free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 régi francia regény (újra)olvasásra

Borsa         Címkék: francia, irodalom, könyv, lista, regény 3 hozzászólás

Újraolvasós sorozatunkban most francia klasszikusokkal foglalkozunk. Ha már torkig vagyunk a kortárssal, nézzünk hátra is kicsit, akad hasznos olvasmány.

A francia irodalom ránk nézve is bővelkedik kötelező olvasmányban, az általános műveltség gerincét képező klasszikusban, de nem vagyunk benne biztosak, hogy 16-17 évesen mindenkinek az volt a legfőbb gondja, hogy két kocsmázás között a Bovarynéval is behatóan megismerkedjen. Ha most, évek múltán van néha egy szusszanásnyi idő olvasni vagy újraolvasni, és örömmel a kezünkbe vennénk a polcon árválkodó, porlepte "nagyregényekből" valamit, segítünk, hogy szerintünk mit érdemes, ha franciákról van szó. Tévedés ne essék: ez itt nem szentírás, csak szerény ajánlat, mi is tudván tudjuk, hogy nemhogy francia regénnyel, de francia klasszikussal is Dunát lehetne rekeszteni, de a Borsa az alábbiakra garantáltan ikszelne, ha muszájból (márpedig itt szigorú muszáj van) ki kéne emelni ötöt, amit valóban érdemes ilyen-olyan okok miatt kézbe venni. Voilà!

Choderlos de Laclos: Veszedelmes viszonyok (1782)

Filmen nem lehet elégszer feldolgozni, hol hatásvadász, hol magabiztosabb, értő direktorok gondolták újra, és színházban is garantáltan elcsíphető szinte minden évadban. Tudjuk, hogy provokatív, hogy mocskos, hogy az arisztokrácia hétköznapi élete, mázzal bevont és álszent leple mögé enged bekukucskálni, annyi perverzitással és életszaggal, ami miatt – hiába az azóta eltelt majd' két és fél száz év – nem kerülhet le a terítékről. Úgy fest, a világ nem nagyon megy előrébb e téren. A nemcsak a maga idejében, de a még jóval később is sokáig tiltólistás (levél)regény meglepően zseniális, még úgy is, ha a sztorival nagyjából képben vagyunk. Az Örkény-fordítás szövegében a mai napig otthon érezhetjük magunkat – wellnessvíkendre, magányos hétvégékre tökéletes.

www.libri.huMarquis de Sade: Szodoma százhúsz napja (1785)

Az ilyenkor szokásos figyelmeztető felkiáltójellel illik kezdeni egy efféle ajánlót: csak erős idegzetűeknek! Aki már a Pasolini-filmtől is rosszul volt, az bátorkodjon gyanút fogni, és szépen lassan, gyomorkímélő üzemmódban rágja át magát a könyvön. Filozófiai kegyetlenségenciklopédiának és tételregénynek címkézik, nekünk itt a Borsán legyen elég annyi, hogy tényleg húsba vág, igazi vértől és az összes létező testnedvünktől habzanak a lapok. Ha azt halljuk, hogy a szereplők előkelő társaságból valók, és a regény során erről-arról megemlékeznek és eszmét cserélnek, legyünk óvatosak, és gondoljunk arra, hogy amit ma pornográfiaként és szadizmusként aposztrofálnak, az sokszor kutya fasza ahhoz képest, ami itt szembejön. Amúgy lélegzetelállító könyv – de pár napot számoljunk rá a megemésztésére.

www.libri.huStendhal: Vörös és fekete (1839)

A szerintünk jóval gyengébb Goriot apóval szokás valami miatt egy napon emlegetni, és ha még elolvasni sem támadt eddig kedvünk, akkor arról feltehetően a kardigános, béna magyartanárunk tehet. Már csak a címben foglalt két szín regényen végigvezetett szimbolikája megér egy misét, ez a kettősség – idevonva gyöngéden a ruletthasonlatot – a mindent vagy semmit típusú kockázatvállalást fonja nagyszerűen a történetbe. A (jó) szándékok és a kontrollálatlan nagyravágy zsákutcái mintha már a startnál ott kacagnának, főhősünk, Julien Sorel története pedig a lehetőségek és a tragédiák krónikája. Olyan pontos és hideg, mintha sebészkéssel írták volna. Mi adnánk neki még egy sanszot.

www.libri.huGustave Flaubert: Bovaryné (1857)

Ne rezeljünk be, ha a gimiben utáltuk, és maximum annyit tudtunk róla, hogy valami régi francia kötelező, amiben egy szerencsétlen sorsú asszony botladozik vidéken. Ó, kicsivel idősebb korban, némi tapasztalattal a hát mögött nincs ember, aki nem ismerne legalább részben magára. A mozdulatlanság és az illúzióvesztés nagyregénye, az irodalomtörténet alfája és ómegája a könyv, tele házasságtöréssel és furcsa, folyamatosan ugráló és vándorló narrációval. Az irónia mint vékony porréteg rakódik a regényre, és nem hinnénk, hogy akadna olvasó, aki átsiklana a két kor, az alapproblémák természete és az ezekre adott válaszok-magatartások tökéletes összekacsintásán. Tényleg óriási könyv, nagyon megéri kivégezni.

www.libri.huAlbert Camus: Közöny (1942)

Ha strandra készülünk, nyilván nem ez lesz az első könyv, ami a fonott szatyrunkba bekéredzkedik a törülköző mellé, de egy hosszabban nyújtózó hideg vasárnap bátran üssük fel. Az emberi választás lehetőségeiről hosszasan mélázhatunk a szó szerinti fordításban Az idegen című regény kapcsán, és az irracionálisnak tűnő, látszólag minden motivációt nélkülöző gyilkosság is egészen új kapukat nyithat meg, ha nem hőkölünk vissza az olyan címkéktől, mint az "egzisztencialista", az "énregény" vagy a "modern elidegenedés". A nagyon feszesre szabott, minden sallangot nélkülöző regénynyelvbe ma már könnyebben belefeledkezünk, a ki nem mondott gondolatok pótlása, a párbeszédek mögé odagondolt pluszok pedig szépen felhizlalhatják vékony könyvecskét.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés