseni 0 hozzászólás

A műkedvelés divatja bámulatos tehetséggel megáldott szélhámosokat nevelt ki. A hamisítók és hamisított műremekek egész művészettörténeti kategóriát hívtak életre.

A világ szereti a szemfényvesztést, ezt ugyan sose ismernénk be, de valahogy úgy működik a műtárgyhamisítással is a dolog, mint a bűvészkalapból előhúzott nyuszi esetében. Hiába bosszant az átverés ténye, a zseniális technikát értetlenkedésünk ellenére is megtapsoljuk. Az igazi nagy szélhámosok osztályrésze már életükben is luxus volt, később külön cikkely a történelemkönyvek hasábjain, napjainkban pedig egyre több tárlat, kifejezetten a hamisított műremekekből. Hogy hívhatjuk-e ezeket a munkákat remekműveknek, hogy a tökéletes szakmai hozzáértés és kétségtelen művészi zsenialitás felmenti-e az erkölcsi kategóriák alól ezeket a szimpla csalókat, már elég problémás kérdések, mindenesetre a világ őrzi a nevüket, és fennmaradt munkáik többsége manapság már érvényesítetten hamis státuszukban is súlyos milliókat ér.

Ahol annyi pénz forog kockán, mint a műtárgy-kereskedelemben, ott törvényszerű, hogy előbb-utóbb megjelennek a hamisítók és hamisítványaik. Nem véletlen, hogy szinte már a kezdetektől létfontosságú volt a műalkotások eredetének, eredetiségének vizsgálata. Erre külön szakág, a műértő - connaisseur - szakma alakult, mely a tárgy, festmény anyagát, felületét, állagát, korát, formáit, motívumait, stílusát és mindenféle egyéb minőségét vizsgálta.

http://accad.osu.edu

Azonban a legnagyobb szemfényvesztők hamar rájöttek arra, hogy hogyan lehet tökéletesen hiteles hamisítványt készíteni, illetve hogyan lehet legitimizálni a hamisat. A legnagyobb koponya a XX. század elején Han van Meegeren volt, aki úgy hamisította Vermeer képeit, hogy nem buta másolásba kezdett, hanem megalkotta a holland festőzseni egy soha nem is létező korszakát. Korabeli vásznakat, és korabeli képekről lekapart festékanyagokat használt, Vermeer stílusát pedig egészen precíz módon sikerült elkapnia. Meegeren szimbolista festőként kezdte pályafutását, de csalódott a korízlésben, ezért a XVII. századi holland festők remekeihez fordult, ezek modorában kezd megrendelésre dolgozni.

Világhírű pályafutását egy Rembrandt-imitációval kezdte, mellyel a kor legnagyobb szaktekintélyének számító Abraham Brediust is sikerült átejtenie. Ez még csak játék volt Meegeren részéről, de a 30-as évektől aztán komolyan is belevágott a műtárgybizniszbe; a Vermeerről szóló szakirodalomban azt találta, hogy a műtörténészek a festő hiányosan ismert korai korszakából vallásos tárgyú művek lappangását feltételezik. Így Meegeren Vermeer korai stílusát előkapva festett egy, Krisztust az emmausi tanítványokkal ábrázoló képet, melyet a szakértők egyenesen az életmű hiányzó láncszemeként aposztrofáltak.

http://mrzine.monthlyreview.org, http://en.wikimedia.org

Innen pedig már nem volt megállás; Meegeren sorra festette a Vermeereket, és a vicc az egészben, hogy soha nem is bukott volna le, hogyha nem jön közbe a II. világháború, ekkor ugyanis egyik munkája a náci Hermann Göring gyűjteményében kötött ki. A háború után az ellenséggel való együttműködéssel és a nemzeti vagyon kiárusításával vádolták meg, hogy mentse a bőrét beismerte, hogy minden képet ő festett, de senki sem hitt neki. Így őrizetesként vállalkozott rá, hogy a vádlói szeme láttára fest egy „valódi” Vermeert, mellyel tisztázza is magát, illetve beismeri az egész világot átverő húzását. Súlyos éveket kapott ezért is, de le már nem ülte azokat, ugyanis börtönbe vonulása után nem sokkal szívrohamban meghalt.

http://medias.lemonde.fr

De nem volt kevésbé nagy csibész Elmyr de Hory sem, aki Hofmann Elemérként látta meg a napvilágot, tehát magyar gyökerekkel büszkélkedhet. Hory festészetet tanult és kimagasló tehetség volt, de hamar rájött arra, hogy a tömegből való kiemelkedéshez ez kevés, így az 50-es évek derekán rákapott a jól jövedelmező képhamisításra. Állítólag negyed óra alatt képes volt festeni egy tökéletes Picassót, de kedvelt alanyai voltak még Matisse, Chagall és Modigliani is. Amikor lebukott, állítólag még maga Picasso is méltatta tehetségét, úgy nyilatkozott, hogy Hory képei annyira hitelesek, hogy akár ő maga is szívesen szignálná őket. Ha belegondolunk, ez elképesztő művészetelméleti dilemmákat vet fel az eredetiség kérdésében.

Hory életét még Orson Welles is megfilmesítette, F for Fake címmel forgatott egy mozit, mely a zseniális szélhámos különös kalandjain túl a hamis és eredeti, művészet és utánzat fogalmának filozófiai boncolgatását vállalta magára. A sors fintora, hogy ma Hory alkotásai múzeumokban és neves, elismert magángyűjteményekben lógnak, piaci áruk pedig a csillagos eget veri, sőt, mindennek a tetejébe már őt is hamisítják…

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro, http://international.ibox.bg,

Hasonló az eset egyébként Daniele Donde-val is, aki elképesztő sikereket ért el képhamisítói vállalkozásával, Donde mert nagyot álmodni és Van Gogh, Gauguin, Monet, Leonardo da Vinci, Renoir és Degas műveknél nem adta lejjebb. Mára már létezik külön Donde hamistárlat, a műkereskedelemben jegyzett képei pedig igazi műalkotás státuszban cserélnek gazdát súlyos pénzekért. Jogosan merül fel a kérdés, hogy hol itt az igazság?

Hogy mi adja a különbséget az igazi és a hamis, az eredeti és a pénzszerzési céllal elkövetett másolat között az evidens, de hogy mitől műalkotás az egyik, és mitől nem az a másik, az már jobb kérdés. Mindenesetre a dilemma a mai napig aktív művészettörténeti és -elméleti vitákra ad okot, azt viszont el kell ismerni, hogy Meegeren és társai egy egész - talán kissé túlértékelt - szakértői stábot vágtak át az eszükkel, és ha a képhamisítás művészet, akkor kétség kívül ők a legnagyobbak benne.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés