free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Díszletek közt

Megyeri Nikolett         Címkék: berendezés, bútor, dizájn, sorozat, tárgy 2 hozzászólás

Sorozatkritikánkban nem mehetünk el a tárgyi környezet és a miliő mellett sem. A négy tárgyalt magyar produkció elég egyenetlenül teljesít. Bekukucskálunk.

Azt, hogy milyen élményt kapunk egy szappanoperától - már ha egyáltalán élménynek lehet nevezni -, nem csupán a cselekmény és a színészi játék, illetve ezek részleges vagy teljes hiánya, valamint a művészek/szövegfelmondó szakmunkások ruhatára és sminkjének-frizurájának milyensége határozza meg, hanem az őket körülvevő környezet is. Éppen ezért az elmúlt néhány napban díszletek szempontjából mustráltuk a négy legismertebb magyar filmsorozatot.

Közvetítés a bútoráruházból

A TV2 és az RTL Klub kereskedelmi szappanjait nézve az embernek az az érzése, mintha azokat egy középkategóriás bútoráruház mintaszobáiban forgatnák a nyitvatartási időn kívüli órákban. A Jóban Rosszban és a Barátok közt egyaránt izolált, mesterséges valóságokban játszódó sorozatok. A látványviláguknak körülbelül annyi köze van a valósághoz, mint magának a cselekménynek. Jellemző a külső helyszínek majdnem teljes hiánya és a belsők zavaró egységessége. Ebből a  szempontból a Jóban

http://press.tv2.hu
Jóban Rosszban, odabentről

Rosszban van lejjebb, ebben ugyanis gyakorlatilag az összes helyszínt - függetlenül attól, hogy az magánlakás, munkahely vagy épp vendéglátó egység - ugyanabban a stílusban rendezték be: színes falak, semlegesen modern berendezési tárgyak, álablakok és sehová sem nyíló ajtók figyelnek minden helyiségben. Kötelező elemek az egyforma könyvespolcok, a napszaktól függetlenül folyamatosan világító asztali és állólámpák – amelyek persze köszönő viszonyban sincsenek a stúdióreflektorok biztosította fényviszonyokkal –, laptopok, telefonkészülékek, irattartók, vázák, valamint az összes díszletben felaggatott nonfiguratív festmények.

http://press.tv2.hu
Egy szuperklinika belülről

Feltűnően kevés a használati tárgy, a meglévők pedig leggyakrabban poharak, amelyek általában üresek, és nem is feltétlenül stimmelnek az adott jelenetben szereplők számával. Egyébként sehol semmi rendetlenség, semmi használatra utaló jel, csak szimpla, steril életszerűtlenség. Kórházsorozatról lévén szó, a díszlettervezők nem úszhatták meg magának a klinikának a megalkotását sem, ám a feladat kivitelezését szemmel láthatólag nem pörögték túl. Érződik, hogy szerették volna kicsit majmolni az amerikai kórházsorozatok díszleteit, csak aztán ez valahogy nem jött össze, és úgy hagyták. A Csillagvirág klinika így még a szappanopera többi helyszínéhez mérten is büntetően szintetikusra sikeredett, és nemhogy kórházi atmoszféra nem árad belőle, de tulajdonképpen semmilyen más sem.

http://217.113.61.164baratokkozt/, http://baratokkozt.fan-site.hu
Barátok közt, díszletek közt

A Barátok közt díszleteit megalkotó szakemberek némileg – bár azért nem sokkal –  alaposabban dolgoztak. A terek itt sem tűnnek belakottnak, viszont arra legalább mutatkozik némi szándék, hogy az eltérő életkorú, társadalmi osztályú és anyagi helyzetben lévő szereplők lakásait, irodáit némileg más és más stílusban rendezzék be. Ez a törekvés aztán inkább a végletek tekintetében valósul meg, tehát például míg Magdi anyusék szolgálati lakásában lepukkant bútorok ácsorognak, és hímzett házi áldás lóg a falon, addig Klaudia villáját elegáns bútorok, illetve festmények díszítik. Ugyanakkor például Kinga és Géza, Berényi András vagy Barta Zsolt lakásai vagy épp a Berényi Kft. irodája között már nem látszik túl nagy stílusbeli különbség. Erre persze kiváló alibinek tűnik, hogy az egész sorozat gyakorlatilag ugyanabban a társasházban játszódik, ugyanakkor ezek a helyszínek a maguk közhelyes modernitásával simán kompatibilisek lennének akár a Jóban Rosszban sorozattal is.

http://217.113.61.164baratokkozt/, http://baratokkozt.fan-site.hu
Barátok közt: utcafront és belső tér

Használati és dísztárgyak tekintetében a Barátok közt sincs túlzottan eleresztve, a kötelező elemek azonban itt is feltűnnek: telefonkészülékek, számítógépek, könyvek, vázák, irattartók és persze poharak és csészék minden mennyiségben. A valószerűtlen rend és használatlanság itt is jellemző, súlyosbítva azzal, hogy próbálkoznak itt-ott némi decens rendetlenséget becsempészni, amely általában idejekorán kimerül néhány látszólag szabálytalanul elhelyezett papírkötegben vagy Berényi Timike szétdobált plüssállataiban. A sorozat összes díszlete közül viszont a társasház udvara sikeredett a leghiteltelenebbre, a természetest igen pocsékul imitáló világítással és a seszínű, papírmasé falakkal, amelyeknek látványa oly módon ingerli a nézőt, hogy legszívesebben rögvest csákányt ragadna, és nekiállna lebontani.

1. Díszletek közt
2. Felemás TűzvonalbanLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés