free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Intimhigiénia: az ördögi kör

Radnai Anna         Címkék: higiénia, intim, nőgyógyász, tipp, tisztálkodás 0 hozzászólás

Ma már sok gondra célzott megoldást találhatunk a drogériák polcain, de nem biztos, hogy mindenre szükségünk van, amit reklámoznak. Az intim-mosakodógél ilyen.

Nem tudom, ki hogy van vele, én imádom, hogy ma már számtalan apró, ám speciális igényre, mondjuk például bőrhibára vagy másnaposságra is van célzott, előrecsomagolt megoldás. Ha májfoltot fedezek fel a kezemen, májfoltkezelő krémet kérek a drogériában, ha narancsbőrös a combom, arra is adnak valami többé-kevésbé hatásos kencét, és egy túl hosszúra nyúló esti kiruccanás alkalmával sem kell feltétlenül grimaszolva lerúgni a magassarkúmat az asztal alatt, mikor senki nem néz oda, elég ha észrevétlenül a talpam alá csúsztatok egy épp e célból gyártott gumipárnácskát.Persze nagyanyáink se voltak elveszett teremtések, és megtanultak öreganyjuktól mindenféle házi praktikát, de azért attól tartok, mégis kevesebb kényelem jutott nekik osztályrészül, vagy még inkább: kevesebb eszköz állt a rendelkezésükre, hogy tiszták, szépek, mi több, tökéletesek lehessenek. Szívem szerint ezen a ponton belemelegednék a tökéletesség, a tisztaság és a vonzerő vélt kontra valós tüneteibe (becsszó eredeti lennék, nem végeztem pszichológiát), de mivel ez a cikk az intim mosakodógélekről szól, nem teszem. A tisztaságnál terveztem kikötni, méghozzá nem is elvontan, azon belül is az intim higiénia jelentőségénél.

Hogy jelentősége van, az ugyanis nem kérdés - a kérdés az, hogy miként segítsük elő. Abban is kiegyezhetnek a szeméremtest speciális tisztítására szavazók és az azt ellenzők, hogy a kérdéses terület a női szervezet legérzékenyebb része, speciális baktériumflórával, vékony, érzékeny hámréteggel bevonva. A bőrünk normál baktériumflóráját képező baktériumok akadályozzák meg a kórokozó baktériumok és gombák elszaporodását. A bőrflóra összetétele viszont minden testrészen más és más. Pont a szeméremtesten pedig átmeneti jellegű, valahol a végbél, a bőr és a hüvely baktériumflórája közötti. Hogy jól funkcionáljon, ahhoz egy rendkívül érzékeny egyensúlyt kell fenntartanunk - első körben érdemes megpróbálkozni a tisztálkodással.És itt jön a nagy kérdés, hogy mivel. Az intim-mosakodógélek gyártói azzal hirdetik termékeiket, hogy direkt e kényes bőrflóra kímélésére fejlesztették ki ezeket, és minden, ami nem intimmosakodó, az károsan hat a szeméremtest egészségére. Igen ám, de nagymamám soha nem használt ilyet (tusfürdőt se), a legegyszerűbb szappannal mosakodott egész életében (akkor is ha, menstruált, és házas életének aktív korszakában is), de sosem volt különösebb problémája nemi szervének üdeségével - ha lett volna, igazi tisztaságmániás lévén biztos észreveszi. Ezzel szemben nem egy barátnőm kifejezetten szidja a mosakodókat, mondván, kellemetlen tüneteket észleltek, amint elkezdték használni, és ezek a tünetek azzal a lendülettel el is múltak, amivel az intimtisztítót a sarokba hajították. Nehéz a döntés, hiszen azt mondják, épp a spéci egyensúlyt segít fenntartani a spéci szer - és ez logikusan hangzik, ám mégis sokak panaszkodnak.

Kikértem az ügyben a nőgyógyászom véleményét is, aki készségesen belemerült a divatos témába. "Az illatosított vagy fertőtlenítő hatású, jódtartalmú szappanok és tusfürdők nem tesznek jót, mert irritálhatják az arrafelé különösen vékony és érzékeny bőrt, károsíthatják a baktériumflórát" - mondta. Szerinte az intim-mosakodószappan jó dolog, bár az egyszerű, nem különösebben illatosított se rossz. Az intim szappanok kémhatása viszont - általában hozzáadott tejsavtartalmának köszönhetően - savasabb, mint az egyszerű szappanoké, és ez azért előnyös, mert a természet is ugyanezzel az anyaggal operál: a hüvelyben található Lactobacillusok is tejsavat termelnek. A Jóisten azért tett oda tejsavat, hogy megölje a káros, és megkímélje a szükséges baktériumokat.Mosakodógél-ellenes barátnőimre gondolva ellenvetéssel éltem: ha annyira barátságosak ezek a szerek, akkor hogy lehet, hogy öt barátnőm közül kettő csak az orvos által rendelt kúrával tudott megszabadulni a nemkívánatos mellékhatásoktól? "Nem ismerem a barátnőid klinikai kórképét" - kezdte a jó doktor, de mikor látta, hogy az égre nézek, gyorsan a lényegre tért. Megtudtam, hogy nem mindegy, milyen mosakodót választunk, ugyanis nem egy típus olyan illat- és adalékanyagokat tartalmaz, amelyek irritáló, allergizáló hatásúak lehetnek. Az érzékeny bőrűek számára ez már bőven elég lehet a viszkető, fájó érzés kialakulására. "De melyik nem tartalmaz ilyesmit?" - kérdeztem. "Például a gyógyszertári mosakodókrém biztosan nem. Érzékeny bőrűeknek csakis azt ajánlanám" - vélekedett a doki. "Kösz a tippet" - mentem volna, de ő csak akkor lendült bele a témába. Kiderült, hogy az egyik vesszőparipája ez a téma.

Megpróbálom pár sorban visszaadni a félórás kiselőadás lényegét. Orvosom szerint ez az egész intimtisztítósdi sokaknál ördögi körré válik: a sok reklám meg egyéb civilizációs lököttségek miatt nem egy páciense viszi túlzásba a különböző szappanok, illatszerek használatát. Először is a hüvelybe egyáltalán nem kell tisztítószert nyomni, de a túlzásba vitt mosakodás a szeméremtesten is károkat okozhat. A normál baktériumflórát még a kíméletes szerek is kikészíthetik, ha túl sokszor, túl nagy mennyiségben használják őket, ezen kívül a bőrt és a nyálkahártyákat is kiszárítják, minek következtében ezek sérülékennyé, gyulladttá és a fertőzésekkel szemben védtelenebbé válnak. Ez pedig éppen elég ok az irritációérzés vagy a túlzott váladéktermelés kialakulásához, rosszabb esetben egy kiadós gombás vagy bakteriális fertőzés beszerzéséhez, akár a szeméremtesten, akár a hüvelyben. Doktorom idáig jutó betegei pedig ezen a ponton még nagyobb erőbedobással folytatják az intim tisztálkodást, ezzel még több gondot okozva maguknak.  "Ha nem kérdezném ki őket alaposan mosakodási szokásaikról is - nézett az égre ezúttal nőgyógyászom (én már csak üveges szemekkel magam elé) -, akkor amint befejezzük a fertőzés kezelését, kezdődne a probléma elölről." Szóval a pórul járt barátnőimnek valószínűleg normál baktériumflóra kialakulását elősegítő kezelésre és egy egyszerű szappanra van szükségük - színtelenre, szagtalanra. Ja, és ha valaki még nem hallotta volna: semmit nem jó túlzásba vinni.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés