free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Toy story

Szirmai Hedvig         Címkék: ajánló, gyerek, játék, játszótér, szabadidő 3 hozzászólás

Ma a mókuskerék és a láncos hinta helyett designmászóka és drótkötélpályás csúszka áll a pihe-puha műanyag borítású talajon. Játszósok, ide jöjjetek!

Bárczy István volt az első olyan városatya, aki a XX. század elején a bérházak udvarain és a foghíjtelkek grundjain senyvedő budapesti gyerekeknek közjátszótereket építtetett. Bár a tervezett nyolc helyből az I. világháború miatt csak három valósult meg (a Marczibányi téren, a Soroksári úton és a Simor utcában). A húszas években a városi elöljárók mellett már az orvosok is szorgalmazták parkok és játszóterek kialakítását a fővárosban. A két világháború között így egyre több olyan zöld tér lett Budapesten, ahol az ivó kutak, padok mellé homokozókat, csúszdákat, gyűrűhintákat, mászópóznákat, körhintákat is emeltek (például a Gellérthegyen, az Almássy téren vagy a Bécsi úton).


Nézd meg a többi képet is a játszóterekről!

Épült olyan zuhanyzós, öltözős játszótér is, ahol nemcsak a gyerekek mozoghattak, de a szülők is, ők bordásfalat és nyújtót kaptak. A II. világháború után a szocialista országokban készült ipari remekekkel rakták tele a főváros játszótereit, de a nyolcvanas években már fából készült játékok is felbukkantak a beton pingpongasztalok, a libikókák és a láncos hinták között. Ekkor lett a gyerekek körében nagy sláger a mókuskerék és a faházikó. Azok a gyerekek azóta felnőttek, saját gyerekeiket pedig már EU-konform játszótereken "legeltethetik". Budapest közterületein jelenleg körülbelül ezerötszáz, összesen 141 hektárnyi játszótér és játszóhely található.

Az út két oldalán

Újlipótváros gyönyörű szegletében, a Szent István parkban nem csak a felnőttek kapcsolódhatnak ki. A környék házai a harmincas években épültek, akkoriban alakították ki a parkot és benne homokozót a legkisebbeknek. A szépen gondozott, virágos park ma is szuper úti cél a kisgyerekeseknek, bár a játszóteret a Pozsonyi út kettéosztja. A kovácsoltvas kerítéssel körbekerített, szökőkutakkal, medencékkel tarkított park egyik sarkában egy homokozó és két hinta várja a legkisebbeket – nyitva 7 és 18 óra között, a WC is a kerítésen belül van, bár száz forintot kell fizetni érte. A játszótér másik fele – a nagyoké – a Pozsonyi út túloldalán kapott helyet.Itt már van libikóka, extra hosszú drótkötélpályás csúszka és a hecc kedvéért néhány régi típusú pingpongasztal is. A kutyák csak a park egy bizonyos részébe mehetnek be. A játszótér-látogatók számára fontos információ még, hogy a Szent István parkban sok a pad, kuka is van elég, és bár a kerékpártároló hiányzik, mégis remek hely gyerekezéshez.
 
Egység a sokféleségben

A Margitszigeten, a Hajós Alfréd uszoda mellett már a hetvenes évek óta van játszótér, pár éve pedig EU-konform is. A hatalmas területen mindenféle, fa, fém és műanyag játszócuccok, hinták, szuperhiper mászókák, vicces, modern és hagyományos, jópofa játékok találhatóak. Kerítést csak a játszótér Duna felőli oldalán, a futókör mellett látni, de egy kapun keresztül ott is be lehet jutni. Van a legkisebbeknek homokozó, a nagyobbaknak ügyességi játékok a kis domb tetején és az egyik sarokban körülkerített, speciális műanyag talajú, kispályás focipálya, ahol kosarazni is lehet.A játszótér több pontján kerékpártárolókat helyeztek el, úgyhogy itt a bicikliseknek sem bonyolult az élet. Van sok pad és kuka, sőt a műanyag palackoknak szelektív gyűjtő is. Szép a környezet, a Duna ott csörgedezik a közelben, jó a levegő és csend van, bár hétvégeken kicsit zsúfoltak a játékok. Az egyetlen negatívum, hogy nincs wc, de ha szerencsénk van, nyitva az uszoda, ahol ingyen megoldhatóak a felmerülő problémák.

Tóparton

Budapest legnagyobb parkjában, a Városligetben, az állatkerttel szemben, a Városligeti tó és a Széchenyi fürdő között van az a játszótér, amit fekvése miatt a messzi tájakról a fővárosba ruccanó gyerekek is ismerhetnek – ennek megfelelően hétvégén sokan vannak. A méretes játszótéren hinták, csúszdák, az egyik homokozóban vitorláshajó-mászóka, a másikban mászóvár, mindenféle modern játékok várják az aprólékokat.Van pingpongasztal, körülkerített kis focipálya kosárpalánkokkal, kellő mennyiségű pad és szemetes, és WC is található a közelben, az állatkerttel szemben, 200 forintért. Ez az ugyancsak több évtizedes múltra visszatekintő játszótér azért is jó hely, mert a szomszédságában ott a tó, és az egész liget, ahol nagyokat lehet sétálni. Egyeseknek pozitívum, másoknak épp ellenkezőleg: a környéken sok a kis büfé, a bazár és a lufiárus (hétvégén pónilovagolni is lehet).

1. Toy story
2. A Sas-hegy lábánálLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés