free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 magyar keserű csokoládé

Borsa         Címkék: csokoládé, étcsoki, kaja, kakaó, lista 5 hozzászólás

Körülnéztünk a hazai, tömegtermeléses keserűcsoki-piacon, mert reménykedtünk, hogy találunk öt igazán finomat. Nem volt teljesen alaptalan a várakozásunk.

Manapság nem számít ritkának, hogy egy süteményrecept táblányi jó minőségű, magas kakaótartalmú (más néven keserű) csokoládét ír elő. Sőt, a kísérletező kedvűek ízesítenek vele paradicsomot, lekvárt, csilis babot is. Az igényeknek megfelelően a közértek kínálatában többféle fekete csoki található, általában nagyon jó minőségű, import, így aztán meglehetősen drága termékek. Annak néztünk utána, hogy vajon mi a helyzet a magyar felhozatallal. (Most kifejezetten a nagyforgalmazók termékeit és nem a kézműves csodákat vizsgáltuk.) Itt ért bennünket az első csalódás. Ugyanis a Tibi sorozatot leszámítva, az összes külföldi gyárakban készül, csak a brand magyar. A Boci csokik és a Szerencsi a Nestlé tulajdonában vannak, és Csehországban készülnek. A Piros mogyorós a Kraft Foods tulajdona, és Szlovákiában állítják elő. A kóstoláskor nyolc különböző típust tettünk ki magunk elé, ebből maradt az az öt, amelyet a listába érdemesnek ítéltünk, de meg kell, hogy mondjuk, bár nem rosszak, azért még mindig nem érnek nyomába világhírű társaiknak.

A három, amitől elbúcsúztunk a Tibi 50 százalékos kakaóbabtörettel dúsított táblája – volt valami egészen fura íze, nem a kakaóbabtól, talán inkább a gépzsírtól származó mellékíz. A Tibi málnadarabkákkal ízesített csokija, ami finom és jó minőségűnek is tűnt, ám domináns málnaíze mellett kevéssé volt igazán csokis. Kitettük a sorból a Boci aerót is, mert – hiába nem a Bocié az ötlet – nem nagyon kedveljük, amikor levegőbuborékokért kell fizetnünk. A habosítás szerintünk egyáltalán nem tesz jót a csokoládénak, számunkra ez az igazi szemfényvesztés kategóriája – olyan, mintha egy igazi táblát vennél, pedig csak a 70 százalékát. És akkor lássuk, akik állva maradtak.

Boci bársony

Ez egy sorozat, van kakaóbabos, körtés, szedres, mi a natúrt választottuk. Azt ígéri az egyébként elég pofás csomagolás, hogy az 52 százalékos kakaótartalom pont kellemes átmenet a tejcsokoládé krémessége és az étcsoki karakteressége között. Szerintünk pont mindkettő elveszett. Ez az, ami egyik tábornak sem megfelelő, már nem tej-, de még nem igazi csoki. Nem versenytársa egy komolyabb csokoládénak, a közel négyezer forintos kilónkénti ár elég merész, mert bár a jó csoki igen drága, ez nem ér ennyit.

Boci étcsokoládé

Törékeny, karcsú, mindössze 50 grammos tábla, 52 százalékos kakaótartalommal. Kicsit savanykásabb, mint a kakaómennyiség megkívánná, de délutáni agyhalál esetén nagyon jól jön. Ráadásul valahol egészen hátul ott a jellegzetes Boci csoki íz, amit annyira szeretünk. Ebből kérnénk még mondjuk 70 százalékosat is, ha lehetne.

Piros mogyorós

Szerintünk nem változtattak a receptjén, és az egész mogyorókkal dúsított, bár a csak 46 százalékos csoki mindenképpen helyet kap ebben a listában. Ezzel nem lehet főzni, de annyira harmonikus, annyira eltalált, hogy már-már hungarikum. Minden kockájába jut mogyoró, lehet lassan szopogatni és vadul ropogtatni - szeretjük és kész.
Szerencsi Szerecsen

Nem is olyan régen ez volt az egyetlen sima, töltetlen keserű csokoládé a piacon. A mi ízlésünknek egy kissé vastagra öntik a táblát, de legalább tovább tart, amíg elolvad a kocka a nyelvünkön. Az 50 százalékos kakaótartalom ellenére egész kellemes, nem túl édes, határozottan finomabb, mint a Boci fent említett készítménye, és bár a csomagolása egyszerű, a régi sárga színvilágot megtartva nem rossz. Ha egy recept nem kíván nagyon magas kakaótartalmat (70-90 százalék között), nyugodtan válasszátok ezt. Az ára is meggyőző, úgy 2300 Ft kilónként. Ez még simán vállalható.

Tibi étcsokoládé

Ez mindig van Borsamunkatárs konyhaszekrényében. Egyrészt azért, mert vadászni kell rá, nem kapható mindenhol és mindig, másrészt mert ezzel bűnözik. A lakótársainak fogalma sincs róla, hogy mit dugdos maga számára a konyharuhák alatt. 60 százalékos a kakaótartalma, a keserű-savanykás-édes harmónia tökéletes, főzni és nassolni egyaránt kiváló. Annyi kérésünk van csak, hogy ne kelljen folyton keresgélni, mert ott a helye minden közértben és trafikban.
Nézd meg az étcsokikat!
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés