free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Francia nyelvlecke

Ízbolygó         Címkék: csirke, kaja, lecsó, recept, zöldfűszer 1 hozzászólás

A szakácskönyvtől a filmvászonig és vissza: ratatouille (nekünk csak: L’ecsó) a gyakorlatban, zöldfűszeres kéregben készült csirke mellé. Recept.

Két évvel ezelőtt aratott a mozikban a L’ecsó (Ratatouille) című animációs film, és sokan talán éppen onnan ismerik ezt a francia, egészen pontosan provence-i egytálételt. Szokás francia lecsóként is emlegetni. Alapanyagai közé tartozik a padlizsán, a cukkini, a póré- vagy újhagyma, a tájegységre jellemző zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, kapor stb.), a zellerszár, a paradicsom. Néha tesznek bele paprikát is, de ez csak harmadrendű alkotórész, a bázist a padlizsán és a cukkini, valamint a hagyma adja.

Elkészítésekor egy dologra érdemes figyelni, a különböző készítési időkre. A padlizsánnak hosszabb időre van szüksége, a cukkinit, a paradicsomot pedig csak a vége felé szabad beletenni! Tovább bolondítható olívabogyóval, kapribogyóval vagy akár aszalt paradicsommal. A csirke kérge is a Provance-ban használatos zöldfűszerekből áll (bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem, zsálya), így harmonikus egységet képez a körettel.

Hozzávalók

70 dkg csirkemellfilé

frissen őrölt bors

Kéreg:
1-1 csokor bazsalikom, zsálya, kakukkfű, petrezselyem apróra vágva, majd kevés olívaolajjal leturmixolva
zsemlemorzsa
8 dkg puha vaj
fél citrom reszelt héja

frissen őrölt bors

Ratatouille:
3 padlizsán
1 csokor szárzeller
2 póréhagyma
2 cukkini
8 koktélparadicsom 3 evőkanál felkarikázott, mag nélküli olívabogyó
2 evőkanál kapribogyó
3 evőkanál felcsíkozott aszalt paradicsom
2 dl fehérbor

frissen őrölt bors

A kéreg elkészítéséhez a zöldfűszereket finomra vágom, majd kevés olívaolajjal leturmixolom. Összekeverem a szobahőmérsékletű vajjal és a citromhéjjal, majd a masszát zsemlemorzsával rögzítem, sózom, borsozom, majd sütőpapírra simítom. A sütőpapírt félbehajtom, és a kezemmel vékonyra simogatom a masszát, majd hűtőben kihűtöm. A csirkét szeletekre vágom, sózom, borsozom. Kevés olívaolajon mindkét oldalát kifehérítem, majd sütőtálba teszem a szeleteket. A hűtőből előveszem a "kérget", és akkora darabokra tördelem, mint a csirkeszeletek. 180 fokon 20 perc alatt pirosasra sütöm.



A ratataouille elkészítéséhez a pórét és a szárzellert vékonyan felkarikázom, majd olívaolajon üvegesre párolom. Közben a padlizsánt felkockázom, és amikor a hagyma/szárzeller üveges, hozzáadom a padlizsánt is. Közepes lángon, lassan megpárolom, majd belekeverem a felkockázott cukkinit, a félbevágott koktélparadicsomot, a felcsíkozott aszalt paradicsomot, a kapribogyót és a felkarikázott olívabogyót is. Aláöntöm a bort, sózom, borsozom, és közepes lángon puhára párolom.
 
(Christine Chapot receptje)


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés