free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Alternatív akkutöltők

Megyeri Nikolett         Címkék: akkutöltő, dizájn, energia, napelem, tárgy 0 hozzászólás

A megújuló energiaforrások nemcsak nagyban, de kicsiben is működőképesek. Közel az idő, amikor konnektor helyett bonsaira csatlakoztatva tölthetjük a mobilt.

Amikor a megújuló energiaforrásokra gondolunk, általában napelemekkel, napkollektorokkal felszerelt épületek vagy épp gigantikus szélerőművek ugranak be. Pedig a Nap vagy akár a szél energiáját "kicsiben" is fel lehet használni. Az akkumulátorral működő készülékeinket például már manapság sem feltétlenül muszáj – a jövőben pedig remélhetően egyre kevésbé lesz az – hagyományos módon, a fali konnektorba dugott töltőről feltölteni, amikor léteznek alternatív megoldások is. Mutatunk párat.

Különösebben szépnek ugyan nem mondható, viszont annál praktikusabb a Globetrotter hordozható napelemes töltője, a Freeloader (kép 1). A mindennel együtt alig fél kiló súlyú Freeloader készlethez tizenegyféle adapter, illetve kétféle kábel tartozik, amelynek következtében kompatibilis a legtöbb mobiltelefonnal, digitális fényképezőgéppel, mp3-lejátszóval, PDA-val és laptoppal. Zöld és pink színben árulják.

www.allthingsgreen.net
Az alternatív akkutöltőket a képgalériában találod

A japán Haladó Ipari Tudományok és Technológiák Intézetében fejlesztették ki ezt az első ránézésre szobanövénynek látszó valamit (kép 2), ami valójában nem élőlény, hanem dizájnos napelem. A műnövény levelein vékonyfilmes napelemeket helyeztek el, majd vékony védőréteggel vonták be őket, hogy megakadályozzák víz és az oxigén bejutását. Az elkészült prototípust Mac Funamizu tokiói dizájner továbbgondolta:  iPhone-töltőt kanyarított belőle (kép 3), egyelőre még csak grafikus formátumban.

http://techon.nikkeibp.co.jp, http://petitinvention.files.wordpress.com

Vivien Muller francia dizájner is hasonló koncepcióval állt elő, amikor megalkotta a hűvösen dekoratív, bonsait mintázó környezetbarát akkutöltőt (kép 4). Ágain összesen 54 darab fotovoltaikus panel található, vagyis olyan napelem, amely árnyékban is képes energiát termelni, nem csupán napsütésben. A fácska cserepében háromféle csatlakozót helyeztek, így biztosítva, hogy a legkülönfélébb masinákat lehessen tölteni róla.

www.gizmodo.com, http://dvice.com

Szintén a növények ihlették az ausztrál Leigh Ryan találmányát, a Ravi napenergia-generátort (kép 5) is. A napelemeket a tervező itt a virágszirmokban helyezte el. A berendezést a szabadban kell felállítani, ahol 8–12 óra alatt töltődik fel teljesen. A begyűjtött energia ezek után használható világításra, de le is szerelhetjük az akkumulátorokat, amelyekről aztán USB-csatlakozóval rendelkező készülékek tölthetők.

A napelemek olyan szilárdtest-eszközök, amelyek a fénysugárzás energiáját közvetlenül villamos energiává alakítják.
A napelemekből kinyerhető teljesítmény függ a fény beesési szögétől, a megvilágítás intenzitásától és a napelemre csatolt terheléstől.
Azt az energiát, amely az összes, Földön található és kitermelhető kőolajkészletekben rejlik, a Nap másfél nap alatt sugározza a Földre. Az emberiség jelenlegi, évi energiafogyasztását a Nap egyórányi energiakibocsátása teljes egészében fedezné.
A napenergia hasznosításában hosszabb távon számottevő növekedés várható.
(Forrás: Wikipédia)

Oded Shorer izraeli tervező a napernyőformát vette alapul a Parasolar (kép 6) koncepciójának megalkotásakor. A tárgy csukott állapotban egy táskában is elfér. Az ernyőbe fotovoltaikus, laminált napelemeket építettek, ezek nyelik a fényt, amely a teleszkópos csövön keresztül jut a berendezés alapjába, amelyről USB-csatlakozóval, illetve 12 voltos kivezetéssel rendelkező készülékek táplálhatók. Az ernyő persze mindeközben hagyományos funkcióját is ellátja, tehát véd a napsütéstől, így minden szempontból a legideálisabban strandoláskor, kempingezéskor használható ki, amikor amúgy sem állnak rendelkezésre hagyományos energiaforrások.
 
www.tuvie.com, www.engadget.com

A megújuló energiaforrások közül persze nem csupán a nap-, de akár a szélenergia is használható akkutöltésre. A HYmini MINIWIZ (kép 7) töltőjébe a biztonság kedvéért építettek napelemet és kicsiny szélturbinát is. A cucc a legoptimálisabban biciklikormányra szerelve, napsütésben, menet közben működik: miközben a napelemek a fényt nyelik, a szélturbinát a menetszél forgatja. Ehhez a cucchoz is többféle adapter tartozik, így tölthetők róla a Motorola, a Nokia, a Samsung és az LG mobiltelefonok, PSP és Nintendo készülékek, valamint iPod-ok is.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés