free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Helytakarékos dizájn

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, konyha, lakberendezés, tárgy, tervező 0 hozzászólás

A helytakarékosság és a stílusosság nem zárják ki egymást, sőt. Megmutatjuk, hogy a tervezők hogyan bontakoznak ki olyankor, ha a cél minél több helyet megspórolni.

A kislakásokban, ahol a rendelkezésre álló alapterület meglehetősen behatárolt, nincs mese, helyet kell spórolni valahogy. Erre a jó öreg beépített szekrények és alvógalériák is megoldást jelenthetnek persze, ám a dizájnerek azért tudnak jobbat. Helytakarékos dizájnbútorok és berendezési tárgyak következnek.

Szoba

A német Martin Sammer transzformálható bútora (kép 1) összecsukva alig nagyobb egy normál méretű asztalnál. Belsejében bonyolult polc- és fiókrendszert rejt, amit a felhasználó saját igényeinek és fantáziájának megfelelően variálhat. Elsődleges funkciója természetesen a tárolás, de ezzel párhuzamosan íróasztalként is megállja a helyét. Bár az ötlet abszolút életképes és sorozatgyártásért kiált, egyelőre még csak a mintadarab készült el belőle, amely jelenleg Karlsruhe városában, egy kortárs művészeti kiállításon látható.

www.martinsaemmer.de, http://nils-frederking.de, www.yankodesign.com
Nézegess helytakarékos dizájnbútorokat!

Az összecsukható asztalok és székek általában véve nem tartoznak a stílusos bútordarabok közé, ám ezalól is van szabályt erősítő kivétel. Ilyenek például Nils Frederking kompaktbútorai (kép 2). A csukott állapotban mindössze nyolc centi vastagságú asztalok, illetve székek origamifigurák módjára hajtogathatók szét és össze. Hasonló elven alapulnak a Daniel Milchtein Peltsveger által tervezett Biombo bútorok (kép 3) is: az alapjáraton térelválasztóként, paravánként funkcionáló lapokból szükség esetén ülőalkalmatosságok hajtogathatók ki.

Tavaly, a Milánói Bútorszalon Kiállításon mutatták be Nicola Enrico Stäubli svájci tervező Delta ágykeretét (kép 4). A keret teleszkópos plasztikcsövekből áll, amik a kívánt méretűre húzhatók ki. Így tehát nappalra akár levehetjük a matracot és összecsukhatjuk, de attól függően is beállíthatjuk a méretet, hogy éppen hányan alszanak az ágyon.

www.apartmenttherapy.com, www.guillaumedrapier.com, http://designasyl.blog.ch

Guillaume Drapier francia dizájner munkája ez a bútor (kép 5), amely ülőalkalmatosság és tároló kombinációja. Többféleképpen összeállítható: egyrészt lépcsőzetesen, ekkor ülni és pakolni is lehet rá, másrészt egymásba tolva, ekkor kevesebb helyet foglal és polcos szekrényként, illetve ruhafogasként funkcionál.

A Johannes Fuchs és Adrien Rovero a kislakások vendégszoba-hiányát orvosolja tervezésével (kép 6). A vendégfogadó-készlet egy kisszekrényből és egy alatta éppen elhelyezhető, összetekert matracból áll. Ha valaki nálunk alszik, elég a matracot szétteríteni, a szekrényke fiókjában pihenő ágyneművel megágyazni, a felszabaduló fiókot pedig felkínálni a vendégnek, hogy oda pakolja a holmijait.

www.canthaveitstickit.com

Persze helytakarékosság ide vagy oda, mégsem férhet el minden a lakásban, amit csak szeretnénk. Az amerikai Cant’ Have It, Stick It viszont előállt egy inkább poénos, mintsem hasznos megoldással erre a problémára. A cég ugyanis falimatricákat árul (kép 7), amelyek olyasmiket ábrázolnak, amiket az ember szívesen tartana a lakásában, de valamiért nem tudja vagy nem akarja mégsem, így például különféle kisebb-nagyobb állatokat, méretes antik bútorokat, növényeket, illetve egyéb tárgyakat.

Konyha és fürdőszoba

Míg a kompakt szobaberendezések leggyakrabban az ötletes valószerűség jegyében készülnek, a dizájnerek kompakt konyhái és fürdőszobái már inkább futurisztikus tervek. Grotheer Sven és Alex Schulz alkotta dizájner duó például egyetlen hengerben helyezi el a konyha teljes felszerelését (kép 8). Az éppen szükséges dolgok, így például a főzőlap, a mosogató vagy épp a kisasztal - akár egyszerre is - 360 fokban fordíthatók ki a hengerből, amelyben egyébként szintén elfér a sütő és a hűtő, valamint az edények és evőeszközök tárolására is alkalmas.

www.designboom.com, http://freshome.com

Bár a forma más, hasonlóan működik a török Fevzi Karaman konyhabútora (kép 9), amellyel a 2006-os Silverline dizájnversenyen díjat is nyert. A bútor csukott állapotban csupán egy nagyobbacska, minimalista vonalvezetésű szekrénynek látszik, azonban ha kihúzzuk a zöld fedél alól, előkerül belőle gyakorlatilag minden, ami egy konyhában csak kellhet, az olyan alapvető felszerelésektől, mint mondjuk a főzőlap, egészen az olyan finomságokig, mint a szárító vagy a bortartó.  

Szintén kompakt - bár az előzőeknél valamivel kevesebb funkciót foglal magában - a japán Toyo Kitchen művészi igénnyel készült Isola S konyhabútora (kép 10). A két, egymáshoz - alapállásban - jin-jang szerűen illeszkedő részből álló bútor mosogatót, főzőlapot, asztalt, illetve tárolót tartalmaz. A két darab szétszedhető és elhelyezhető akár egymástól függetlenül, akár változatos módokon összeillesztve.

www.trendir.com, www.designpublic.com, www.designodyssey.co.uk

Ha pedig a minimalista konyha nem volna önmagában épp elég vagány, akkor itt a kanadai Thout dizájncég UtiliTILE evőeszköztartója (kép 11), ami praktikus funkciója mellett modern művészeti alkotásként is teljesít.

A fentebb említett, kiforgatható konyhához kísértetiesen hasonlít a Vertebrae vertikális fürdőszoba (kép 12), hiszen ebben is egymás alatt helyezkednek el a különféle alkalmatosságok – zuhany, szekrénykék, mosdó, vécé – amelyek használatkor kiforgathatók.

Mindebben persze van egy alapvető ellentmondás - ami néhányatokban nyilván már a cikk olvasása közben felmerült -, hogy az említett cuccok egy-két kivételtől eltekintve vagy koncepciók csupán, vagy ha kaphatók is, bizony nem a bérből és fizetésből élő garzonlakók pénztárcájához igazodó áron… Nos, ez kétségkívül igaz, de ilyenkor érdemes visszagondolni arra, amikor még a telefonfülkénél álltunk sorba vagy épp napokba került egy-egy levélváltás… Ha ebből indulunk ki, akár remélhetjük is, hogy pár év múlva nekünk is lehet például vertikális konyhánk… Hátha ez a jövő.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés