free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A "cápa" itthon

Borsa         Címkék: élete, fotó, képek, kiállítás, robertcapa 0 hozzászólás

Két év kínkeserves munkájának gyümölcseként a Magyar Állam tulajdonába került több mint ezer kép Robert Capa lenyűgöző munkásságából. Bemutatjuk Capát.

Segítünk egy kicsit, Capa a XX. század egyik legnagyobb fotográfusa volt, és ha ez még nem lenne elég, magyar származású is. Friedmann Endre Ernő néven született Budapesten 1913. október 22-én. Az 1930-as évektől már komolyan foglalkozott a fotózással, először a berlini Dephot fotóügynökség munkatársaként, majd Párizsba költözött, ahol életre szóló barátságokat kötött, és kreatív szellemi közösséget talált. Itt ismerkedett meg André Kertésszel, Henri Cartier-Bressonnal, David Seymourral (Chim), és élete nagy szerelmével, az ugyancsak fotográfus Gerda Taroval. 1935-ben - munkaügyi megfontolásokból - már Robert Capa néven publikált, '39-ben az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, és a Life magazin fotóriportereként tevékenykedett az európai hadszíntereken. Ott volt Londonban, Észak-Afrikában, Olaszországban, a normandiai partraszállásnál az Omaha Beach-en és Párizs felszabadításakor is, tudjuk, hiszen kamerájával mindent dokumentált.  


Capa munka közben

De a II. világháború borzalmain kívül tudósított még a spanyol polgárháborúról, a japánok kínai inváziójáról, az első arab-izraeli háborúról és az indokínai eseményekről is. Képeit elnézve értjük csak meg, hogy mennyi kín és szenvedés érte ezt az alig félszázadot. Capa fotóinak azonban csak az egyik fele szól nimbuszkoszorús fajunk önpusztításáról, a másik fele az élet habzsolásáról, nőkről, művészekről, a művészetről mesél, világjáró énje békeképeiből válogat.

Ezekből a fotókból most több mint ezer darab - 937 fotó, 48 vintázs, 5 gyűjteményen kívüli fénykép és 20 ajándékkép - került a Magyar Nemzeti Múzeum birtokába - a kulturális tárca segítségével -, a New York-i International Center of Photographytól vásárolták őket. A gyűjteményben szerepelnek Capa leghíresebb sorozatai/képei - köztük 1932-es Trockij-sorozat, a spanyol polgárháborúban készült, A milicista halála című felvétel, és halála előtti legutolsó képe, melyet Indokínában készített, aknára lépése előtt -, de olyanokat is tartalmaz, amelyet korábban még soha nem láthatott a hazai közönség.

www.mnm.hu
Milicista pár

A friss gyűjtemény néhány darabjából március 6-16. között a Magyar Nemzeti Múzeumban minitárlat volt látható, de az igazi nagy kiállításra majd július 2. és október 16. között kerül sor Budapesten a Ludwig Múzeumban. Viszont a tervek szerint a vidéki régiók sem maradnak ki a jóból, és a Capa-gyűjtemény október közepétől 13 várost (Salgótarjánt, Miskolcot, Sárospatakot, Debrecent, Szolnokot, Békéscsabát, Szegedet, Szombathelyt, Győrt, Székesfehérvárt, Dunaújvárost, Paksot és Pécset) érintő országjárásra indul.

De nemrégen került újranyomásra – a Park Kiadó jóvoltából - Capa életrajzi könyve is, amely 1947-ben látott napvilágot, és amelyet ezekkel a szavakkal vezetett be a legendás világfi: "A valóságot megírni mindig nagyon nehéz, így hát az igazság kedvéért megengedtem magamnak, hogy néha egy kicsit túllépjek rajta vagy egy kicsit eloldalazzak mellette. Ennek a könyvnek minden eseménye és szereplője a képzelet szülötte, de van valami köze az igazsághoz is."

www.mnm.hu
A milicista halála

A mű eredetileg forgatókönyvnek készült - talán azt még kevesebben tudják, hogy a kis Friedmann Endre Ernő író szeretett volna lenni -, mind fergeteges stílusa, mind jól megírt párbeszédei, mind a hihetetlen sztoriboard ezt alá is támasztja nekünk, szinte filmként peregnek előttünk az események. A Kissé elmosódva című önéletrajzi ihletésű, de cseppet sem száraz nagydumás memoár itt-ott Rejtő Jenő stílusát idézi, szerelemről mesél, és háborús rémképeket villogtat. A kötetet pedig a szerző több mint száz, fekete-fehér fotója illusztrálja.

Park Könyvkiadó, www.mnm.hu
A Capa-könyv, Pablo Picasso és Françoise Gilot

Hogy miben is állt Capa zsenialitása, hiszen a hadszíntéren készített fotóinak a témája az, ami megrázó, művészi értéke másodlagos – gondolhatnánk. De ebben az esetben nagyon messze esnénk az igazságtól, Robert Capa nem csupán egy haditudósító volt, szemtelen stílusa végtelen empátiával és művészi érzékenységgel, témafelismerő valamint kompozíciós készséggel párosult. Művészi hitvallása a közelség volt: "Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel" – vallotta.  Ez azonban életfilozófia is volt, nem csupán alkotói ambíció. Életébe kódolva volt a halála és sikerei, ahogyan a magányossága és nagyvilági könnyedsége is, Capa a végletek embere volt, és ez minden egyes munkájában ott visít.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés