free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csíramálé: a nagy biokudarc

Borsa         Címkék: bio, csíramálé, édesség, kaja, recept 4 hozzászólás

Néha a legjobb szándék ellenére is kudarcot vall a gyakorlott konyhai kísérletező. Hiszünk az egészséges táplálkozásban ezért reméljük, hogy ti sikerrel jártok majd.

Szép összjátéknak indult a szerkesztőségben az Íz-i rovat mai kínálata. Történt ugyanis, hogy Borsakozmetikus, aki – nagyon helyesen – nemcsak a külső, hanem a belső szépülés és a helyes táplálkozás felkent szószólója is, rákattant a csírákra. Az elmúlt hetekben legelőnyi biobúza és egyéb mag hajtott ki a konyhájában, amiket aztán különböző formában el is készített. Természetesen nekifutott a híres-neves csíramálénak is, de valami reménytelenül ragacsos, ízét tekintve édes szénaszerű torzszülött került elő a sütőjéből. Ekkor kérte meg Borsamunkatársat, ugyan próbálkozna meg a málékészítéssel ő is, hátha neki jobban megy. El is határozták hát, hogy közös munkával – egyik csíráztat, másik süt – remek és egészséges édességet kreálnak majd. Nézzük, hogyan sikerült.


Nézd meg hogyan készül a csíramálé!

Borsamunkatárs rádőlt az internetre, és beszerzett többoldalnyi információt a csíramálé készítéséről, közben Borsakozmetikus naponta locsolgatta, biztatta a búzaszemeket. Mikor már egy kissé kihajtottak – bár állítólag nem lett volna szabad még zöldülniük –, Borsamunkatárs a saját konyhájába költöztette őket, majd nekilátott a málésütésnek. A négyórás kemény munkának, a tengernyi mosogatnivalónak az eredménye egy ehetetlen, használhatatlan massza lett, amit valószínűleg csak a legelszántabb természetestáplálkozás-hívőknek lehetett volna felszolgálni. A lakásban először kellemes édes illat terjengett, ami néhány óra után a bioboltok jellegzetes, kicsit szúrós szagává változott, és napokig nem lehetett kiszellőztetni.

Segítsüti – Segíts te is!

Leleményes ötlettel állt elő nemrégiben egy honi blogger: 25, gasztroblogot vezető édesanyát kért meg arra, süssenek süteményeket, amiket aztán árverésre bocsátanak (már javában megy a licitálás!), a befolyt összegből pedig a Lea Otthon felnőtt- és gyermeklakóinak vásárolnak hasznos holmikat a közelgő anyák napja (május 3.) alkalmából. A Segítsüti akció ma, március 30-án indul – szavazzatok ti is a legszimpatikusabbakra.

Hogy hol rontottuk el, nem tudjuk. Áztattuk, csavartuk, és bár húsdarálónk nincs, de hosszas munkával kikísérleteztük, hogy a botmixer is megfelelően aprít – ugyan majdnem leégett a motorja –, a tészta állaga is jónak tűnt, a végeredmény mégis ronda és ehetetlen lett. (Feltételezhetően az volt a hiba, hogy túl vékony rétegben tettük a sütőedénybe, ami azóta is ázik, reméljük, hogy egy szép napon le tudjuk róla vakarni a karamellizálódott málé réteget.)Pedig a csíramálé tényleg nagyon egészséges. Nemcsak az új hajtásokban rejlő tengernyi vitamin és ásványi anyag miatt, hanem jelentős keményítőtartalma okán is, ami a sütés során cukorrá alakul, így igazán egészséges édességet nyerünk (nyerhetnénk). A háború utáni nagy cukorhiányban nagyszüleink fő édességforrása volt a gabonamagvakból előállított cukor, és a málé néha életet mentett, amikor leromlott állapotú beteget kellett roborálni az élelmiszerhiány idején. Mi most leírjuk az elkészítés receptjét, akinek van ideje és kedve az kísérletezzen bátran, mi pedig maradunk a bioboltokban készen kapható változatnál.

Így készül

A lehetőleg bio-, csíráztatásra való búzaszemeket egy-két napra beáztatjuk, majd amikor megjelenik a magok fehér "szeme", lecsöpögtetve két centiméter vastagon egy nyirkos konyharuhára terítjük. Lefedjük egy másik, szintén nyirkos ruhával, és folyamatosan nedvesen tartva várjuk, hogy megjelenjenek a csíraszálak. Amikor ez megtörtént, sőt akár a zöld szálacskák is megjelennek, lefejtjük a konyharuháról, és annyi vízben, amennyi ellepi, egy negyedórát áztatjuk. Ezután kinyomkodjuk egy kicsit, majd részletekben, éles késsel feldaraboljuk. Ez azért kell, hogy a szálak ne tekeredjenek rá a botmixer késére. Aki húsdarálót használ, az ezt a lépést kihagyhatja.Ha ez megvan, kis részletekben botmixerrel vagy húsdarálóval alaposan ledaráljuk a csírát, és pelenkával vagy tüllel bélelt szűrőbe szedjük. Hagyjuk a levét (tejfehér folyadék) lecsöpögni, sőt alaposan ki is csavarjuk, hogy minden levet kinyerjünk. A fennmaradó csírát kidobjuk. A levet egy picit megsózzuk, és fakanál segítségével annyi lisztet (esetleg teljes kiőrlésűt) dolgozunk bele, hogy híg nokedlitészta vagy híg piskótatészta állagú legyen. Vékonyan kivajazott sütőedénybe tesszük 6-7 centi vastagon, és 150 fokon sütjük addig, amíg rezgőspuding-állagú lesz és a  tetején világosbarnává válik. ( Ez legalább két óra.) Arányait tekintve úgy számoltuk, hogy négy adag körülbelül 40-50 dkg búzából készíthető el.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés