free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Túsz van, babám!

Borsa         Címkék: film, kritika, sorozat, tévé, túsztárgyalók 4 hozzászólás

Kritikus szemünk ezúttal a Túsztárgyalók című sorozatra vetődött, ami szerethető ugyan, de valami hibázik. Egy évadot és tizennyolc részt ért meg Amerikában. Kritika.

Magyarországon eddig mindenki azt gondolta, hogy a túsztárgyaló munkája kábé úgy néz ki, hogy egy gaz, pénzéhes, mindenre elszánt, marcona figura, fején símaszkkal bemegy egy bankba pénzért – történetesen egy olyan bankba, ahol nem rendelkezik folyószámlával – aztán előad egy ilyen Woody Allen-féle "semmi cicó, nálam van a stukker"-szerű bénázást, amíg a rendőrök simán kiérnek a helyszínre, és körülveszik az épületet. A símaszkos meg jobb híján kitalálja, hogy most aztán rögtön, de azonnal kér egy kocsit meg egy csurig tankolt repülőt felszállásra készen, különben óránként lelő egyet a bank alkalmazottai és ügyfelei közül, irgumburgum. Na, itt lép színre a túsztárgyaló, aki megpróbálja lebeszélni tervéről a marconát. A Túsztárgyalók (Standoff) című amerikai sorozat kiagyalói stílszerűen ezt a tévhitet lövik ki a fejekből.

http://photobucket.com

Itt aztán bárki bármikor túszejtővé válhat, még az is, aki reggel, amikor felébredt, még egyáltalán nem gondolta, hogy délután kettőre túszejtővé változik. Ráadásul olyan ügyek miatt, amelyek nagy része nettó hülyeség. Ha egy repülésirányító azt gondolja, hogy egy légi baleset talán miatta következett be, akkor gyorsan elfoglalja az irányító tornyot, és túszul ejti a kollégáit? Igen, de hogy miért, azt ő se nagyon tudja, de gondolom, minden magára valamit is adó légiirányító így cselekedne a helyében. Ez még sehol sincs attól az idiótától, aki egy kórház műtőjében azért ejti túszul az operáló stábot a narkózisban lévő, nyitott mellkassal a műtőasztalon fekvő beteggel együtt (!), mert szüksége van egy bizonyos sebészre, hogy legyen oly kedves és operálja meg rákban szenvedő kishúgát, aki biztosítás híján nem kapott ellátást. Olyan világos, mint egy tetőtéri műteremlakás, hogy ilyen esetben minden tizenéves pisztolyt ragad, és irány a műtő.

Szerencsére azonban van az FBI-nál két extrakülönleges ügynök, akik már apró gyerekkorukban is túsztárgyalók szerettek volna lenni, és az összes túsztárgyaló iskolát végigjárva okleveles túsztárgyalókká képezték magukat. Kezd egyértelművé válni, hogy az FBI-nál pont annyi speciális szakterületet üzemeltetnek, ahány sorozatötletük van a fantáziadús tévéseknek. A két karakter – Matt Flannery és Emily Lehman – szerencsére kifejezetten szórakoztató párost alkot, és a meglehetősen blőd alapsztorik ellenére pörgős és esetenként kifejezetten vicces epizódokkal lepi meg a nézőket. Mivel az összes rész egy végtelen kommunikációfolyam, minden elismerést megérdemelnek a szinkronosok, akik nem kevés izzasztó órát és tekercset fogyaszthattak el a stúdióban, amíg ilyen remekül visszaadták a hol nyugodtan, hol indulatosan beszélő, vagy ordibáló, sokszor egymás szavába vágó szereplők dialógusait.

www.tv.com

Az alapszituáció lefestése és a túszejtés megállapítása után a helyszínre érkezik a stáb. Matt és Emily első dolga, hogy a kommandós kollégákat lebeszélje a legegyszerűbbnek tűnő, militáris megoldásról, ahol ugye a túsz és a túszejtők elhalálozása legalábbis erősen feltételezhető. Érdekes, valahogy minden amerikai sorozatban feltűnik az egykori mesterlövész vagy bérgyilkos, netán háborús veterán figurája, aki ha lehet, megállás nélkül csak lövöldözne. Szóval, Matt, miután búcsút vett a fegyverektől, telefonon vagy egy belekiabálós hangosbeszélő segítségével felveszi a kapcsolatot a túszejtővel. Megpróbálja lebeszélni a túszejtés folytatásáról, amit többnyire maga a túszejtő sem igazán akar. Miután ez elsőre sosem sikerül, nekilát feltérképezni az illető tulajdonságait és gondolkodásmódját.
- Hello, én Matt vagyok, magát hogy hívják?
- Az most mindegy, hagyjon békén!
- Ok, ott mindenki jól van? Küldjünk pizzát?
- Éhes itt valaki? Azt hiszem, egy capricciosa mindenkinek jól esne.

www.fancast.com

A beszélgetés kapcsán felmerül bennünk: nem túl valószínű, hogy a dolognak bármi köze lenne egy valós túszmentő beszélgetéshez. De a nézők szórakoztatásának érdekében minden képtelenség szóba jöhet - család, gyerekek, feleség, félredugás, hurutos köhögés, akármi. Emily közben vagy tanácsokkal látja el a fáradhatatlan Mattet, vagy a történet mellékszálait göngyölítgeti a megcsalt feleségnél vagy a gengszter apukánál a megoldás érdekében. A végén aztán a repülésirányítót kidumálják a toronyból, a húgáért aggódó lövöldöző hülyegyereket meg a műtőből, a néző meg ámul, hogy micsoda kreatív túsztárgyalók vannak az Egyesült Államokban, ahol köztudottan minden túszejtés happy enddel ér véget, és soha nem lőnek le egyetlen ártatlan járókelőt sem.

Lényeges elem még a történetben, hogy Matt Flannery túsztárgyaló mindjárt az első epizódban ledumálja Emily Lehman túsztárgyaló bugyiját, így a köztük lévő heveny szexuális viszony tovább bonyolítja a vicces túszügyeket. Persze főnökük, aki egy különösen eltökélt különleges ügynöknő, egyértelművé teszi, hogy házinyúlra nem lövünk, de próbáljon valaki egy túsztárgyalóval vitatkozni! Pláne kettővel! Így aztán kedvenc szereplőink nem csak a túszok életéért, de még egymásért is aggódhatnak az akciók során.

www.fancast.com

A Túsztárgyalók tulajdonképpen egy szerethető sorozat, és ez még akkor is elmondható, ha vastagon jelen van benne az erőszak meg az elmaradhatatlan társadalmi értékválság, amely a fegyverrel hadonászó kommandós mellett szintén a sorozatok állandó kelléke. A Túsztárgyalók mégis mindössze egy évadot és tizennyolc részt ért meg Amerikában, aztán levették a képernyőről. Szerintünk azért, mert nem tudtak több lehetetlen esetet kitalálni. És azt már mégsem merték bevállalni, hogy egy csimpánz ejtse túszul a gondozóját, mert nem kapott aznap friss zöldséget. Jó hír, hogy idehaza most levetítik a teljes évadot, ezzel hozva némi kis színt a símaszkos bankrablóktól megcsömörlött magyar híradónézők kedd éjszakai merengéseibe.

Arról, hogy a csatornatisztítók és csatornatisztítónők hétköznapjairól mikor indul tévésorozat, egyelőre sajnos lövésünk sincs.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés