free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csalás és ámítás

Borsa         Címkék: csalás, erkölcs, hűtlenség, kultúra, művészet 1 hozzászólás

A hűség és hűtlenség már a kezdetek óta kedvelt témája a művészetnek is. A megcsalás anatómiája egészen távoli dimenziókat nyit maga előtt. Kimeríthetetlen.

Amióta az ember tudatára ébredt, és felelős lett az érzéseiért, abban a pillanatban a kísértés is rögtön társául szegődött, a hűség fogalma csakis a hűtlenség ellenpontjaként értelmezhető, a kettő nem létezhet egymás nélkül. Ez persze sovány vigasz egy megcsalt szívnek, de a személyes motivációk terén a megfejtés már sokkal bonyolultabb, sőt valójában lehetetlen, nem véletlen, hogy a téma már évszázadok óta a művészetek egyik alapköve.

Gondoljunk csak az olümposzi istenekre, már náluk is szokványos, majdhogynem természetes metódus volt a megcsalás. Héra és Zeusz viharos kapcsolatáról - amelyben Zeusz volt a nagy kujon, Héra pedig a féltékeny bosszúálló - van egy sztori, ami arról szól, hogy egy nap a két főisten összekülönbözött azon, hogy kik élvezik jobban a szexet, a férfiak vagy a nők. Héra azt állította, hogy a férfiak, Zeusz pedig logikusan azt, hogy a nők. Mivel ezt maguk között képtelenek voltak eldönteni, elmentek Teiresziaszhoz, aki már mindkét nemet a bőrén tapasztalta ki, vagyis volt már férfi és nő is. Teiresziasz könnyedén eldöntötte a vitát, és azt mondta, ha az élvezeteket tíz egyenlő részre osztjuk, kilenc jut a nőnek, és csak egy a férfinak. Héra erre olyan dühös lett, hogy azonnal megvakította a felelőtlen igazságtevőt.

www.geocities.com
Héra és Zeusz éppen viharos kapcsolatban

Ebben a történetben a végkifejlet az érdekes, a nemek harcában ugyanis már a kezdetekben sem maga a megcsalás volt a kérdés, hanem az, hogy ki a csalfább. A mítosz szerit a nők, de manapság mégis a férfiakat ítéljük felelőtlenebbnek, ezen érdemes elgondolkodni.  

A művészet általában ebben a kérdésben nem ítélkezik, ő vagy a hűtlenség okozta fájdalmat festi meg, vagy általános morális alapokon fejti ki nézeteit. A világirodalomnak elképesztő mennyiségű remekművét ihlette egy csalfa kedves vagy egy gaz csábító. De a képzőművészetekben is volt, aki szó szerint húsba maróan jelenítette meg a fájdalmat. Frida Kahlo és Diego Rivera gyötrelmes házassága rengeteg témát adott a festőnőnek a hűtlenségi kérdéskörben, férje viszonyaira válaszul megfestette Unos cuantos piquetitos! című képét - 'Csak néhány szúrás' -, mely egészen érzékletesen jeleníti meg a megcsalt fél kínjait.

www.alexkerfoot.com
Frida Kahlo és az ő Csak néhány szúrása

A filmes tanulmányok közül Ingmar Bergman Hűtlenek című filmnovellája az egyik legerősebb, bár a belőle készült filmet az egykori élet- és alkotótárs, Liv Ullmann vitte vászonra, a munka nagyon is bergmani, hiszen szinte szóról szóra az eredeti művet követi. A történetben egy "rendes" feleség egy viszony kedvéért mindent kockára tesz, ami addig fontos volt neki, a nő, a férj és a szerető, a hűség és a vágy között őrlődik. Nehéz lenne eldönteni, hogy kié a legrosszabb pozíció. A Hűtlenek érdekessége egyébként, hogy erősen önéletrajzi ihletésű, Bergman és Ullmann viharos és szenvedélyes magánkapcsolatára reflektál.

Ha szóba kerül a hűtlenség, a legtöbben mégiscsak érzelmi és etikai alapokon közelítünk felé, Alain Etchegoyen francia filozófus egy egész könyvnyi anyagot áldozott arra, hogy kifejtse, manapság már a hűséggel kapcsolatos erkölcsi parancsok elvesztették érvényüket és súlyukat, egy ember hűségét pusztán ezekkel nem lehet kikényszeríteni, helyette ki kell érdemelni. Szerinte az általános hűtlenség világában a szabadon választott hűségben rejlik az igazi erő. Vagyis ez már egy másfajta hűség. Az értelem hűsége. Aki szeret, az nem csal meg, aki pedig megcsal, az nem szeret, ez ilyen egyszerű...

www.ingmarbergman.se
Hűtlenség Liv Ullmann Hűtlenek című filmjéből

"Szerelemben a testi hűség magától értetődik" – ezt már Kornis Mihály mondja ki Vigasztalások könyve című munkájában, amelyben úgy ír a férfi-nő kapcsolatról mint méltóságról, királyi és királynői fenségről. Szerinte ehhez a ranghoz egyszerűen méltatlan a hűtlenség, bár megeshet a dolog, de ebben az esetben is inkább magunkhoz vagyunk hűtlenek, mintsem a másikhoz. Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényéhez egy olyan párkapcsolat adja az alapot, ahol a két szerelmes fél közül az egyiknek egyszerűen lételeme a megcsalás, a vágy hajszolása. Az emberi természet sokkal bonyolultabb annál, mint hogy pusztán morális alapokon képes legyen dönteni, és ez nem csak a hűtlenség kérdésében igaz.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés